- Arkiv.dk. ...
- Classic Samvirke. ...
- Danmarks riges breve 789-1450. ...
- Danmarks statistiks statistikbank. ...
- Danske Breve. ...
- Danmarkshistorien.dk. ...
- Folketingets åbne data. ...
- Infomedia.dk.
Hvordan finder man kilder i historie?
Kilderne er din empiri – det materiale – du undersøger og baserer din opgave på. Ud fra dine spørgsmål bruger du kilderne til at skabe et billede af fortiden. Historiske kilder kan findes i lærebøger eller kildesamlinger – bøger, som du kan søge efter på bibliotek.dk og eReolen.
Hvor kan man finde kilder?
Spørgsmålet er, hvor man finder sine kilder. På skolen har vi en lang række kildesamlinger til rådighed, som man kan få udleveret af sin vejleder, og ellers kan mange af disse samlinger findes på bibliotekerne. Derudover findes der på nettet en lang række kildedatabaser, hvor man kan finde umådeligt meget materiale.
Hvilken kilde er Danmarkshistorien?
danmarkshistorien.dk er en del af Historisk Afdeling ved Institut for Kultur og Samfund på Aarhus Universitet. Hjemmesiden blev lanceret i maj 2009 og har siden da formidlet forskningsbaseret viden om Danmarks historie udarbejdet af historikere, arkæologer og andre forskere primært fra Aarhus Universitet.
Er den store danske en god kilde?
Undersøgelsen viser, at Den Store Danske står stærkt blandt de unge. Særligt blandt de yngste unge (15-20 år) er Den Store Danske kendt af stort set alle. Blandt dem, der i befolkningen som helhed kender denstoredanske.dk, har sitet en meget høj troværdighed.
SRP Historisk kildekritik
Hvad er Ibid forkortelse for?
cit. Ibid. er forkortelsen for det latinske ord ibidem, der betyder "det samme sted". Forkortelsen bruges til at referere til det samme værk, der er blevet citeret umiddelbart før.
Hvem står bag Den Store Danske?
Den Store Danske Encyklopædi - Danmarks Nationalleksikon (også kaldet Nationalencyklopædien) er det seneste store leksikon i 20 bind (derudover 2 supplementsbind og 2 indeksbind), 24 bind i alt, på dansk, tidligere udgivet af Gyldendals datterselskab Danmarks Nationalleksikon, nu af moderselskabet Gyldendal.
Hvad hed Danmark før det hed Danmark?
Middelalderen. I middelalderen blev Danmark ofte refereret til som “Danmǫrk” i sagaer og krøniker. Dette navn blev senere latiniseret til “Dania” i middelalderens europæiske dokumenter. Med tiden blev det til det nuværende “Danmark” på moderne dansk.
Hvor mange kilder er der i Danmark?
Danmarkshistorien.dk. På Danmarkshistorien.dk kan man finde lidt over 1200 forskellige kilder til Danmarks historie.
Hvem har lavet Danmarkshistorien?
Saxo var den første historiker, der for 800 år siden skrev danmarkshistorie. Siden Saxos tid er der flere, der har skrevet danmarkshistorie. Men hvorfor blev der skrevet danmarkshistorie på Saxos tid, og hvordan gøres det i dag? Saxos danmarkshistorie er en vigtig skriftlig kilde til historien i dag.
Hvad er de 3 kildetyper?
Erfaringskilder: Personer, der har oplevet noget som de fortæller om. De bliver ikke spurgt om deres holdning til emnet. Partskilder: Kilder, der bliver interviewet til deres holdning fx Politikere eller Interesseorganisationer. Ekspertkilder: kilder, der bliver interviewet fordi de ved noget om emnet fx professorer.
Hvad kendetegner en historisk kilde?
Traditionelt set bliver historiske kilder ofte opfattet som gamle, støvede dokumenter gemt væk i diverse arkiver. Men selvom dokumenter, såsom breve, beretninger og lovtekster, ofte udgør et vigtigt arbejdsredskab for historikeren, kan kilder lige så godt være en sang, et billede, en film eller et dameblad.
Hvad er de 3 kilder?
Når man arbejder med nyhedsformidling, inddeler man ofte kilder i tre typer: partskilder, erfaringskilder og ekspertkilder.
Hvad er en primær kilde i historie?
Den primære kilde er den (eller de) af de eksisterende kilder, som først omtaler en begivenhed. Sekundære kilder har deres information om en begivenhed fra den eller de primære kilder samt eventuelt fra andre sekundære kilder.
Hvornår er noget historisk?
Historie henviser enten til det, der skete i fortiden, eller forskningen i og formidlingen af denne fortid, dvs. historieskrivning. Der skelnes ofte mellem historisk tid og forhistorisk tid. Historisk tid er den tid, hvor vi har skriftlige kilder fra, og forhistorisk tid er fra tiden før skriftsproget.
Er statistik en kilde?
Statistik kan også bruge som historisk kilde, men før du ved, om du kan bruge den, skal du kunne aflæse statistikken. Overordnet er statistik kvantitativ metode, hvor der er indsamlet mange data, som skal bruges til at skabe et overblik eller en udvikling.
Er der en kilde i Roskilde?
På linje med byens middelalderkirker og byens bevarede middelaldergadeplan, udgør kilderne en stadig synlig fortælling om byens begyndelse og udvikling. Alligevel er kilderne i Roskilde i dag forholdsvis ukendte og ikke særlig synlige i formidlingen af byens historie og kulturarv.
Hvilke kilder er der?
Tre typer kilderMan deler kilder ind i tre typer: Erfaringskilder, som har oplevet historien på deres egen krop. Cases bygger gerne på erfaringskilder. En erfaringskilde kan fx være en person, der har overværet det trafikuheld, journalisten skal skrive om.
Hvordan angiver man kilder?
Første gang du angiver en reference i teksten, skal du selvfølgelig medtage forfatter, årstal og evt. sidetal. I de efterfølgende referencer af samme kilde kan du nøjes med at angive årstal + evt. sidetal i parentes, hvis du har anført forfatteren narrativt tidligere i samme afsnit.
Hvor gammel er Danmark?
Danmarks arkæologiske historie begyndte ved slutningen af sidste istid. De seneste 12.000 år har det område, der i dag kendes som Danmark, været beboet af mennesker. Den egentlige historiske periode begyndte omkring 500 e.Kr., da folket danerne fremkom i skriftlige kilder (Jordanes og Procopius).
Hvad hed Danmark i vikingetiden?
Af Roberto Fortuna/Nationalmuseet. Vikingetiden er den sene del af jernalderen fra omkring 800 til midten af 1000-tallet. Navnet på folkeslaget danerne er omtalt i Sydeuropa tilbage fra 500-tallet, men navnet på danernes land 'Danmark' dukker først op i 800-tallet.
Hvornår kaldte man Danmark for Danmark?
Mens danerne som navn på et folkeslag og betegnelsen danernes konge er kendt århundreder før, dukker navnet 'Danmark' først op i de udenlandske kilder i 800-årene, og på dansk grund nævnes det første gang omkring 965 på kong Harald Blåtands runesten i Jelling.
Er den store danske troværdig?
Den Store Danske er et troværdigt og opdateret leksikon, der giver svar på det meste – et nationalt referenceværk. Efter i flere år ikke at være blevet ajourført er Foreningen lex.dk sammen med nogle af landets førende forskere gået i gang med at opdatere og skrive nye artikler til værket.
Hvad koster den store danske encyklopædi?
- Særudgave. Medlemspris: kr. 829,95 For at købe bogen til medlemspris skal du have et medlemskab med Shopping-fordele. Du kan prøve medlemskabet gratis i 7 dage.
Hvad kostede den store danske encyklopædi?
DEN STORE DANSKE ENCYKLOPÆDI BD.
1.100 kr.