Generelt anbefaler man, at personer med risikofaktorer for blodpropsdannelse benytter kompressionsstrømper klasse I (16-21 mmHg, benævnes ofte 'flystrømper') til under knæet ved flyveture længere end 4 timer. Da strømperne er ufarlige, kan personer uden risikofaktorer også anvende dem.
Hvor lang tid må man gå med støttestrømper?
Hvor lang tid må man have støttestrømper på? Du kan anvende støttestrømper på daglig basis, så længe du har behov for det. Som hovedregel bør du dog tage dem af om natten i sengen for at give din hud mulighed for at ånde.
Kan man have støttestrømper på om natten?
Ved at beholde kompressionsstrømperne på om natten, opnår du en væsentligt bedre effekt af behandlingen. Du undgår hævelse i benene, reducerer uro og smerte i benene og reducerer risikoen for at få rosen-infektion eller bensår.
Er det sundt at bruge støttestrømper?
Ved at bære støttestrømper hjælper du blodgennemstrømningen i dine vener og mindsker risikoen for blodpropper, åreknuder og vand i benene. Du kan med fordel også bruge en massagerulle til underben, for at få mere gang i blodcirkulationen.
Hvornår skal man have støttestrømper på fly?
Brug af støttestrømper nedsætter risikoen for en blodprop, når du er på længere flyrejser, hvor mange udvikler "symptomfri blodpropper", der ikke umiddelbart kan mærkes, men alligevel opstår i benenes dybe vener. Flystøttestrømper er derfor særdeles populære, og anbefales hvis du skal flyve i 8 timer eller derover.
Hvorfor kompressionsstrømper er et must-have på rejsen
Hvor længe skal man have kompression på?
Du skal bruge kompressionsforbinding i 3 måneder for at forbedre kredsløbet i benet, fjerne hævelsen i benet og forebygge at hævelsen vender tilbage eller bliver permanent. Først anlægges en polstring med vat eller polsterskum for at beskytte benet, derefter anlægges en forbinding udenpå polstringen.
Hvad er forskellen på støttestrømper og Flystrømper?
Støttestrømper er til raske ben og er ikke så stramme. De benyttes forebyggende for at undgå hævelse og blodpropper i benene i forbindelse med stående arbejde og længere bil- og flyrejser. Ofte kaldes disse strømper også̊ flystrømper eller rejsestrømper.
Er Flystrømper og kompressionsstrømper det samme?
Flystrømper eller klasse 1 strømper er de kompressionsstrømper som giver den letteste kompression. Flystrømper har fået navnet da de ofte bliver brugt af mennesker som skal rejse og sidde stille i mange timer.
Hvorfor skal man have Flystrømper på?
Hvem bør bruge flystrømper? Som udgangspunkt kan alle benytte flystrømper for at reducere deres risiko for at udvikle en blodprop i benene samt for at opnå en generel mere behagelig rejse. Der er dog visse faktorer der kan øge ens risiko for at udvikle blodpropper i benene, også kendt som dyb venetrombose (DVT).
Hvorfor skal støttestrømper af om natten?
Venøst blod kan nemt vende tilbage til hjertet. Kompressionsbeklædningen påført din ankel og læg om natten kan afskære dit kredsløb. Nu er nogle mennesker nødt til at bære kompressionssokker om natten på grund af helbredsproblemer eller efter operationen.
Hvor stramme skal støttestrømper være?
Du skal måle omkredsen, dér hvor din læg er bredest. Dette mål betegnes cC. Disse to mål er nok, hvis du skal bruge knæhøje støttestrømper, med mindre du har brug for strømper med stærk kompression. Hvis dette er tilfældet, skal du tage dit cD-mål, der er omkredsen af dit underben cirka 2 cm under knæets bøjning.
Hvor ofte skal man vaske støttestrømper?
Strømperne skal vaskes hver dag
vask dine kompressionsstrømper i hånden med vaskemiddel eller i vaskemaskine på 30 eller 40 grader. På den måde bevarer de deres kompression og bliver ved med at være bløde og smidige.
Hvordan skal støttestrømper sidde?
- 1 - Før hånden ind i strømperne og tag fat i hældelen.
- 2 - Vend vrangen ud på strømpeskaftet og hælen.
- 3 - Tag strømpen på, så den sidder rigtigt på foden og hælen. OBS: Hullet skal sidde under tæerne. Træk strømpen forsigtigt. op ad benet.
Kan man selv tage støttestrømper på?
Det kan dog nemt være en udfordrende opgave at tage få strømperne af og på. Heldigvis har vi også flere hjælpemidler til støttestrømper, som du kan gøre brug af. Du kan for eksempel vælge en påtager til støttestrømper med et glidestykke, som du sætter på din fod og derefter trækker strømpen udover.
Hvornår må man ikke bruge kompressionsstrømper?
Hvornår må man ikke bruge kompressionsstrømper? Kompressions- og støttestrømper bør ikke benyttes af personer som har hudinfektioner, væskende sår eller væskende eksem der, hvor strømpen skal sidde. Kompressionstrømper bør desuden ikke benyttes af personer med svigt af højre hjertekammer.
Kan alle bruge støttestrømper?
Der er stor forskel på, om du har behov for kompression eller støtte: Kompressionsstrømper er typisk til syge ben, som kræver speciel behandling. Der findes også kompression til arme, hænder, hoved og genitalier. Vores kompressionsstrømper er lægeordinerede og fås på bevilling.
Kan man sove med Flystrømper?
Den øgede kompression gør, at den ikke må bruges om natten, eller hvis du ligger end i en længere periode, da det kan belaste dit hjerte. Flystrømper er som kompressionsstrømper.
Kan man købe Flystrømper på apoteket?
På DinApoteker.dk kan du se vores store udvalg i flystrømper og rejsestrømper. Særligt på længere flyveture anbefaler vi, at du ifører dig egnede strømper til rejsen. Har du haft problemer med hjerte og kredsløb, er det særdeles vigtigt.
Kan man flyve efter en blodprop i hjernen?
Efter en stroke/et slagtilfælde anbefales at vente seks uger med at flyve. Inden for tre uger efter stroke og/eller operation skal du have en lægeerklæring der bekræfter at du må rejse.
Kan man få tilskud til støttestrømper?
Nogle af de typer kropsbårne hjælpemidler, du kan søge støtte til, er: ortopædisk fodtøj. kompressionsstrømper. proteser, fx arm-, ben-, bryst- og øjenproteser.
Hvem ordinerer støttestrømper?
Det er lægen eller behandleren, der ordinerer kompressionsbehandling, og hvilken type/klasse kompressionstryk og kompressionsbandage du skal anvende. Ofte er det en livslang behandling.
Hvorfor fremmer kompression sårheling?
Kompressionsbehandling er en vigtig del af behandlingen af sår. Er der hævelse og ophobning af væske i vævet omkring et sår, bliver blodcirkulation i huden og såret dårligere, og det giver dårligere sårheling. Målet med kompressionsbehandling er at bekæmpe hævelsen og på den måde fremme sårhelingen.
Hvilke støttestrømper skal jeg vælge?
- Klasse 1, 15-21 mmHg.
- Klasse 2, 23-32 mmHg.
- Klasse 3, 33-46 mmHg.
- Klasse 4, meget kraftig kompressionseffekt - anvendes kun på hospitaler.
Hvorfor hjælper kompression på sårheling?
Kompressionsbehandling er en behandling til at modvirke hævelse af benene ved sygdomme i kredsløbet som fx sår og eksem. Hvis du fx har sår eller eksem på et ben, er det nødvendigt at hævelsen fjernes, for at såret eller eksemet kan hele. Ved at kompression presses væsken væk fra området.
Hvad gør støttestrømper for ældre?
Støttestrømper kan bruges forebyggende af alle, mod hævelser i ben, trætte fødder og åreknuder. Kompressionsstrømper bruges ofte som en del af en behandling eller ved større problemer. Fælles for støtte- og kompressionsstrømper er, at de forbedrer blodcirkulationen fra ben og fødder til hjertet.