Hvad er grundvand? Grundvand starter som regn eller sne. Når det regner, siver vandet fra overfladen ned i jorden gennem de mange lag af sand, grus, ler og kalk, hvor det ophobes som grundvand. Hvor hurtigt det sker, varierer meget fra sted til sted, fordi hastigheden afhænger af undergrundens sammensætning.
Hvor kommer vores grundvand fra?
Grundvand er vand, der findes nede i jorden (i undergrunden, deraf navnet). Grundvand dannes af regn og anden nedbør, der siver ned i jorden. I Danmark får vi 99 % af vores drikkevand fra grundvandet.
Hvor kommer vandet fra i Danmark?
Næsten alle steder i Danmark kan man indvinde grundvand, der er egnet til fremstilling af drikkevand, der er rent og smager godt. Faktisk indvinder vi næsten 100 % af vores drikkevand fra grundvand i Danmark, hvilket er ret unikt.
Hvor dannes der mest grundvand i DK?
Der dannes mest grundvand i Jylland, hvor det regner mest, og hvor van det let siver gennem sandjord. Der dannes mindst grundvand på øerne, hvor det regner mindre, fordampningen er større, og hvor vandet siver langsommere gennem lerjord eller løber direkte ud i vandløb og søer.
Hvor meget af Danmarks drikkevand kommer fra grundvandet?
Det er naturligt for danskere at åbne for vandhanen og drikke vand uden smag af klor, og uden at det kommer i en plastikflaske. Sådan skal det også være i fremtiden. Vores drikkevand er en værdifuld ressource, der kommer fra grundvandet. Faktisk kommer 99 procent af vores drikkevand fra grundvandet.
Grundvandet i Danmark
Hvilket land har det reneste drikkevand?
vandkvalitet, så er Uruguay, Paraguay og Costa Rica områderne med bedst vandkvalitet, men selv her er der områder, hvor der ikke er sikkert vand i hanen. Vandmangel, dårlig infrastruktur, naturkatastrofer og forurening af vandet er nogle af de primære årsager til forurenet drikkevand.
Er der nok drikkevand i Danmark?
I Danmark er der drikkevand nok i den nærmeste fremtid. Her er der rigeligt med grundvand i Danmark – og geologer taler endda om, at der er en 'god kvantitativ tilstand' for grundvandet**.
Hvor gammelt er vores vand?
Det meste af det grundvand, vi i Danmark pumper op og bruger til drikkevand, er mellem fem og 50 år gammelt. Nogle steder hentes grundvandet dog fra lag, der ligger meget dybt.
Hvorfor har Danmark meget grundvand?
De øverste jordlag i Danmark, består næsten udelukkende af en blanding af sand og ler, hvilket gør at en forholdsvis stor mængde vand let kan samle sig i de øverste dele af undergrunden, og at vi samtidig relativt let kan pumpe det vand op igen. 99,4 % af det drikkevand vi bruger i Danmark, får vi fra grundvandet.
Hvor lang tid tager det for vand at blive til grundvand?
For eksempel har vandet meget svært ved at trænge igennem ler, mens det til gengæld siver hurtigt gennem sand. I Odense er grundvandet gennemsnitligt cirka 30-40 år om at nå ned gennem jorden. Andre steder i verden kan det tage helt op til 10.000 år.
Kan man bruge regnvand som drikkevand?
Regnvand er af den bedste kvalitet når det kommer ned ovenfra, derfor gælder det også om at behandle og opbevare det rigtigt. I mange tilfælde er regnvand det bedste vand at bruge.
Hvem har det reneste drikkevand i Danmark?
Danmarks lækreste drikkevand er kåret! DR har med hjælp fra interesseorganisationen for de danske drikkevands- og spildevandsselskaber, Danva, kåret Danmarks mest velsmagende drikkevand. Lemvig Vand endte i en top 3!
Hvorfor har andre lande ikke grundvand?
Vandmangel i verden
Specielt i lande med tørt klima, som Nordafrika og Mellemøsten, bliver der ikke længere dannet så meget grundvand, som der bliver brugt. Behovet for rent vand er stigende i verden. Men den tilgængelige og brugbare mængde af drikkevand falder pga. overforbrug og forurening.
Hvorfor siver vand hurtigere igennem sand?
Regnvand siver ned gennem jordlagene og bliver til grundvand. Nedsivningen går hurtigere gennem sandjord end gennem lerjord. Det er, fordi der er bedre plads mellem de store sandkorn end mellem de små lerkorn.
Er der meget grundvand i Danmark?
I Danmark har vi ganske meget grundvand i jorden. Men der er en grænse for, hvor meget grundvand vi kan pumpe op. Grundvandet påvirker nemlig også vandet i søer og vandløb.
Hvor findes det ældste grundvand?
Noget af det ældste ferske grundvand, der kendes her i Danmark, findes i et sand- og gruslag, som ligger dybt under den vest- og sydvestlige del af Danmark. Lagene, der hedder Ribeformationen, blev dannet af et stort flodsystem, som for ca. 20 mio. år siden afvandede dele af Skandinavien, Østersøområdet og Rusland.
Er Danmarks grundvand truet?
Desværre er grundvandet truet af forurening fra blandt andet sprøjtegift. I 2019 hentede vandværkerne 359 millioner kubikmeter drikkevand op fra grundvandet i jorden. Grundvandet forsyner os med en af de absolut mest værdifulde ressourcer, vi har.
Hvad truer det danske grundvand?
Desværre er grundvandet truet af forurening mange steder. Det er især fortidens synder, der truer grundvandet – spild, udsivning og nedgravede kemikalier fra en tid, hvor der ikke var samme fokus på at holde forureninger væk fra grundvandet. Jordforureningerne er typisk sket for mange år siden.
Er grundvand og drikkevand det samme?
Drikkevand produceres normalt af grundvand eller af vand fra søer, vandløb eller floder, men kan også produceres af havvand. I Danmark anvendes næsten udelukkende grundvand i vandforsyningen (99 procent).
Kan vand blive for gammelt?
Vand kan ikke blive for gammelt, hvis det opbevares hygiejnisk forsvarligt, fx i en flaske. Med tiden kan vand dog ændre smag, hvilket formentlig er grunden til datomærkningen.
Kan et glas vand blive for gammelt?
Vand kan ikke blive for gammelt
Lige meget hvor lang tid en flaske vand har stået i køleskabet, er det ikke farligt at drikke, men det smager knap så godt som frisk vand fra hanen.
Hvem ejer grundvandet?
"Grundvandet tilhører os alle, og det bør ingen være i tvivl om.
Kan Danmark løbe tør for vand?
Trods massiv tørke har vi masser af vand i jorden: Ingen risiko for, at vi løber tør for drikkevand. Danske Vandværker mener, at det er på tide at se, på om vandværkernes kapacitet skal udvides. Jorden sprækker, græsset er svedent, og vandværkerne appellerer til, at vi sparer på vandet i haven.
Kan man løbe tør for grundvand?
Vi løber dog ikke tør for grundvand i Danmark. Ikke så længe vi har våde vintre. Det fortæller Simon Stisen, som er professor i vandressourcer og hydrologi hos GEUS (De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland), til DR. Vi er altså ikke afhængige af regn for at have vand til rådighed.
Hvem ejer vandet i Danmark?
Vandforsyningen er drevet og ejet af os, der bruger vandet. Drikkevand fra hanen er altså noget vi ejer i fællesskab – derfor kalder vi det for vores vand.