Hedeby. En vigtig handelsby i vikingetiden var Hedeby. Den lå for enden af fjorden Slien, nær den tyske by Slesvig.
Hvor lå vikingebyen Hedeby?
Hedeby ligger overfor byen Slesvig i det nuværende Tyskland, men for 1000 år siden var det en dansk vikingeby. Ifølge Frankiske rigsannaler (en slags årbøger) ødelagde den danske kong Godfred i 808 Hedebys konkurrent, den slaviske handelsplads Reric, og flyttede købmændene til Hedeby.
Hvad hedder Hedeby i dag?
Hedeby (på norrønt: Heiðabýr, nutidens marknavn er Haddeby, på tysk bruges Haithabu) lå inderst i Slien ved Haddeby Nor på den jyske halvøs smalleste sted, og tæt op ad Slesvig by.
Hvad skete der med Hedeby?
Fra Hedeby til Slesvig
Adam af Bremen skriver i sin krønike, at Hedeby blev jævnet med jorden ved et slavisk angreb i 1066. De arkæologiske udgravninger viser, at Hedeby omkring dette tidspunkt ophørte med at eksistere, og at byens funktioner flyttede til den anden side af fjorden, hvor byen Slesvig opstod.
Hvad hed Rusland i vikingetiden?
Rejsen til Gardarriget. I løbet af 700-tallet fandt de første vikingeskibe ind i Gardarriget, som dengang var navnet på det russiske rige. Det betyder “landet med gårdene,” hvor betegnelsen “gård” nok skal forstås som “by”.
Udforskning af den største handelsby i vikingetidens Europa // Haithabu, Tyskland
Hvad hed Danmark i vikingetiden?
Af Roberto Fortuna/Nationalmuseet. Vikingetiden er den sene del af jernalderen fra omkring 800 til midten af 1000-tallet. Navnet på folkeslaget danerne er omtalt i Sydeuropa tilbage fra 500-tallet, men navnet på danernes land 'Danmark' dukker først op i 800-tallet.
Hvilket sprog talte man i vikingetiden?
Ifølge artiklen “Hvilket sprog talte vikingerne?” i Illustreret Videnskab Historie (se kilder) talte vikingerne et sprog kaldet oldnordisk. Omkring år 1000 var oldnordisk det mest udbredte europæiske sprog og kunne høres fra Vinland i Amerika til Volga i Rusland.
Hvem brændte Hedeby ned?
Danske eksilkonger, som ville genvinde magten i Danmark har også løbet volden over ende med fremmede hære ad flere omgange. I 1050 blev Hedeby brændt ned af norske Harald Hårderåde.
Hvor gammel er Hedeby?
Hedebys historie
I 804 omtales Hedeby for første gang i de skriftlige kilder, idet De Frankiske Rigsannaler fortæller, at den danske kong Gudfred kom hertil med hæren. Ifølge samme annaler flyttede Gudfred fire år senere købmændene fra den ødelagte slaviske handelsplads Reric til Hedeby.
Hvad hedder Hedeby på tysk?
(Tysk: Haithabu). Handelsplads fra vikingetiden, 2 km syd for Slesvig.
Hvor er Kattegat i vikingetiden?
Kattegat (svensk: Kattegatt) er et farvand imellem Danmark og Sverige med et areal på ca. 21.000 km². I nord står det via Skagerrak i forbindelse med Nordsøen og i syd med Østersøen gennem Lillebælt, Storebælt og Øresund.
Hvor stor var Danmark i vikingetiden?
I vikingetiden var Danmark større end i dag. I Jylland gik landets grænse helt ned til floden Ejderen. Grænsen blev markeret af voldanlægget Dannevirke, hvis jordvolde og grave strakte sig over 30 kilometer tværs over Jylland fra marskområderne omkring Treene og Ejderen i vest til fjorden Slien i øst.
Hvem grundlagde Hedeby?
Ved Hedeby begynder Dannevirke, det store fæstningsanlæg som blev bygget allerede i 700-tallet. I vikingetiden var Hedeby en del af de danske vikingekongers rige. Da den danske kong Godfred i år 808 rejste til byen Reric, tvang han alle byens købmænd til at flytte til Hedeby og handle deres varer der.
Hvor gammel blev en viking i gennemsnit?
Bevarede skeletter viser, at de i gennemsnit var 8-10 cm lavere end vi er i dag og de blev sjældent mere end 35-50 år gamle. Kvinderne blev ofte lidt ældre end mændene. Sådan er det også i dag.
Hvad er den ældste by i Danmark?
Danmarks ældste by, Ribe, opstår omkring år 700 som center for handel og håndværk. I 900-tallet følger Århus og Odense, og omkring år 1000 kommer Viborg, Roskilde og Lund til. Byerne bliver alle hjemsted for en biskop.
Hvad hedder Danmarks største vikingeborg?
Aggersborg er Danmarks største vikingeborg og optaget på UNESCOs verdensarvsliste. Aggersborg ligger i Han Herred, ved Aggersund på nordsiden af Limfjorden.
Hvem byggede en kirke i Hedeby?
Vi ved, at den danske kong Horik omkring 850 gav missionæren Ansgar lov til at bygge kirker i handelsbyerne Hedeby og Ribe.
Hvor boede vikingerne i Danmark?
Næsten alle vikinger levede i langhuse – på nær indbyggerne i de få større byer som Ribe og Hedeby. Husene i byerne var mindre og mere kvadratiske. I Danmark levede vikingerne som oftest i landsbyer, der bestod af seks-syv gårde med hver sit langhus.
Hvad var vikingernes hovedstad?
Viking gjorde Kiev til hovedstad
Nogle af vikingerne slog sig ned i området og dannede småsamfund med egne krigerhøvdinge. Blandt høvdingene var en viking ved navn Oleg. Han tog i 882 magten i Kiev og grundlagde dermed Rusriget, fortæller “Nestorkrøniken”, en historieberetning nedskrevet i 1100-tallet.
Hvorfor drog vikingerne på togt?
Formålet med vikingetidens plyndringer og bosættelser udenlands må, sagt i korthed, være erhvervelse af rigdom, ære og berømmelse samt tilfredsstillelse af bondehunger efter godt land at dyrke og bo på. Sociale forhold må også have spillet en stor rolle.
Hvor kom de første vikinger fra?
Vikinger (fra norrønt víkingar) var nordiske søfarere, der rejste, plyndrede og handlede i Nordeuropa. De kom primært fra Skandinavien og rejste over et stort område i Nord-, Central- og Østeuropa. Vikingetiden varede fra slutningen af 700-tallet til sent i 1000-tallet.
Hvorfor stoppede vikingetiden?
Vikingetiden falder sammen med den middelalderlige varmeperiode (ca. 800–1300) med ophør ved den lille istid (ca. 1250). Plyndringen på Lindisfarne er samtidig med Karl den Stores saksiske krige eller de kristne krige mod hedningene i Sachsen.
Hvor høje var man i vikingetiden?
Vikingerne var i gennemsnit 8-10 cm lavere, end vi er i dag. De skeletter, arkæologer har fundet, afslører, at mændene målte omkring 172 cm, mens voksne kvinder i gennemsnit skød omkring 160 cm i vejret. Velhavende mænd og kvinder synes ofte at have været en del højere end gennemsnittet, nok som følge af bedre levevis.
Hvornår fik man børn i vikingetiden?
I vikingetiden var børnenes liv ikke adskilt fra de voksnes, som det er i dag. Allerede i en ung alder blev børnene sat til at arbejde. De var en del af familien og skulle hjælpe til med de daglige gøremål – det skal børn nu også i dag.
Hvornår slutter vikingetiden i Danmark?
Vikingetiden (Ca. 800-1050) - Nordens Historie.