Navnet konfekt stammer fra det latinske confectum, der betyder, noget der er fremstillet eller forfærdiget. Marcipan blev antageligt opfundet i det persiske rige, det nuværende Iran, engang i løbet af 600-tallet. Kendskabet til marcipan blev snart spredt til Byzans.
Hvor kommer ordet konfekt fra?
Ordet kommer af middellatin confectum 'det færdiggjorte', af latin conficere 'forfærdige, fuldende', af kon- og facere 'gøre'. Konfekt kendes tilbage til 1400-tallet. Oprindelig betegnede det lækkerier tillavet med sukker, fx syltet eller kandiseret frugt, der fortrinsvis blev nydt af konge og adel.
Er marcipan dansk?
Marcipanen stammer sandsynligvis fra Italien, men hvornår den kom til Danmark er svært at fastslå. Nogen mener, at handelsfolk tog den med over Alperne for ca. 500 år siden. I hvert fald var marcipan allerede i begyndelsen af det 16.
Hvor er nougat fra?
Nougaten er en provencalsk specialitet, der første gang så dagens lys i Marseille. Vi kan takke landmanden Olivier de Serres for dens tilblivelse som i 1700-tallet plantede mandeltræer i Provence.
Hvor lang tid kan konfekt holde sig?
Hvis konfekten sættes i køleskab er det samtidig vigtigt, at konfekten ikke kommer direkte fra et varmt køkken, da dette kan medføre at den bliver grå og plettet. Konfekt må optimalt set ikke udsættes for temperaturforskelle over 10 grader. Konfekt, som er opbevaret korrekt kan holde sig i ca. 3 uger.
Hvor hårdt slik er lavet | KABLET
Kan Rå marcipan blive for gammel?
Marcipan kan normalt holde sig i ca. 4 uger efter åbning i tætsluttet emballage – eks. en frysepose – i køleskabet. Chokolade kan som minimum holde sig til ”bedst før” datoen, også selvom den er åben.
Kan man fryse konfekt ned?
Hvis du har lavet lige rigeligt med julekonfekt og overvejer at komme det i fryseren, fraråder vi dog dette - i hvert fald, hvis konfekten er overtrukket med chokolade, da chokoladen får kondens på overfladen og mister sit sprøde knæk. Overtræksmarcipan bør aldrig nedfryses.
Hvad er forskellen på fransk og italiensk nougat?
Hvid nougat, som stammer fra Montélimar i Frankrig i det 18. århundrede, er lavet af pisket æggehvide og er blød, mens brun nougat (nougatine på fransk) er lavet af karameliseret chokolade og har ofte en mere fast konsistens. Blød nougat stammer fra Italien og er - blød.
Kan blød nougat blive for gammel?
Nougat bliver aldrig for gammelt.
Er nougat sundt?
Men produktet indeholder også hærdet vegetabilsk fedt, hvilket trækker ned på sundhedskontoen. Nougat er generelt ikke lige så sundt som marcipan - nougat indeholder flere kalorier og en mere usund fordeling af fedtsyrer. Så vælg marcipan i stedet for nougat, når julegodterne bliver serveret.
Hvilket land stammer Marzipan fra?
Forskellige marcipan-skoler
Samtidig har det historisk været almindeligt med forskellige slags marcipan. Marcipanen stammer sandsynligvis fra Italien, og hvornår den blev indført hos os kan ikke helt fastlægges, men man mener dog, at den for ca. 500 år siden af handelsfolk blev ført over Alperne.
Hvorfor er marcipan sundt?
Marcipan giver dig mineralet magnesium, der er med til at holde blodtrykket på plads. Også det sunde omega-9 kan sænke blodtrykket. Marcipan er en god kilde til kostfibre og proteiner, som er med til at skabe følelsen af mæthed og bidrager hermed til at skabe mæthed.
Er Rå marcipan sundt?
Næringsindhold i marcipan
Selvom vores marcipan indeholder mandler, kan den ikke kategoriseres som sund, men som et typisk nydelsesprodukt. Marcipan er et convenient produkt – nemt at bruge – og kan indgå som ingrediens i konfekt, kager og desserter hele året rundt.
Hvad er der i lakridskonfekt?
Lakridskonfekt er typisk lavet af lakrids, sukker, kokosnød, anis-gelé, frugt-tilsætningsstoffer og gelatine. Bassett var de første på markedet med en lakridskonfektblanding, hvor det blev produceret i Sheffield, England, af Trebor Bassett (nu en del af Cadbury).
Hvad betyder dobbelt konfekt?
En pleonasme (af græsk pleonasmos "overflod" ) er en ordforbindelse, hvoraf et eller flere ord er logisk overflødige. Pleonasmer kan bevidst benyttes stilistisk for at give større effekt. En pleonasme kaldes også dobbeltkonfekt.
Kan man lave konfekt af frossen marcipan?
Godt at vide: Ren marcipan kan sagtens fryses, men det er vigtigt at tø den langsomt op i køleskabet. Konsistensen kan ændre sig lidt efter optøning, så marcipan er bedre til bagning end konfekt efter nedfrysning.
Kan man spise for gamle rosiner?
Tørret frugt kan nærmest ikke blive for gammel. Derfor giver det heller ikke mening med en dato for, hvor længe rosiner og dadler mindst er holdbare. Brug i stedet dine sanser, når du skal vurdere, om du kan spise rosinerne og dadlerne.
Kan ketchup blive for gammel?
Ketchup. Ketchuppens høje surhedsgrad betyder, at der går lang tid før produktets kvalitet og smag forringes. Du kan derfor godt pynte din hotdog med den halvgamle ketchup - men vi anbefaler, at du lige vurderer og tester ketchuppen, før du dypper alt din mad i tomatsaucen.
Kan lakrids blive for gammelt?
Sukkerindholdet virker konserverende i slikket, som gør, at lakrids og vingummi sagtens kan holde sig i år, selvom teksturen måske vil kunne ændre sig lidt over tid.
Er der fransk nougat i Toblerone?
Toblerone er en af verdens mest populære chokolade varianter, og her er den i en XL version. Den ikoniske, trekantede Toblerone er lækker mælkechokolade med små, knasende stykker af fransk nougat.
Hvorfor hedder det nougat?
Ordet nougat kommer fra latin, hvor ”nucatus” betyder ”forsynet med nødder”. Nougat findes både som blød og hård, hvid og mørkebrun. Nougat består hovedsageligt af sukker, eller honning, og hasselnødder – jo flere nødder, jo bedre.
Hvor lang tid holder nougat?
Uåbnet nougat kan opbevares i et helt år i køkkenskabet. Efter åbning skal din nougat opbevares i en lufttæt beholder i køleskabet. Det er muligt at fryse nougat ned.
Kan hvid chokolade blive for gammel?
Mælkechokolade kan typisk holde sig i op til et år, mørk chokolade i næsten to år og hvid chokolade i ca. fire måneder. Fyldte chokolader såsom trøfler kan holde sig i tre-fire måneder.
Kan man putte chokolade i fryseren?
Chokolade har bedst af at blive opbevaret lidt køligere end stuetemperatur, gerne ca. 15-18 grader. Det betyder, at køleskabet ligesom fryseren ikke egner sig til opbevaring af chokolade.
Hvilke fødevarer må man ikke fryse?
- Øl og sodavand.
- Rugbrød, franskbrød og grovbrød.
- Fødevare pakket i bioemballage.
- Emballage til hakket kød.
- Optøet fødevarer.