Ifølge notatet ”Food price watch” fra Verdensbanken, smider Nordamerika mest mad ud pr. indbygger i husholdninger (115 kilo pr. år) efterfulgt af Europa (95 kilo pr. år), mens lande i Afrika syd for Sahara smider mindst ud (6 kilo pr.
Hvilke lande smider mest mad ud?
En stor engelsk undersøgelse peger på et madspild på over 30 %. Danmark er ifølge EUROSTAT i øjeblikket det land i EU, der smider mest affald ud per indbygger (over 800 kg om året). Sandsynligheden taler derfor for, at Danmark ligger helt i top for så vidt angår madspild.
Hvor meget mad smider vi ud på verdensplan?
Omkring en tredjedel af de fødevarer, der produ- ceres på verdensplan, går til spilde. Set over et år betyder det, at 1,3 milliarder ton mad, aldrig bliver spist. Madspildet sker både i den rige del af ver- den og i den fattige. I de fattigste lande sker spildet hovedsageligt i forbindelse med produktion og transport.
Hvem har det største madspild?
Forbrugerne står for klart det største madspild i Danmark. Samtidig er de private husholdninger den sektor, som står for den største andel af det samlede danske madspild på ca. 715.000 ton årligt - nemlig 36% (260.000 ton). På andenpladsen ligger detailhandelen med 23% (163.000 ton).
Hvor meget mad bliver smidt ud i Danmark?
Miljøstyrelsen har beregnet, at der årligt smides 1.214.000 ton madaffald ud – det vil sige både ikke-spiseligt og spiseligt madaffald. Den samlede årlige mængde madspild er 814.000 ton.
Madspild er verdens dummeste problem
Hvilket land bruger flest penge på mad?
14.800 årligt. Til sammenligning bruger spanierne dobbelt så mange penge på mad, og Danmark ligger også langt fra lande som Frankrig, Tyskland, Storbritanien og Sverige.
Hvem har mest madspild i Danmark?
Fødevareindustrien tegner sig for den største del, 385.000 ton madspild årligt. I den kategori genererer mejerier den største andel, 218.000 ton. Og kategorien ”anden fødevareindustri” for 156.000 ton årligt.
Hvor meget madspild er der i Europa?
Beregninger viser, at der i EU generes 88 millioner tons madspild om året. Det svarer til sammenlagt 173 kg per person. Infografik over madspild.
Hvilken aldersgruppe smider mest mad ud?
En undersøgelse fra Fødevarestyrelsen i 2018 peger på, at unge 18-34-årige er den gruppe, der smider mest mad ud. I denne undersøgelse ser vi nærmere på de unges mad- og indkøbsvaner med det formål at forklare, hvorfor de unge har så relativt stort et madspild, og hvad der kan motivere dem til at smide mindre mad ud.
Hvor meget madspild er der i Afrika?
Butik vil sælge kasseret mad billigt for at bekæmpe sult
Derimod spilder verdens sultne meget lidt, simpelthen fordi de ikke har råd til det. I Afrika er dagligt madspild i gennemsnit under 500 kalorier pr. person – men forbrugerne er kun ansvarlige for 5 pct. af dette spild.
Hvad forurener mest af mad?
Kød er den største CO2-udleder, men råvarer som mejeriprodukter, frugt, grønt og brød efterlader også et klimaaftryk – dog knap så stort.
Hvorfor bliver der smidt så meget mad ud?
Overskydende middagsrester, overskredne holdbarhedsdatoer og glemte madvarer udfordrer danskernes kamp mod madspild. I undersøgelsen er der også kigget nærmere på, hvad danskerne især smider ud. Tallene viser, at holdbarhedsdatoer og overskydende mad fra de store hovedmåltider især er skyld i madspildet.
Hvad sker der hvis man ikke stopper madspild?
del af al verdens mad går til spilde, bliver der i 2050 ikke mad nok til alle klodens indbyggere. At stoppe madspild vil føre med sig en omfordeling af de globale ressourcer. På længere sigt kan radikalt mindre madspild være et skridt imod løsningen af fødevaremangel i den 3. verden.
Hvilke lande mangler mad?
Vi er til stede i Yemen, Syrien, Libanon, Sydsudan, Uganda, Kenya, Burkina Faso, Mali, Niger og mange andre steder.
Hvilke lande har mindst madspild?
Sammen med Japan, Canada og Østrig har Sverige og Finland indtaget pladserne som de mest bæredygtige lande i verden, når det kommer til fødevareområdet.
Hvor meget CO2 kommer fra madspild?
Hvordan påvirker madspild klimaet? Madspild står ifølge FN for 8 til 10 % af al verdens CO2-udledning. Ubrugte madvarer er skyld i 3,3 milliarder ton CO2-udledning hvert år.
Hvor mange unge kan lave mad?
Hjemmelavet mad er i frit fald blandt unge
Hver tredje af de unge bruger mindre end 15 minutter på at lave aftensmad på en typisk aften, og kun en tredjedel får helt hjemmelavet mad, viser data fra befolkningsundersøgelsen i 2021. Unge er omvendt i stor stil brugere af convenience og takeaway.
Hvilken generation udleder mest CO2?
El-produktion er den største CO2-udleder i Danmark og står for 32,10 milliarder tons CO2 om året.
Hvor mange unge er klimavenlige?
Forrige undersøgelse fra 2019 viste, at 79 procent af de unge mellem 18 og 25 år var indstillet på at spise klimavenligt. I den nye rapport er det kun 57 procent. Tendensen gør sig også gældende for den generelle befolkning, hvor 60 procent i 2019 ønskede at spise klimavenligt. I 2023 ligger andelen på 46 procent.
Hvorfor er der så meget madspild i Danmark?
En ny rapport fra Miljøstyrelsen viser, at i Danmark kommer 30 procent af madspildet fra husholdningerne og 47 procent fra forarbejdningssektoren blandt andet i form af frasortering af fødevarer på grund af størrelse og facon. Her fører skrappe krav til udseendet altså til madspild allerede i forarbejdningen.
Hvem startede Stop madspild?
Selina Juul har stiftet Stop Spild Af Mad i 2008 og har omfattende viden om madspild, har et stærk nationalt og internationalt netværk og et samarbejde med regeringen, EU og FN. Stop Spild Af Mad er Danmarks største non-profit bevægelse mod madspild, som har igangsat kampen mod madspild i Danmark.
Hvor mange procent af alt mad går til spilde hvert år?
En tredjedel af alt mad går til spilde. Det globale madspild udgør 1,3 milliarder ton om året og er nok til at brødføde 3 milliarder mennesker.
Hvor meget mad spilder danskerne?
Madspild er dyrt både for klimaet og privatøkonomien. I Danmark smider de private husholdninger 247.000 ton mad ud om året. Det er ca. 30% af det samlede madspild i Danmark.
Er der forskel på madspild i rige og fattige lande?
Men et studie fra FN's Fødevareorganisation (FAO) viser, at madspild også er et problem i fattige lande. Spildet sker bare af helt forskellige grunde. I Europa og Nordamerika sker der både et stort spild i produktionen og ude hos forbrugerne, når folk smider overskudsmad ud.