Champagne, fyrværkeri og nytårstorsk betegner en god, dansk nytårsaften - tror vi. Men faktisk vil kun fire procent af danskerne spise torsk dette nytår. - Torsk er en oppustet tradition, og den har aldrig været så stort et hit, som fiskehandlerne og pressen gør den til.
Hvad spiser de fleste danskere nytårsaften?
For ifølge Danish Crown er det nemlig oksekød, der er danskernes foretrukne spise, når det kommer til nytårsmiddagen – og sådan har det været i årtier.
Hvorfor spiser man kogt torsk til nytår?
Her var torsken oprindeligt en fastespise. I den katolske tid var adventstiden en tid, hvor man fastede, og på den måde fik torsken allerede her møvet sig ind i køkkenerne. Den forklaring er eksperten enig i: ”Set i et religionshistorisk perspektiv handler det om, at fisken er en bodsspise inden for katolicismen.
Hvorfor spiser man fisk til nytår?
I den katolske tid var fisk en fastespise. Og eftersom adventstiden var en faste- og bodstid kunne fisken få en naturlig placering på menuen her. Også efter reformationen har man mange steder spist fisk som én af retterne i julen.
Hvor stammer nytårstorsken fra?
Nytårstorsk, kransekage og champagne
At spise nytårstorsk stammer fra det bedre borgerskab i 1700- og 1800-tallet. Efter en fedtfyldt omgang julemad, skulle der noget kogt fisk på bordet – og så blev det torsk, som der dengang var masser af i de danske farvande.
Kunder betaler gerne: Vi har tradition for at spise torsk nytårsaften
Hvad betyder nytårstorsk?
Årets nytårstorsk er en pris, som uddeles af Ekstra Bladet til den person der har dummet sig mest i det forgangne år, udvalgt af bladets læsere. Prisen er uddelt siden 1977. Den der har vundet prisen flest gange er Uffe Ellemann-Jensen, der har hevet torsken hjem 5 gange.
Hvilken fisk er sundest at spise?
Men nogle fisk er bedre end andre, og de fede fisk betragtes som de sundeste. Det er fordi fede fisk som laks, ørred og makrel, har et højere indhold af sundt fedt. Fede fisk indeholder nemlig et højt niveau af omega-3 fedtsyrer.
Er det sundt at spise fisk hver dag?
Forskning indikerer, at indtag af fisk har flere sundhedsmæssige fordele, samt at det forebygger en række livsstilssygdomme. Der er tilstrækkelig evidens for, at indtaget af fed fisk bør være omkring 200 g pr. uge, og at et totalt indtag af 350 g fisk pr. uge er passende i en sund kost.
Hvor spiser man mest fisk?
Flest fisk i og nord for hovedstaden
Nord for København får de 32% mere fisk til aftensmad end den gennemsnitlige dansker og en halv gang mere end nord- og vestjyderne, som spiser henholdsvis 14% og 12% mindre fisk til aftensmad end landsgennemsnittet. Tallene i grafen er indekserede med 100 som landsgennemsnit.
Hvilke måneder skal man ikke spise torsk?
Fra september til april. En gammel fiskeregel siger, at alle måneder, som slutter på ”r”, er sæson for torsk. Det stemmer godt overens med spisekvaliteten for torsk, som topper i månederne september til februar.
Er torsk sundt?
Torsken er rig på jod og selen, hvilket er med til at styrke vores immunforsvar. Torsken har et højt indhold af A, E, D og B12 vitamin. Torsken indeholder få kalorier og er rig på protein, og den kombination gør at torsk er godt at spise, hvis man gerne vil holde vægten nede. Generelt er torsken en meget sund fisk.
Kan man spise torsk råt?
Parasitter. Rå fisk kan indeholde parasitter, som kan forårsage bughindebetændelse - parasitterne er så modstandsdygtige, at de ikke dør, selvom de bliver spist af mennesker. Derfor skal man altid forarbejde rå fisk, så parasitterne bliver dræbt, inden man indtager fisken.
Hvad spiser man nytårsaften i Frankrig?
Nytårsaften står menuen også på champagne, derefter mere champagne, østers og den berømte franske gåseleverpostej foie gras, som hvert år får især udlændinge til at beskylde franskmænd for at være en nation af dyremishandlere.
Hvad har mange spaniere på nytårsaften?
3. Spanien: At spise 12 druer. Spanierne starter deres nytår med at spise 12 druer, der symboliserer hvert slag af uret. Traditionen begyndte i slutningen af 1800-tallet og menes at afværge det onde, samtidig med at det øger dine chancer for et velstående og heldigt nytår.
Hvad spiser man til kinesisk nytår?
Nytåret er familiens fest
Ved selve nytårsfesten samles familien til en overdådig middag. I Nordkina spiser de traditionelt dumplings, mens kineserne i syd spiser klistrede riskager. Hele 8 retter serveres denne aften, fordi 8-tallet betyder held.
Hvor meget fisk spiser vi i Danmark?
Hver dansker spiser i gennemsnit 22,1 kg fisk om året.
Hvor mange danskere spiser fisk?
Undersøgelsen har blandt andet også set på, hvor tit vi danskere spiser fisk, og her viser det sig, at kun 17% af børnene og 11% af de voksne akvariegæster opfylder Fødevarestyrelsens anbefaling om at spise fisk mindst to gange om ugen til hovedret og flere gange i ugen som pålæg.
Hvor mange danskere kan lide sushi?
For alle aldersgrupper gælder det dog, at andelen der i løbet af en gennemsnitlig dag spiser sushi til aftensmad er steget siden 2009, hvor Coops Mad-O-Meter blev grundlagt. Hvor 0,7% af danskere mellem 15-34 år spiste sushi på en gennemsnitlig dag i 2009, var det i 2021 1,3%, der gjorde det samme.
Er torsk en mager fisk?
Variér mellem de fede og de magre typer fisk. Fede fisk er for eksempel makrel, sild og laks, mens magre fisk kan være torsk, rødspætte og sej.
Er det sundt at spise rejer?
Indeholder desuden moderate niveauer af calcium, magnesium og natrium. Rejer er en utrolig sund spise, der bl. a. har en positiv effekt på hjertesygdomme, forhøjet blodtryk og højt kolesteroltal.
Er torskerogn på dåse sundt?
I nogle dåser er det kun lidt over halvdelen af indholdet, der rent faktisk er rogn. Men generelt er torskerogn en sund spise - også fra dåse. Hvis du vælger en med et højt indhold af rogn (se listen nederst), får du både mange proteiner, de sunde Omega-3 fedstyrer samt B12-, D- og E-vitaminer.
Hvilken fisk har flest tungmetaller?
Det gælder især rovfisk såsom tun. De mindste slags tun, som forhandles på dåse, indeholder dog mindre forurening. Mest kviksølv findes i de største rovfisk som gulfinnet og blåfinnet tun samt haj, rokke, helleflynder og sværdfisk.
Hvor mange gange om ugen skal man spise fisk?
Det er vigtigt, at du varierer mellem forskellige fisk. 350 g fisk om ugen svarer til fx at spise fisk to gange om ugen som hovedret samt flere gange om ugen som pålæg. Alle former for fisk og skaldyr tæller med i de 350 g om ugen. Det gælder både opdrætsfisk og fisk, der er fanget vildt.
Er det sundt at spise makrel i tomat?
Det korte svar er ja. Heldigvis er dåsemakrel ligeså sundt at spise som fersk fisk, viser ny norsk forskning. I de officielle kostråd i Danmark anbefales det, at man spiser minimum 350 gram fisk om ugen.
Hvad drikker man til kogt torsk?
Torsk er let i kødet og sart i smagen. Kogt torsk, der er sartere end stegt torsk, kræver en utroligt let, velafbalanceret hvidvin. Til stegt torsk kan vinen godt være en smule kraftigere.