Danmark har indvundet olie og gas fra den danske del af Nordsøen siden 1972. Produktionen af olie og gas bidrager fortsat væsentligt til statskassen og har været vigtig for udviklingen af den danske økonomi og opbygningen af velfærdssamfundet via skatteindtægter, eksport og overskuddet fra olie- og gassektoren.
Hvilket land får Danmark gas fra?
Europa forsynes med gas via mange forskellige kilder: Fra felter i Nordsøen, fra Rusland og via LNG-terminaler (LNG = Liquefied Natural Gas). Felterne i Nordsøen fører naturgas til Centraleuropa fra både Norge, Holland, Belgien, UK og Danmark.
Hvor køber Danmark naturgas fra?
Danmark har i mange år været nettoeksportør af naturgas, men fordi Tyra-feltet er ved at blive renoveret, importerer Danmark i dag ca. 75% af vores gasforbrug via Tyskland. Tyra-feltet ventes genåbnet medio 2023.
Hvem levere naturgas til Danmark?
Navnet Evida optræder derfor på din naturgasfaktura, opgørelse fra Betalingsservice m.m. Evida distribuerer naturgas i Danmark til mere end 400.000 hjem og virksomheder.
Hvor får Danmark sin naturgas fra?
Danmark har indvundet olie og gas fra den danske del af Nordsøen siden 1972. Produktionen af olie og gas bidrager fortsat væsentligt til statskassen og har været vigtig for udviklingen af den danske økonomi og opbygningen af velfærdssamfundet via skatteindtægter, eksport og overskuddet fra olie- og gassektoren.
Hvordan overvåger vi det danske luftrum?
Hvor meget gas er der i Tyra feltet?
Med sine 35.000 tons er Tyra II platformen Danmarks nye naturgasknudepunkt i Nordsøen.
Hvor køber Danmark gas?
Så længe Europa køber gas fra Rusland, har Europa et problem. Så klar var meldingen fra energiminister Lars Aagaard (M), før han blev politiker. Mens gasprisen stiger, og vinteren nærmer sig, er EU på vej til at slå sidste års rekordindkøb af flydende gas fra Sibirien.
Kan Norge levere gas til Danmark?
Danmarks største energiselskab Andel Energi har netop indgået aftale med norske Equinor om leverance af naturgas fra Norge til Danmark via den nyåbnede gasrørledning Baltic Pipe. Aftalen er et vigtigt element i forsyningssikkerheden til det danske energimarked. Fra 1. januar 2023 begynder der at flyde 100 pct.
Hvem ejer gas i Nordsøen?
I dag står DUC for langt størstedelen af den danske olie- og gasproduktion og ejer centrale dele af infrastrukturen for al aktivitet i den danske del af Nordsøen.
Er Danmark afhængig af russisk gas?
Generelt er Danmark blandt de EU-lande, der er mindst afhængig af den russiske energi – blandt andet takket være vedvarende energi, og også fordi vi har en egenproduktion af naturgas.
Hvornår får vi igen gas fra Nordsøen?
Tyra-feltets anlæg i Nordsøen er midlertidigt lukket for at blive genopbygget. I perioden mellem september 2019 og vintersæsonen 2023/2024 vil der ikke komme gas fra Tyra-gasfeltet og kun små mængder fra Sydarne-gasfeltet.
Hvor meget gas har Danmark i Nordsøen?
Statens samlede indtægter fra kulbrinteudvindingen i Nordsøen beløber sig i perioden 1972-2020 til ca. 544 mia. kr diskonteret med BNP-deflator i 2020-niveau. De samlede indtægter for 2020 er opgjort til 0,8 mia.
Kan Danmark forsyne sig selv med gas?
Danmark har været selvforsynende helt frem til sidste år, men eftersom man i 2019 begyndte at renovere Tyra-feltet i Nordsøen, der trængte til en ordentlig overhaling, så ødelagde det balancen mellem produktion og forbrug. Ifølge prognosen bliver Danmark først selvforsynende med gas igen i 2024.
Hvor længe har vi gas i Danmark?
Gassen har været en del af den danske energiforsyning siden 1853. Danmark har et robust gassystem med høj forsyningssikkerhed.
Kan Norge forsyne Europa med gas?
Det bemærkes, at Norge er den største producent af olie og gas i Europa med en produktion, der bidrager væsentligt til Europas energisikkerhed ved at levere ca. ¼ af EU-landenes gasforbrug.
Kan danskerne få gas fra Baltic Pipe Line?
Baltic Pipe er et strategisk infrastrukturprojekt, som har til formål at skabe en ny forbindelse for gasleverancer på det europæiske marked. Projektet betyder, at man kan transportere gas fra Norge til Danmark og Polen samt til kunder i Central- og Østeuropa.
Hvem ejer det danske gasnet?
Netejer ejer det gasselskab, som foretager tilslutningen af opgraderingsanlægget til Det Danske Gassystem. Netejer kan være Evida eller Energinet.
Hvor mange har gas i Danmark?
Gassens anvendelse. I alt er ca. 363.000 kunder tilsluttet gasnettet i Danmark, hvoraf de ca. 325.000 er private villakunder, som primært anvender gas til opvarmning, og resten fordeler sig på opvarmning af større bygninger.
Kan Danmark blive selvforsynende med naturgas?
Olie og naturgasudvinding fra Nordsøen
Indvindingen af kulbrinter har bidraget til, at Danmark har været selvforsynende med energi siden 1997. Olie- og gasproduktionen skaber desuden arbejdspladser for mange mennesker, både på land og offshore.
Hvor lang tid har vi naturgas?
Kul, olie og naturgas er dannet for mere end 100 millioner år siden af døde dyr og planter. Det organiske materiale sank dengang til bunds i havet og efterhånden kom der flere lag ovenpå hinanden.
Hvor meget naturgas får Danmark fra Rusland?
Danmarks forbrug af gas fra naturgasnettet skaber energi svarende til 62 PetaJoule (PJ). 45 procent bruges i industrien, mens husholdninger, serviceerhverv og landbrugssektoren bruger det resterende. I 2020 kom 40 procent af EU's naturgas fra Rusland.
Hvem ejer Tyra feltet i Nordsøen?
Tyra feltet ejes af Dansk Undergrunds Consortium (DUC), et joint venture mellem TotalEnergies, BlueNord og Nordsøfonden. TotalEnergies er operatør på feltet og har en andel på 43,2 %, mens BlueNord har en andel på 36,8 % og Nordsøfonden 20 %.
Er Tyra Feltet dansk?
Tyra er Danmarks største naturgasfelt og har været et midtpunkt for behandling og eksport af mere end 90% af den naturgas, der produceres i den danske del af Nordsøen, før det skulle genopbygges. Dette var nødvendigt, fordi feltet naturligt var sunket ned i kridtreservoiret efter mange års produktion.
Hvornår er Tyra 2 færdig?
Esbjerg, 9. februar 2023 – I denne uge blev den første brønd på det nye Tyra II genetableret. Det markerer en vigtig milepæl i sidste fase af genopbygningen af Tyra-feltet.