Du finder dem her på Folketingets hjemmeside eller på Folketingstidende.dk. For at finde forarbejderne, skal du først finde det lovforslag, der ligger til grund for loven. Du skal bruge enten lovforslagets nummer eller lovens nummer.
Hvor kan man læse hele loven?
Retsinformation. På retsinformation.dk finder du alle Danmarks retsforskrifter (love og bekendtgørelser) i elektronisk form.
Hvor finder jeg gamle love?
Love og bekendtgørelser finder du i regeldatabasen Retsinformation. Retsinformation er den danske regeldatabase. Her kan du finde alle gældende danske love og bekendtgørelser og de fleste cirkulærer, vejledninger m.v. Man søger på ord fra titlen eller på lovens kaldenavn, f.
Hvor skal love offentliggøres?
Et lovforslag bliver til en lov, der indeholder rettigheder og pligter for alle borgere. For at lovforslaget kan blive til en lov, skal det skrives under af dronningen og en minister i statsrådet og offentliggøres på www.lovtidende.dk.
Hvilke love findes i Danmark?
Det drejer sig i absolutte tal om 14 ud af 142 love (ca. 10 %) og 238 ud af 1.340 bekendtgørelser (ca. 18 %). I denne opgørelse talte man alle hoved- og ændringslove, og alle hoved- og ændringsbekendtgørelser.
Loven om tiltrækning - Få den til at virke én gang for alle!
Hvor mange love er der i Danmark?
Danmark har ca. 1.300 love. Den vigtigste lov er grundloven, som alle andre love skal overholde.
Hvor mange gældende love er der i Danmark?
Af de mere end 1.300 love, vi har i Danmark, er der én lov, der er hævet over alle de andre, nemlig grundloven.
Hvad er barnets lov 2024?
Barnets lov, der trådte i kraft 1. januar 2024, har et særligt fokus på børns ret til at blive hørt og inddraget i egen sag. Social- og Boligstyrelsen udgiver en guide til personale i dagtilbud og grundskole om, hvordan man kan understøtte inddragelse af barnet, og andre opmærksomhedspunkter i forbindelse med loven.
Hvem kan vedtage love i EU?
EU laver mange forskellige regler for medlemslandene gennem lovgivning. EU's love kaldes for retsakter, og de bliver vedtaget af Ministerrådet og Europa-Parlamentet. De mest almindelige typer retsakter er forordninger, direktiver og afgørelser.
Hvad står der i grundloven?
Grundloven bestemmer, hvem der kan lovgive, hvordan det foregår, og hvilke grænser, der gælder for lovens rækkevidde. Nogle af de vigtigste bestemmelser i grundloven er om befolkningens frihedsrettigheder og om magtens tredeling i den lovgivende, udøvende og dømmende magt.
Hvornår er noget ulovligt?
Ulovligt. Man foretager sig noget ulovligt, når man bryder gældende lov. Det være sig færdselsloven, straffeloven eller love underlagt civil påtale, såsom ophavsretsloven. Man er ikke kriminel, når man fortager sig noget ulovligt, kun når man bryder straffeloven.
Hvordan ophæver man en lov?
En bekendtgørelse kan kun ophæves ved en ny bekendtgørelse (eller ved en kongelig anordning eller en lov). I bestemmelser om ophævelse skal det præcist angives, hvilken bekendtgørelse der ophæves.
Hvad er en LBK?
Love, lovbekendtgørelser, bekendtgørelser og vejledninger
På retsinformation.dk bruges forkortelserne: LOV: Lov. LBK: Lovbekendtgørelse.
Hvor mange love findes der?
Her er de 174 love og lovændringer, regeringen vil foreslå i dette folketingsår. Folketinget er åbnet, og det betyder, at folketingsmedlemmerne nu for alvor skal tilbage til lovarbejdet. Læs, hvilke love regeringen vil have igennem i løbet af det kommende folketingsår.
Hvad er formålet med love?
Love regulerer, hvordan vi skal leve sammen i Danmark, hvad vi skal drive i fællesskab – f. eks. folkeskolen og sygehusene – og hvordan det fælles skal være indrettet. Lovgivning handler om, hvad man skal som borger, og hvad man ikke må, herunder hvad der er strafbart.
Hvad er forskellen på love og regler?
Hvad er forskellen på de forskellige søgeområder? Regler indeholder alle bindende love og regler, f. eks. love, bekendtgørelser, vejledninger m.v. samt internationale konventioner og traktater.
Hvilke love er der i EU?
- Primær og afledt lovgivning.
- Lovgivningsmæssige og ikke-lovgivningsmæssige retsakter.
- Typer af EU-retsakter.
Hvad må EU ikke lovgive om?
EU kan vedtage regler, som beskytter børn på arbejdsmarkedet, men EU kan ikke lovgive om børneopdragelse. EU kan nemlig kun lave fælles regler på de områder, hvor landene har givet EU magt til at bestemme. Landene har aftalt, hvad EU må lovgive om, og har skrevet det ind i EU's traktater.
Hvad kaldes love der kommer fra EU?
En EU-lov kaldes for en retsakt. De mest almindelige former for retsakter kaldes forordninger og direktiver. En forordning er en bindende retsakt, der gælder direkte i medlemslandene. Det betyder, at EU har besluttet, hvordan de danske domstole og myndigheder skal anvende forordningen.
Hvilke love træder i kraft 1 januar 2024?
Barnets lov skal styrke børns rettigheder
Om de bor hjemme, eller om de er anbragt, skal sagsbehandlingen sætte deres ønsker forrest. Når barnets lov træder i kraft 1. januar 2024, får børn og unge med regeringens ord for første gang deres egen lov, som det blev udtrykt ved lovens vedtagelse.
Hvornår kan barnet sige nej til samvær?
Når barnet er fyldt 10 år, kan de kontakte Familieretshuset, hvis de ikke trives i den allerede eksisterende samværsordning. Familieretshuset skal, på den baggrund, tage en samtale med begge forældre om samværsaftalen med udgangspunkt i barnets perspektiv.
Kan man sige nej til en børnesamtale?
Lad ikke dit barn stå med ansvaret for den beslutning. De fleste børn vil nemlig sige nej tak, hvis man spørger dem, om det har brug for en at tale med, eller om de har lyst til at tale med en fremmed voksen. Det gør de, fordi de ikke ved, hvad det indebærer at tale med en ukendt voksen.
Hvad er den vigtigste lov i Danmark?
Den nuværende grundlov trådte i kraft i 1953. Grundloven er den vigtigste lov i Danmarks Rige. Grundlovsfortolkning udgør en central del af den juridiske disciplin forfatningsret.
Hvor stor magt har dronningen i dag?
SVAR. Dronningen har ingen magt over for regeringen og Folketinget, selv om det måske umiddelbart kan se sådan ud efter grundloven. Men læg mærke til grundlovens § 14, hvor dronningen "udnævner og afskediger" ministrene.
Hvad er Danmarks første lov?
Christian 5. s Danske Lov var den første samlede lovbog for hele Danmark. Ca. en tredjedel af lovens bestemmelser stammer fra landskabslovene fra middelalderen, først og fremmest fra Jyske Lov fra 1241.