Svenskekrigene er betegnelsen for en række krige mellem Danmark og Sverige, der fandt sted fra anden halvdel af 1500-tallet og ind i 1700-tallet. Mellem 1563 og 1720 udkæmpede Danmark og Sverige en række krige, hvori Sønderjyllands rolle var meget forskellig.
Hvor mange gange har Danmark været i krig med Sverige?
Forskere har svært ved at afgøre præcis, hvilke to nationer, der har været i krig med hinanden flest gange – men et godt bud ville være Danmark og Sverige. De to lande har udkæmpet 11 krige siden Gustav Vasas konsolidering af den svenske nationalstat i 1521.
Hvornår var der krig mellem Danmark og Sverige?
Karl Gustav-krigene er betegnelsen på to sammenhængende krige mellem Danmark og Sverige henholdsvis i årene 1657-1658 og 1658-1660. De er opkaldt efter den svenske konge Karl 10. Gustav.
Hvor mange gange har Danmark været i krig?
Danmarks Krige er navnet på Tøjhusmuseets permanente udstilling. Men det er også navnet på dette webtema, hvor du kan læse om de 21 krige, som Danmark har været involveret i siden felttoget i Ditmarsken i år 1500. Danmarks historie er ikke en fredelig fortælling eller et rosenrødt eventyr.
Hvilket land var Danmark i krig med i 1657?
Aldrig har Danmark været så tæt på udslettelse. Danmark under Kong Frederik III's ledelse havde i 1657 erklæret Sverige krig i tillid til, at den svenske konge Carl Gustaf havde hænderne fulde med krigsførelse i Polen.
Danmark vs Sverige gennem årene
Hvem har Danmark været i krig med?
Danmarks Krige
Svenskekrigene, Englandskrigene, krigen i 1864 og Anden Verdenskrig - men det er også de nyeste krige - Krigen i Afghanistan og Krigen i Irak - er også med.
Hvornår mister Danmark Sverige?
Med svenskerne foran Københavns porte, så en panikslagen dansk regering ingen anden udvej end at slutte fred. 26. februar 1658 blev freden i Roskilde underskrevet. Danmark-Norge måtte afstå Skåne, Halland, Blekinge, Bornholm, Trondhjem len og Bohuslen til Sverige.
Hvilket land har været mest i krig?
Intet land har udkæmpet flere krige end Storbritannien. 109 krige indtil nu - ifølge én beregning. Før landet opstod som en union af England og Skotland i 1707, var englænderne i krig 19 gange.
Hvorfor var Danmark og Sverige i krig?
Krig i flere faser
Begge krige blev indledt af Danmark i et forsøg på at tvinge Sverige tilbage i Kalmarunionen, der var gået i endelig opløsning i 1523. Anden fase markeres af Torstensonfejden og Karl Gustav-krigene.
Hvor mange danskere er døde i krig?
De seneste tre årtier har Danmark sendt flere end 30.000 soldater i krig – nogle flere gange – og 69 danskere har mistet livet.
Hvor har Danmark været i krig?
Mellem 1991 og 2011 deltog Danmark i krigene på Balkan (1991-1999), i Afghanistan (2001-2014) og i Irak (2003-2007). Og i de første måneder af 2011 bredte Det Arabiske Forår sig til Libyen, og statslederen Muammar al-Gaddafi (1942-2011) forsøgte med magt at slå oprørerne ned.
Hvorfor deltager Danmark i krig?
Danmark deltager i internationale missioner i store dele af verden for at sikre fred og stabilitet. Det sker i en bred vifte af operationer fra ubevæbnede observatørmissioner til større indsættelser med flere hundrede soldater.
Hvorfor startede 100 års krigen?
Oprindelse. Årsagen til konflikten findes i demografiske, økonomiske og sociale kriser i 1300-tallets Europa. Krigen skyldtes en gradvist øget spænding og uoverensstemmelse mellem Frankrig og England over Guyenne, Flandern og Skotland. Arvefølgen, efter at arvelinjen af Capet'erne blev brudt, var den officielle årsag.
Hvem holdt Danmark med i den kolde krig?
Men trods forsikringer om neutralitet blev der indirekte valgt side i den kolde krig. Med medlemskabet af NATO fra 1949 var Danmark i alliance med USA, Canada og en række vesteuropæiske lande, og beslutningen om at deltage i Marshall-planen var ligeledes en implicit stillingtagen til krigen.
Hvorfor blev Danmark ikke svensk?
Freden i Kiel er betegnelsen for fredsslutningen efter Danmarks deltagelse i Napoleonskrigene 1807-1814. Den blev indgået i den holstenske by Kiel mellem Danmark og på den anden side Sverige og Storbritannien. Vigtigst af alt betød den, at Norge, der siden 1380 havde været i union med Danmark, blev afstået til Sverige.
Hvornår blev Norge fri fra Danmark?
Sverige brød ud af unionen i 1523, men Norge og Danmark var fortsat i union – med magten i Danmark. I 1814 fik Norge sin egen grundlov, men Sverige indtog Norge, så frem til 1905 måtte Norge nøjes med selvstyre. Først i 1905 blev Norge selvstændigt.
Hvornår afstod Danmark-Norge?
I store dele af Europa hærgede Napoleonskrigene, der varede fa 1792-1815. Selvom Danmark-Norge ikke var direkte indblandet, fik krigene alligvel enorm betydning. I dette tema kan du fnde kilder til nogle af de konflikter, der endte med at Danmark måtte afstå Norge i 1814. I 1792 udbrød Napoleonskrigene i Europa.
Hvad er den største årsag til krig?
Fattigdom og arbejdsløshed er i langt de fleste tilfælde den væsentligste årsag til en lang række af verdens krige.
Hvor lang tid varer en krig i gennemsnit?
Krige, der slutter inden for en måned, varer i gennemsnit otte dage, og 44 procent af dem ender med en fredsaftale eller våbenhvile.
Er Skåne dansk?
Skåne var dansk (tillige med Halland og Blekinge) indtil 1658. Halland blev dog kontrolleret af Sverige allerede fra 1645. Bornholm udgør sammen med Skåne, Halland og Blekinge det historiske Østdanmark, også kendt som Skånelandene.
Hvor gammel er Sverige?
Det var den 6. juni 1523, at kong Gustav Vasa kunne tiltræde som konge for et selvstændigt Sverige, som ellers havde været under dansk herredømme – reelt siden 1389 – formelt med Kalmarunionens indstiftelse i 1397. Af samme grund er den 6. juni Sveriges nationaldag.
Hvorfor hedder Sverige Sverige?
Ordet Sverige kommer af Svea rike, som betyder 'sveernes rige'.