Hvad er jul? Man ved ikke helt hvor ordet jul kommer fra, men et godt bud er at ”jul” betød ”fester” i vikingetiden. Julen er en gammel fest som blev holdt om vinteren for at fejre at dagene på denne tid af året blev længere og lysere. I dag er julen en kristen højtid hvor man mindes at Jesus blev født.
Hvor kommer vores juletraditioner fra?
Traditionelt er julen i Danmark en højtid, der er forbundet med hjemmet, fejret som optakt til det nye kirkeår og mindet Jesu fødsel. Oprindeligt havde julen dog ikke noget med kristendommen at gøre. Julen i Danmark kan spores helt tilbage til hedensk tid, hvor man dyrkede de nordiske guder og naturens kræfter.
Hvor stammer julen fra?
Jul (oldnordisk: 'jól')
Ordet jul har en lang førkristen etymologi. Det menes at kunne spores helt tilbage til det gotiske sprog i ordet 'jiuleis', som var navn for enten november eller december. Ordet dukker op igen i det oldengelske ord 'guili' (i dag 'Yule'), som beskrev vintermånederne december og januar.
Hvor stammer traditionen med juletræet fra?
Skikken med et pyntet træ i stuen kom fra Tyskland, og blev i starten af 1800-tallet mest dyrket af adelen og borgerskabet. I løbet af 1800-tallet blev juletræet mere og mere udbredt, også i almindelige hjem. På landet afløste juletræet ældre former for festoppyntning som ophængningen af hvide, broderede tekstiler.
Er jul en dansk tradition?
Julen er vinterens største fest - og julefesten har gennem flere hundrede år skiftet skikkelse og indhold mange gange. Den er i dag den mest omfattende og populære af alle danske højtider. Her på siderne fortæller vi om julens historie, skikke og traditioner.
Origins of Christmas | History
Hvornår blev jul en tradition?
Jul har ikke ret meget med kristendom at gøre. Folk i Norden har fejret jul, længe før de hørte om, at Jesus blev født. Man fejrede jul i Danmark allerede i 600-tallet. Selve ordet jul stammer fra vikingetiden.
I hvilke lande fejrer man ikke jul?
Somalia er ikke det eneste land, hvor julen er forbudt. I Brunei, der ligger på den asiatiske ø Borneo, er det forbudt at holde jul, efter sultan Hassanal Bolkiah har ytret ambitioner om at indføre Sharia-lovgivning i landet.
Hvem bragte traditionen med juletræet til Danmark?
Tyskere som bosatte sig i udlandet bragte skikken med sig, og i begyndelsen var det derfor kun danskere af tysk afstamning, der havde juletræer. Inspireret af de tyske kunstneres hyldest til træet, og hvad danskere ved selvsyn havde oplevet i tyske hjem, blev også juletræsskikken indført af det københavnske borgerskab.
Hvem indførte juletræet i Danmark?
Danske juletræer
I København så man træet første gang i 1811 hos familien Lehmann i Ny Kongensgade, og det vakte så stor opsigt, at de mest nysgerrige satte stiger til vinduerne for rigtigt at kunne se, men det blev i almindelighed anset for et tosset påfund.
Hvorfor er der en stjerne på toppen af juletræet?
Stjernen kan opfattes som Bethlehemsstjernen, der viste de hellige tre konger vej til Jesusbarnet. Men i juletræets barndom var topfiguren ofte en engel, Juleenglen, der i den tyske tradition i virkeligheden er et symbol for Christkind, altså Jesusbarnet.
Hvorfor holder vi jul den 24. december?
Jesus' fødselsdag er ukendt
Når kristne fejrer jul i udgangen af december måned, skyldes det ifølge traditionen, at Jesus blev født på et tidspunkt om natten mellem den 24. og den 25. december. Fejringen af Jesu fødsel hænger i højere grad sammen med de førkristne traditioner.
Hvad fejrer man i julen?
I dag er julen en kristen højtid hvor man mindes at Jesus blev født. De fleste mødes med deres familie, spiser julemad, synger, danser om juletræet og giver hinanden gaver.
Hvorfor fejrer vi 1 og 2 juledag?
2. juledag bliver også kaldt Sankt Stefans dag. Den er opkaldt efter den græsktalende jøde Stefanus, der blev den kristne kirkes første martyr. Stefan var én af apostlenes første hjælpere, der drog særlig omsorg for enker og fattige.
Er julemanden en dansk tradition?
Vore dages julemand stammer fra en figur, der kom ind i den danske jul i slutningen af 1800-tallet fra den engelsktalende verden, først og fremmest fra England og USA. Her hedder julemanden Santa Claus, som er en direkte påmindelse om julemandens ophav, nemlig den græske helgen Sankt Nikolaus.
Hvornår kom julepynt til Danmark?
Traditionen med at fejre jul med et pyntet træ spredte sig via den tyske adel til Danmark. Det første danske juletræ stod på godset Holsteinborg på Sydsjælland i 1808. Fra Danmark fandt traditionen i løbet af århundredet vej til det øvrige Skandinavien. Fra 1880'erne var det almindeligt i de fleste skandinaviske hjem.
Er Nisser en dansk juletradition?
Nissen forbindes i dansk juletradition med jul og grød. Men sådan har det ikke altid været. På loftet sidder nissen med sin julegrød.
Er juletræet fra Tyskland?
Juletræet har sin oprindelse i Tyskland, hvor de første lokale historier om juletræer dukker op i løbet af 1500-tallet fra byer som Bern, Freiburg og Strasbourg.
Hvem fandt på at pynte juletræet?
Skikken med at tage et træ ind i stuen til jul og pynte det med levende lys kommer fra Tyskland. Her er skikken kendt tilbage fra 1500-tallet. Legenden siger, at det var Martin Luther, der opfandt skikken omkring 1536.
På hvilket Gods stod det første danske juletræ?
Men juletræet har kun været i den danske julestue i godt 200 år. Det kom fra Tyskland, og det første juletræ stod, så vidt man ved, på godset Holsteinsborg på Sydsjælland i 1808.
Hvordan holder man jul i gamle dage?
Man holdt jul fra juleaften den 24. december til Helligtrekongersaften den 5. januar. Juledagene skulle holdes hellige og dermed arbejdsfri, særligt måtte intet køre rundt, så møllen stod øde og rokken blev sat på loftet så madmor ikke blev fristet.
Hvem stod for julegaver i 1600 tallet?
- De gaver, man kender fra 1600-tallet har været forbeholdt samfundets øverste top. Der var det kun husfaderen, der uddelte gaver til medlemmer af familien, til tyendet, til arbejdsfolket. Folk, der havde været tilknyttet gården eller husstanden, fik også en lille julegave, typisk æbleskiver eller sigtebrød.
Hvem indførte adventskrans i Danmark?
Det var angiveligt Dronning Alexandrine, gift med Christian 10., der indførte traditionen med adventskrans i Danmark.
Hvad betyder ordet jul?
Men ordet jul (oldnordisk: 'jól') anvendtes længe før, kristendommen slog rod i Danmark. 'Jul' var en betegnelse for fester, der blev afholdt om vinteren, ofte når dagene igen begyndte at blive længere.
Hvem fandt på navnet jul?
I midten af 900-tallet skal den norske kong Håkon 1. Adalsteinsfostre have besluttet, at julen for fremtiden skulle begynde på samme tid, som de kristne fejrede Jesu fødsel; tidligere var den begyndt midvinternatten, mellem 13. og 14. januar.
Hvad fejrer kristne til jul?
Julen er en gammel fest som blev holdt om vinteren for at fejre at dagene på denne tid af året blev længere og lysere. I dag er julen en kristen højtid hvor man mindes at Jesus blev født. De fleste mødes med deres familie, spiser julemad, synger, danser om juletræet og giver hinanden gaver.