I Danmark har vi en 37-timers arbejdsuge, mens man i Sverige har en 40-timers arbejdsuge.
Hvor lang er en arbejdsuge i Sverige?
Arbejdstid - hvis du arbejder i Sverige
I Sverige arbejder man - som udgangspunkt - flere timer om ugen end i Danmark. Den ordinære arbejdstid kan dog højst være 40 timer pr. uge ved fuldtidsstillinger.
Hvor lang må en arbejdsuge være?
Den normale daglige eller ugentlige arbejdstid skal fremgå af din ansættelseskontrakt. Fuld tid er normalt 37 timer om ugen, men det er tilladt at aftale et højere timetal. Deltid er, når du arbejder mindre end 37 timer om ugen.
Hvor mange timer har man på en arbejdsuge?
Hvis du arbejder fuldtid på en arbejdsplads med overenskomst, vil din arbejdsuge normalt være på 37 timer. Hvis din arbejdsplads ikke har overenskomst, skal du og din arbejdsgiver aftale arbejdstiden i din kontrakt. Hvis I gør det, skal din arbejdstid overholde Arbejdsmiljøloven.
Hvornår gik vi ned på 37 timers arbejdsuge?
I slutningen af 1980'erne blev der filet yderligere på den ugentlige arbejdstid, og i 1990 landede den på de 37 timer, som vi er vant til den dag i dag.
Sweden is Testing Out a 6-Hour Workday
Hvornår havde vi 40 timers arbejdsuge?
Med virkning fra 1968 bliver arbejdstiden således på 42 1 /2 time om ugen. 1976 Med OK 1975 sænkes den ugentlige arbejdstid til 40 timer med virkning fra 1976.
Hvornår stoppede 45 timers arbejdsuge?
1959: 46 timer. 1960: 45 timer. 1966: Nedsættes til 44 Timer – Ny aftale om arbejdstid bliver indgået i 1965, og dermed blev arbejdsugen reduceret til 44 timer med virkning fra 1966. 1971: 41,75 timer.
Er 37 timer med eller uden frokost?
Er du ansat 37 timer om ugen, vil det betyde, at du er på arbejde 39½ timer, hvor de 2½ time er dine pauser. Har du betalt frokostpause og en ugentlig arbejdstid på 37 timer, så vil de 2½ time typisk være din frokostpause, som dermed er betalt af arbejdsgiver.
Hvorfor 160 33 timer pr måned?
En standardmåned baseres på en arbejdsuge på 37 timer. Der er i gennemsnit 4,33 uger på en måned, hvorfor en standardmåned har 160,33 timer. Månedsfortjenesten er således beregnet som NW*160,33 + PENSION pr.
Hvor mange timer må jeg arbejde på en dag?
Du kan søge dispensation om at nedsætte hvileperioden til 8 timer én gang om ugen. Hvor mange timer må man arbejde på 1 dag? 11 timers reglen dikterer, at du, som udgangspunkt, maksimalt må arbejde 13 timer i træk over en periode på 24 timer.
Er det lovligt at arbejde 12 timer?
Det er din arbejdsgivers ledelsesret at planlægge længden af din arbejdsdag, så længe reglerne i din arbejdstidsaftale overholdes. Det fremgår af din arbejdstidsaftale i overenskomsten, hvor lange vagter du må have. I regioner er det typisk op til 12 timer, i kommuner og private virksomheder 10 timer.
Er 11 timers reglen lov?
I arbejdsmiljøloven er det fastsat, at der skal gives den ansatte en sammenhængende hvileperiode på mindst 11 timer inden for hver periode på 24 timer (den såkaldte 11-timers-regel). Rådighedstjeneste i hjemmet, men ikke på arbejdsstedet, betragtes i denne relation som hviletid.
Kan man undgå 11 timers reglen?
Arbejdstilsynet kan dispensere fra 11-timers reglen i enkelttilfælde, hvor arbejdets udførelse efter dets art ikke kan opsættes, eller særlige arbejdsformer gør en fravigelse nødvendig. Det er en forudsætning, at arbejdet falder inden for bilagets område. Dispensationen gives af Arbejdstilsynet.
Hvor lang er arbejdsugen i USA?
For selvom de fleste virksomheder i USA officielt kører efter en 40-timers arbejdsuge, så viser en Gallup-undersøgelse fra 2014, at fuldtidsansatte amerikanere i gennemsnit arbejder 47 timer om ugen.
Hvor lang er en arbejdsuge i Norge?
En arbejdsuge på fuldtid er på 37,5 timer. Men hvis man arbejder i sundhedsvæsnet, er ugen ikke nødvendigvis på 37,5 timer, men på 35,5 timer – hvis man har skiftende vagter dag, aften, nat og weekend. Kravet er vagter mindst hver tredje weekend, eller at alle tre skift er til stede på en uge.
Hvilket land arbejder mest i Europa?
Den gennemsnitlige arbejdstid i alle 28 lande er 39,7 timer om ugen. Den længste arbejdsuge har de i Rumænien, hvor de gennemsnitligt arbejder 41,3 timer om ugen, skarpt forfulgt af Luxembourg og Tyskland med henholdsvis 40,7 og 40,6 timer.
Er 32 timer deltid?
I mange brancher er den normale arbejdstid 37 timer pr. uge. Du vil altså være deltidsansat, hvis du arbejder fx 36 timer. Der er ikke en bestemt grænse, du skal under, før du er deltidsansat.
Hvad er en god løn?
Forskerne betegner dette som det "ideelle indkomstniveau", men det konkrete beløb varierer på tværs af landegrænser. I Skandinavien er det en årlig indkomst på 650.000 kroner eller 54.000 kroner om måneden.
Er 31 timer fuldtid?
Hvis du arbejder mere end 30 timer om ugen, skal du være forsikret på fuldtid i a-kassen. Som fuldtidsforsikret skal du ved ledighed stå til rådighed for fuldtidsarbejde (normalt 37 timer om ugen), og du får udbetalt dagpenge i op til 37 timer om ugen.
Hvor meget pause har man ret til 8 timer?
Pause efter 6 timer
Når din arbejdsdag er på mere end 6 timer, har du krav på en pause. Der er ingen regler om længden af pausen, men du skal have mulighed for at få lidt at spise og drikke. Den tekniske formulering er "at pausens formål tilgodeses".
Er frokost betalt?
I de fleste overenskomster betaler du selv din frokost - det betyder, at du ikke skal stå til rådighed i din pause. Står du til rådighed i din pause (er på kald, ekspederer efter behov eller lignende), skal du have løn.
Er omklædning en del af arbejdstiden?
Det er ubestridt, at den tid, som medgår til sådan omklædning, der skal foregå på arbejdspladsen, må anses som arbejdstid.
Hvad er 48 timers reglen?
48-timers reglen er en regel/lovgivning som siger, at man på et hvilket som helst tidspunkt skal kunne gå 4 måneder tilbage, og så må medarbejderen ikke havde arbejdet mere end 48 timer om ugen i gennemsnit for den samme arbejdsgiver. EU's Arbejdstidsdirektiv gælder alle lønmodtagere i EU.
Hvad var arbejdstiden i 1970?
I 1970 var den gns. arbejdstid pr. beskæftiget i Danmark ca. 1.800 timer om året, svarende til niveauet i USA.
Hvorfor 4 dages arbejdsuge?
Desuden viser data fra både Danmark og udlandet, at en 4-dages arbejdsuge styrker både produktivitet og arbejdsglæde samt sænker sygefravær og mistrivsel. Og så er det samtidig godt for både klimaaftrykket, arbejdsudbuddet og ligestillingen.