Feriefridage efter en kollektiv overenskomst ferieår, pr. ferieafholdelsesperiode eller pr. kalenderår. Det er sædvanligvis en betingelse for at have ret til feriefridage, at medarbejderen har været ansat i virksomheden i 9 måneder.
Hvor længe skal man være ansat før man får feriefridage?
Er du berettiget til feriefridage, er det den gældende overenskomst eller ansættelseskontrakt, der bestemmer hvordan de optjenes. Ifølge mange overenskomster optjenes feriefridagene efter 6-9 måneders ansættelse, men det kan variere. De kan optjenes løbende eller tildeles ved f. eks.
Hvornår har man ret til feriefridage?
Feriefridage er fem ekstra betalte fridage, som du kan få udover de fem uger, du i forvejen har ifølge ferieloven. Du har dog kun ret til feriefridage, hvis det står i din ansættelseskontrakt eller i den overenskomst, du er omfattet af.
Hvor længe skal man have været ansat for at få 6 ferieuge?
Som oftest kræves, at den ansatte ifølge overenskomsten har optjent en vis anciennitet, før der optjenes en eller flere feriefridage. Ifølge de fleste overenskomster kan den ansatte optjene 5 feriefridage efter 6-9 måneders ansættelse.
Hvem har ret til feriefridage?
Kun overenskomstdækkede medarbejdere har krav på feriefridage. Overenskomstdækkede medarbejdere har ret til et antal feriefridage. I langt de fleste overenskomsterner der tale om 5 feriefridage pr. ferieår.
Feriepenge og afspadsering - dine spørgsmål besvaret
Kan man tage feriefridage med i nyt job?
Der er også det særlige med feriefridagene, at hvis du får et nyt job, hvor du også får feriefridage, så kan du ikke få dem med fra din tidligere arbejdsgiver.
Hvornår får man feriefridage for 2023?
Som noget nyt får du også tildelt 5 feriefridage 31. august 2023, hvis du blev ansat 1. december 2022 og derved har opnået 9 måneders anciennitet 31. august 2023.
Hvordan fungerer feriefridage?
Som ansat i region eller kommune beregnes dine feriefridage i timer i stedet for dage. Det betyder, at du optjener 18,50 ferietimer om måneden, og det svarer til 6 ugers ferie om året. Som ansat i staten optjener du 0,42 særlig feriedag for hver måneds ansættelse. Det svarer til 5 feriefridage om året.
Hvornår optjener man ret til 6 ferieuge?
Den 6. ferieuge optjener og afvikler du forskudt således at optjeningen sker i ét kalenderår, medens afviklingen sker i perioden 1. maj til 30. april i de følgende to kalenderår.
Hvornår optjener man til 6 ferieuge?
Du optjener timer til den 6. ferieuge i løbet af et kalenderår, dvs. fra januar til december.
Er 6 ferieuge for alle?
Ifølge ferieloven har alle ret til 5 ugers ferie i ferieåret, uanset om man har optjent ret til betaling under ferie, og uanset om man er ansat på fuld tid, på deltid, er timelønnet eller elev. Derudover kan du have ret til 6. ferieuge eller feriefridage, afhængigt af hvilken overenskomst, du er ansat på.
Hvad sker der med 6 ferieuge ved opsigelse?
Hvad med feriefridage, 6. ferieuge og særlige feriedage, når jeg stopper? Hvis du er offentligt ansat og har særlige feriedage/den 6. ferieuge til gode, bliver de som udgangspunkt udbetalt til dig, når du stopper i dit job.
Kan man miste sine feriefridage?
Din ret til feriefridage – den 6. ferieuge er ikke reguleret ved lov, men afhænger af en aftale, der kan fremgå af din kontrakt, en personalehåndbog eller en gældende overenskomst. Du har derfor kun ret til få feriefridagene overført eller udbetalt, hvis det fremgår af din aftale.
Hvornår får man 5 feriefridage?
1. september 2021 har medarbejderen ret til 5 feriefridage, som medarbejderen kan bruge inden den 31. december 2022.
Hvornår får man 5 særlige feriedage?
Du optjener 0,42 særlige feriedage for hver måneds ansættelse i kalenderåret. Det svarer til 5 særlige feriedage om året. Du optjener de særlige feriedage, uanset omfanget af dit månedlige antal arbejdstimer.
Hvor meget ferie optjener man hver måned?
Hver måned optjener du 2,08 feriedage, som du kan afholde allerede måneden efter. Dermed optjener du 25 feriedage eller 5 ugers ferie i løbet af et år.
Hvad sker der med 6 ferieuge når man skifter job?
ferieuge, hvis jeg skifter job? Hvis du fratræder, inden du har holdt 6. ferieuge, bortfalder retten til at holde ferieugen hos din nye arbejdsgiver. Ferieugen udbetales i stedet direkte til dig med den sidste lønudbetaling.
Hvordan optjener man feriefridage HK?
Ifølge de fleste af HK Handels overenskomster skal du have ni måneders anciennitet på din arbejdsplads, før du har ret til fem feriefridage med fuld løn. Er du blevet sagt op, kan din arbejdsgiver ikke efterfølgende forlange, at du holder feriefridagene i din opsigelsesperiode.
Hvornår får man nye feriedage?
For alle lønmodtagere medfører den nye ferieordning, at ferien optjenes løbende i ferieåret fra den 1. september til den 31. august året efter (12 måneder). Med en ny ferieordning vil du – som i dag – optjene 2,08 feriedage om måneden.
Hvor kan jeg se min 6 ferieuge?
Hvornår kan jeg se mine feriepenge? Der går op til en måned, fra din lønperiode er slut, til du kan se dine feriepenge på borger.dk. Du kan også tjekke din lønseddel og se, hvor meget du har optjent. Hvis du ikke kan se dine feriepenge på borger.dk, skal du kontakte din arbejdsgiver.
Hvordan optjener man 6 ferieuge BUPL?
Ud over de 25 optjente dage optjener du ret til den 6. ferieuge. Denne ferieuge optjener du i løbet af et kalenderår fra 1. januar til 31.
Hvor mange feriefridage optjener man på deltid?
Deltidsansatte og ferie
Deltidsansatte optjener som fuldtidsansatte 2,08 feriedage pr. måneds ansættelse. Hvis den deltidsansatte arbejder alle ugens dage, men blot færre timer end en fuldtidsansat, er der ingen forskel i forhold til, hvordan ferien afvikles.
Hvad er reglerne for 6 ferieuge?
6. ferieuge er en rettighed, som du har via din overenskomst, og har derfor ikke noget med ferieloven at gøre. Det betyder, at reglerne om samtidighedsferie ikke gælder i forhold til 6. ferieuge.
Kan man bede om at blive fritstillet?
Fritstilling er det juridiske udtryk for, at din arbejdsgiver siger nej tak til at bruge din arbejdskraft i opsigelsesperioden. Du kan altså ikke kræve at blive fritstillet.
Kan man melde sig syg i opsigelsesperioden?
Det er din egen læge, der afgør, om du kan eller skal være sygemeldt i din opsigelsesperiode. Du er syg, når du er uarbejdsdygtig på grund af egen sygdom, som ikke er selvforskyldt. Din arbejdsgiver kan forlange dokumentation for, at dette er opfyldt.