Kildeintroduktion: I løbet af vikingetiden rejste og bosatte skandinaviske, og især svenske, vikinger sig langs floderne i det nuværende Rusland. Her kom de blandt andet i kontakt med rejsende fra det arabiske rige. I 900-tallet besøgte den persiske geograf Ibn Rustah de russiske vikinger (rus).
Hvor kommer vikingerne oprindeligt fra?
Hvor levede vikingerne? Vikingerne havde deres oprindelse i Danmark, Sverige og Norge, og derudover etablerede vikingerne bosættelser i Rusland, Finland, de baltiske lande, Normandiet (Frankrig), England, Irland, Færøerne, Island, Grønland og så langt som til Nordamerika.
Hvilke lande kom vikingerne til?
I anden halvdel af 800-årene blev det mere og mere almindeligt, at vikingerne bosatte sig i de lande, de havde hærget. Danskerne holdt især til i England og Normandiet i Frankrig. Mange vikinger fra Norge slog sig ned i Skotland, Irland og øerne i Nordatlanten, og svenskerne slog sig ned i det nordvestlige Rusland.
Hvad kom før vikingerne?
500 til 1400-tallet). Vikingetiden opfattes i dansk sammenhæng enten som den periode, der fulgte efter yngre germansk jernalder eller som en afsluttende forlængelse af yngre germansk jernalder, inden den glider over i middelalderen.
Hvad hed Rusland i vikingetiden?
Rejsen til Gardarriget. I løbet af 700-tallet fandt de første vikingeskibe ind i Gardarriget, som dengang var navnet på det russiske rige.
Slavs and Vikings: Medieval Russia and the Origins of the Kievan Rus
Hvad hed Danmark i vikingetiden?
Af Roberto Fortuna/Nationalmuseet. Vikingetiden er den sene del af jernalderen fra omkring 800 til midten af 1000-tallet. Navnet på folkeslaget danerne er omtalt i Sydeuropa tilbage fra 500-tallet, men navnet på danernes land 'Danmark' dukker først op i 800-tallet.
Hvor meget land havde Danmark i vikingetiden?
Foruden det nuværende Danmark omfattede riget Sydslesvig, Skåne og Halland, mens Bornholm og Blekinge vistnok først blev indlemmet i 1000-1100-årene. I perioder havde danske konger også overhøjhed over området omkring Oslo Fjord (bl.
Hvem var de stærkeste vikinger?
- Leif den Lykkelige. Født: 970.
- Ragnar Lodbrog. Født: ukendt, 800-tallet. ...
- Svend Tveskæg. Født: ca. ...
- Bjørn Jernside. Født: 800-tallet. ...
- Erik den Røde Thorvaldsson. Født: 950. Død: 1003. ...
- Harald Hårfager. Født: 850. Død: ca. ...
- Gorm den Gamle. Født: ca. 910. ...
- Harald Blåtand. Født: Ukendt. Død: 985-87. ...
Hvem var den sidste viking?
- konge af Norge 1046-1066
Harald Hårderåde kaldes gerne for "den sidste rigtige viking" og er måske, hvad mange forstår ved en rigtig vikingekonge.
Hvilken religion har vikingerne?
Vikingerne troede på asatroen. Det er en tro med flere guder, hvoraf den enøjede Odin og krigsguden Thor er de mest kendte. Fire af vores ugedage er opkaldt efter de nordiske guder. Tirsdag har fået sit navn efter guden Tyr, onsdag er Odins dag og torsdag er Thors dag.
Hvad kom efter vikingetiden i Danmark?
Middelalderen er den tid der kommer efter vikingetiden. I Danmark regner vi den for at vare fra cirka 1050 til 1536. Navnet ”middelalder” betyder mellemtid.
Hvem havde magten i vikingetiden?
Vikingerne blev styret af magtfulde stormænd og konger. Begrebet konge blev dengang ikke brugt på samme måde som i dag, for i vikingetiden kunne der godt være flere konger på samme tid. En konge var blot en ledende stormand, der af de andre stormænd blev betragtet som ”først blandt ligemænd”.
Hvor gammel blev man i vikingetiden?
De mangeartede fund af skeletter og genstande fra vikingetiden er grunden til at vi i dag har et godt billede af hvordan vikingernes krop så ud. Bevarede skeletter viser, at de i gennemsnit var 8-10 cm lavere end vi er i dag og de blev sjældent mere end 35-50 år gamle. Kvinderne blev ofte lidt ældre end mændene.
Hvad kaldte vikingerne USA?
Vikingerne sejlede også ned langs den nordamerikanske østkyst. Adam af Bremen fortæller, at det kaldes Vinland, ”fordi der på den findes vildtvoksende vinstokke, som bærer den bedste vin.” Vinland er beskrevet i flere sagaer.
Hvornår startede vikingetiden i Danmark?
Vikingetiden (800-1050) Vikingetiden er et vigtigt vendepunkt i skandinavisk historie, hvor magten blev centraliseret, den kristne tro blev officielt indført, markedsøkonomien voksede, landbruget intensiveredes og byer voksede i størrelse og antal.
Hvorfor stoppede vikingetiden?
Magtforholdene ændrede sig og gjorde togter uattraktive. Hvor Norden tidligere havde været beboet af mange frie, landejende bønder, blev magt og rigdomme samlet hos få stormænd sidst i vikingetiden. De frie bønder blev fæstebønder, som ikke længere havde ressourcer til at finansiere et skib eller være borte fra gården.
Er der en dansker med i Vikings?
Caroline Henderson kan snart ses i "Vikings: Valhalla" på Netflix, hvor hun får selskab af Kenneth M. Christensen og Asbjørn Krogh Nissen.
Er der dansker med i Vikings Valhalla?
Søren Pilmark er også med i 'Vikings: Valhalla' – han har rollen som Svend Tveskæg. Caroline Henderson spiller Haakon, der er jarl af Kattegat. Det multikulturelle islæt forklares med vikingernes store rejselyst og åbne samfund. Søren Pilmark er også med i 'Vikings: Valhalla' – han har rollen som Svend Tveskæg.
Hvem slog Harald Blåtand ihjel?
Harald søgte at udvide sin magt mod syd, men i 974 brød kejser Otto 2. hans magt ved Danevirke og drog plyndrende op i Jylland. Harald Blåtand blev dræbt ved Jomsborg (fæstning, formentlig på øen Wollin ved Oderens munding) under sønnen Svend Tveskægs oprør.
Hvad hedder Danmarks største vikingeborg?
Aggersborg er den største af vikingetidens ringborge. Forskere mener, at borgen blev anlagt i slutningen af 970'erne, altså tidligere end de andre ringborge i Danmark. Voldens indre diameter er omkring 240 m, og anlægget har i vikingetiden været omkranset af en knap 5 m bred og 1,3 m dyb voldgrav.
Hvor boede de danske vikinger?
De fleste vikinger boede på en gård, der ofte var afgrænset af et hegn. Gården var bygget op omkring et beboelseshus – langhuset, som udgjorde hovedhuset. Gården kunne udover beboelseshus også bestå af en række andre bygninger og aktivitetsområder, blandt andet udhuse, lader, stalde og værksteder.
Hvad var kvindens rolle i vikingetiden?
Kvinder havde som opgave at passe børnene, tage sig af de ældre, tilberede og konservere mad, bl. a. mejeriprodukter, og anden forarbejdning af råprodukter. Tekstilproduktionen var også et kompliceret og tidskrævende arbejde, der inkluderede bearbejdning af uld, spinding og vævning.
Hvilke lande har Danmark ejet?
Kongeriget Danmark udgøres af Danmark, Færøerne og Grønland og betegnes også som rigsfællesskabet.
Hvad spiser man i vikingetiden?
Hos den store del af befolkningen har hverdagskosten været grød (kogt af byg eller havre) surdejsbrød af rug og pålæg som smør, ost og evt. pølse. Varme måltider har primært været supper og stuvning med kød, fisk og grøntsager. Dertil drak man mælk, saft af bær, valle eller urtete.
Hvornår mistede Danmark Norge og Sverige?
I 1814 tabte Danmark-Norge Englandskrigene, og kongen af Danmark-Norge, Frederik VI blev tvunget til at overdrage Norge til kongen af Sverige ved Freden i Kiel. Efter et norsk forsøg på uafhængighed og vedtagelsen af en fri forfatning blev Norge tvunget ind i en løs union med Sverige.