Det er altså mere reglen end undtagelsen, at julebukken ikke holder julen ud. Vi brænder ikke noget af med vilje, men der er en vis brandfare, når 91% af danskerne danser rundt om juletræet, som 47% af os selv har fældet. Nogle af os bruger stadig levende lys på træet.
Hvor mange danskere danser rundt om juletræet?
Og juletræ betyder, som regel, at der skal synges nogle sange og danses lystigt rundt i ring om træet. I løbet af juleaften, danser en gennemsnitlig dansker 432m, hvilket svarer til at danse rundt om juletræet 73 gange. Yder vi alle en fælles indsats, danser hele Danmark 1,7 mio.
Hvor mange procent af danskerne danser rundt om juletræet juleaften?
Traditionen om at danse rundt om juletræet stammer fra Tyskland og kom til Danmark i 1800-tallet. I 2014 viste en undersøgelse lavet af Søndagsavisen, at 68 procent af danskerne går rundt om grantræet juleaften.
Er det kun i Danmark man danser om juletræet?
Dansen om juletræet på selve juleaften, som vi kender det, er faktisk ikke noget, man gør rundt om i hele verden, det er en særlig nordeuropæisk skik. I andre dele af verden anses det derfor som et lidt "eksotisk" danse-ritual på den 24. december, som vi særligt praktiserer herhjemme.
Hvem fandt på at danse om juletræet?
Det første helt sikre vidnesbyrd om dans rundt om juletræet i et privathjem er faktisk Peter Fabers "Højt fra træets grønne top", der stammer fra 1847/1848.
Dancing Around The Christmas Tree - A Danish Tradition
Hvor stammer at danse om juletræet fra?
I et håndskrift fra 1604 hedder det, at borgere i Strasbourg stillede friske grantræer ind i deres stuer, pyntede dem med papirklip, frugt og godter til børnene. Skildringen fortæller intet om lys, men allerede i de første beskrivelser af juletræet omtales dansen omkring træet.
Hvilket land stammer traditionen om juletræet?
Skikken med et pyntet træ i stuen kom fra Tyskland, og blev i starten af 1800-tallet mest dyrket af adelen og borgerskabet. I løbet af 1800-tallet blev juletræet mere og mere udbredt, også i almindelige hjem.
Hvilken sang synges mest når man danser om juletræet?
Danskerne har danset om juletræet i mange år, og ritualet kan dateres tilbage helt til 1840'erne med sangen ”Højt fra træets grønne top”, og det er den dag i dag stadig en helt fast tradition i langt størstedelen af de danske hjem at gå hånd i hånd omkring træet, mens der synges.
Hvem bragte traditionen med juletræet til Danmark?
Man mener, at det første juletræ i Danmark blev tændt i begyndelsen af 1800 tallet. Det er i hvert fald dokumenteret, at en indvandret tysk familie, bosat på godset Holsteinborg på Sydsjælland, fejrede jul med et juletræ i 1808. Således har juletræet 200 års fødselsdag i Danmark i år.
Hvorfor danser man rundt om træet?
Dansen om juletræet er en nordeuropæisk skik. Nogle forskere mener, at det er udsprunget fra en meget gammel skik, hvor hvor man danser omkring frugtbarhedssymboler som hellige træer og Majstænger. I sangen 'Højt fra træets grønne top' af Peter Faber fra 1847, kender man til at danse rundt om juletræet.
Hvornår startede man med at danse om juletræet i Danmark?
For ca. 500 år siden bar en gruppe ugifte købmænd i Riga et eller flere pyntede juletræer til markedspladsen hvor der dansedes om træet. Det er det første sikre vidnesbyrd om grantræets indtog i juleskikken.
Hvor mange procent af danskerne spiser and juleaften?
Mere end 8 ud af 10 danskere forventer nemlig brun sovs, brunede og hvide kartofler samt risalamande juleaften. Hele 78 pct. forventer derudover saftig andesteg, mens 64 pct. forventer flæskesteg med sprøde svær.
Hvor mange procent af danskerne spiser and til jul?
Og det gælder også for julemaden. Og selv om flere og flere danskere skærer ned på kødet, så er det ikke dét, vi ser juleaften. And (78%) og flæskesteg (65%) udgør for de fleste den klassiske julemad – og som man kan se, så er der mange, der spiser begge dele.
Hvad spiser de fleste danskere juleaften?
Julegåsen var, ligesom risengrøden og flæskestegen, et finere spise tilbage i tiden. Gåsen var tidskrævende, og mange havde ikke ovnpladsen til at tilberede den. Derfor begyndte de almene borgere at spise andesteg i stedet. Dagen i dag fremstår ande- og flæskesteg som de mest almindelige retter på julebordet.
Hvor fejrer man ikke jul?
I Somalia har man nemlig forbudt befolkningen at holde jul, da kristne traditioner truer nationens muslimske tro, skriver BBC.
Hvor mange spiser flæskesteg juleaften?
75 pct. af de adspurgte forventer nemlig at spise and juleaften, mens 65 pct. forventer at spise flæskesteg,” fortæller Nina Preus og fortsætter: ”Til sammenligning – og måske supplement – forventer 14 pct., at julebordet byder på medister.”
Er juletræet fra Tyskland?
Juletræet har sin oprindelse i Tyskland, hvor de første lokale historier om juletræer dukker op i løbet af 1500-tallet fra byer som Bern, Freiburg og Strasbourg.
På hvilket Gods stod det første danske juletræ?
Danmarks første juletræ blev - så vidt vides - tændt på det sydsjællandske gods Holsteinborg i 1808.
Hvornår kom juletræet til USA?
I løbet af 1800-tallet blev juletræet populært i USA. Det skyldtes især de tusindvis af tyske immigranter, som sejlede over Atlanterhavet med julepynt i kufferten.
Hvad er den ældste julesang i Danmark?
Et barn er født i Betlehem er den ældste julesalme i salmebogen. Salmen, der oprindeligt er en latinsk krybbesang, er fra første halvdel af 1300-tallet, højst sandsynligt endda noget ældre. Den kom på dansk i 1545, og den nuværende version fra 1845 skyldes Grundtvig.
Hvad synger man rundt om juletræet?
- Højt fra træets grønne top (89 procent)
- Glade jul, dejlige jul (74 procent)
- Et barn er født i Betlehem (70 procent)
- Dejlig er den himmel blå (62 procent)
- Nu er det jul igen (56 procent)
- Det kimer nu til julefest (53 procent)
- Julen har bragt velsignet bud (51 procent)
Hvad er den mest kendte danske julesang?
Den mest populære julesamle er “Glade jul, dejlige jul”. Det er også den mest populære vi synge rundt om juletræet, juleaften, den 24. december.
Hvorfor er der lys og flag på juletræet?
Siden de slesvigske krige i midten af 1800-tallet, er juletræet blevet pyntet med rød-hvide flag. H. C. Andersen fejrede julen 1848 på herregården Bregentved ved Haslev på Sjælland. Søndag den 24. december noterede han i sin dagbog, at der på slottet var hele to juletræer med Dannebrog i Toppe.
I hvilken dansk politikers barndomshjem blev Københavns første juletræ tændt i 1811?
Det foregik i 1811 under stor ståhej hos den unge dr. phil. Martin Lehmann i Ny Kongensgade 221 i København. Lehmann var præstesøn fra Holsten, og i hans barndomshjem havde han som lille oplevet lys på et grantræ i juletiden.
Hvornår kom grantræet til Danmark?
Allerede i løbet af 1500-tallet og 1600-tallet var det i Tyskland blevet udbredt at tage et grantræ ind i stuen op til jul og pynte det. I Danmark blev, så vidt vides, det første juletræ tændt i 1808.