Introduktion: Næsten 15.000 danske kvinder får hvert år konstateret celleforandringer på livmoderhalsen.
Er celleforandringer normalt?
Celleforandringer er ikke kræft, men forstadier, der kan udvikle sig til livmoderhalskræft, hvis de ikke bliver behandlet. Mange kvinder får celleforandringer. En del forsvinder af sig selv, mens andre kræver be- handling.
Hvor lang tid går der fra celleforandring til kræft?
Atypiske og lette celleforandringer kan ses an, og der laves oftest kontrol 12 måneder senere. Moderate celleforandringer kan ses an efter 3-6 måneder, hvis du er under 35 år og planlægger flere børn. Den tid der går, fra at lette og mellem celleforandringer eventuelt udvikler sig til kræft, er lang (flere år).
Hvor mange kvinder får keglesnit?
Knap 30.000 kvinder har forandringer i deres celleprøve og af disse får en stor del taget vævsprøver fra livmoderhalsen. Der udføres cirka 6500 keglesnit på grund af celleforandringer på livmoderhalsen i Danmark hvert år.
Hvor mange kvinder rammes af livmoderhalskræft?
Livmoderhalskræft rammer ca. 342 kvinder om året i Danmark – også unge kvinder: Halvdelen er under 50 år. Heldigvis får de fleste kvinder konstateret sygdommen tidligt og har gode chancer for at blive helbredt.
Celleforandringer og behandling
Er livmoderhalskræft altid seksuelt overført?
Alle kvinder, som er seksuelt aktive, har risiko for at få livmoderhalskræft. Hvis du havde en tidlig seksuel debut og har haft mange seksualpartnere, har du øget risiko for at få sygdommen. Det er sjældent, at kvinder under 23 år får sygdommen. Den optræder oftest hos kvinder i alderen 40-50 år og 60-70 år.
Hvad er chancen for at dø af livmoderhalskræft?
Gennemsnitlig overlevelse efter diagnosen
90 pct. 77 pct. *Overlevelsen er defineret som 'relativ overlevelse' for patienter diagnosticeret 2017-2021.
Kan man mærke celleforandringer?
Celleforandringer i sig selv giver ingen symptomer, men får de lov til at udvikle sig til kræft, kommer der symptomer i form af: Blodigt udflåd fra skeden, der kan være kraftigt og ildelugtende. Pletblødninger efter samleje, mellem menstruationerne eller efter overgangsalderen (klimakteriet)
Kan celleforandringer forsvinde?
Skal celleforandringerne behandles? Ikke alle celleforandringer behøver behandling. Celleforandringer kan forsvinde af sig selv. De lette celleforandringer vil blive kontrolleret med KBC efter 6 måneder.
Hvor mange oplever celleforandringer?
Introduktion: Næsten 15.000 danske kvinder får hvert år konstateret celleforandringer på livmoderhalsen.
Er man sygemeldt efter keglesnit?
Der er ingen egentlig sygemelding. For at give såret ro til at hele bør du dog undlade tunge løft og anden fysisk anstrengelse i en uge efter indgrebet.
Er celleforandringer forstadier til kræft?
Ubehandlede celleforandringer er ikke i sig selv kræft, men kan føre til kræft med tiden. Man ved ikke præcis, hvor lang tid der går, før de udvikler sig til kræft. Oftest er der tale om en periode på år, men det kan variere fra kvinde til kvinde. Alle grader af celleforandringer kan behandles.
Hvor ofte skal man tjekkes for celleforandringer?
Hvis du er kvinde i aldersgruppen 30-59-år og født på en lige dato, bliver du inviteret til at få taget en celleprøve, der bliver undersøgt for celleforandringer. Du bliver inviteret hvert tredje år i alderen 30-49 år og hvert femte år i alderen 50-59 år.
Kan en gynækolog se celleforandringer?
Lægen undersøger dig ved en gynækologisk undersøgelse. Ved undersøgelsen ser og mærker lægen nøje på livmoderhalsen . Hvis lægen finder forandringer, sår eller en knude på livmoderhalsen, der giver mistanke om celleforandringer eller kræft, bliver du henvist til yderligere undersøgelse hos en gynækolog.
Kan en gynækolog Se kræft?
Ved brug af en specialkikkert kan gynækologen undersøge slimhinden på livmoderhalsen og se efter celleforandringer eller kræft. Der tages vævsprøver - også kaldt biopsier - fra livmoderhalsen. Dette kan gøres uden bedøvelse, men det er muligt at lægge lokalbedøvelse.
Hvad gør man hvis man har celleforandringer?
Celleforandringer kan komme tilbage efter et stykke tid, og derfor får du tilbudt at gå til opfølgning. Hvor ofte afhænger af, om der stadig er celleforandringer og HPV til stede på livmoderhalsen. Det er fortsat vigtigt at deltage i de regelmæssige tjek for celleforandringer, når dit opfølgningsprogram er slut.
Hvor lang tid tager en kegleoperation?
Kegleoperation - lokalbedøvelse. Du skal have lavet en kegleoperation i lokalbedøvelse for at fjerne celleforandringer på livmoderhalsen. Operationen varer 15-30 minutter. Du bliver udskrevet cirka ½ time efter operationen.
Hvorfor får man celleforandringer?
For at der kan opstå kræft eller forstadier hertil (celleforandringer) på livmoderhalsen, skal Du være blevet smittet med en særlig type virus, HPV = Humant Papillom Virus, på dansk vortevirus. Der findes over 100 typer af HPV, og det er langt fra alle, som giver anledning til celleforandringer.
Er celleforandringer arveligt?
Celleforandringer er ofte forårsaget af virus (HPV) og er ikke arvelige.
Hvor mange får konstateret celleforandringer?
Cirka 15.000 kvinder får hvert år konstateret celleforandringer.
Kan man få celleforandringer igen efter keglesnit?
Det væv, der fjernes ved keglesnittet, bliver undersøgt i mikroskop for at sikre, at der er sundt væv hele vejen uden om området med celleforandringer. Hvis der er det, regner lægerne med, at alt sygt væv er fjernet. Celleforandringer kan i sjældne tilfælde komme igen, og så kan der foretages et nyt keglesnit.
Kan celleforandringer sprede sig?
Man kan beskrive DCIS som celleforandringer, der med tiden kan udvikle sig til brystkræft. Ved brystkræft er kræftcellerne vokset gennem mælkegangene og ind i det omgivende brystvæv og kan derefter sprede sig til lymfeknuderne eller andre dele af kroppen. Prognosen efter behandling for DCIS er god.
Hvor mange kvinder får kræft i underlivet?
Kræft i skeden er en sjælden kræftform med cirka 30 nye tilfælde om året i Danmark. Kræft i underlivet kan også opstå i de ydre kvindelige kønsorganer, som er området omkring skedeindgangen, de små og store kønslæber, klitoris og mellemkødet.
Hvad er tegn på kræft i underlivet?
De mest almindelige tegn på kræft i skeden er smerter efter sex, blodigt udflåd eller kløe og svie der ikke forsvinder. Hvis kræften er fremskreden, kan man også opleve at få forstoppelse eller smerter i underlivet eller ryggen. Symptomerne er dog meget almindelige og kan være tegn på meget andet end kræft.
Kan man have celleforandringer uden HPV?
Man deler celleforandringer i lette, moderate og svære celleforandringer. Man kan også få påvist abnorme celler, der ikke nødvendigvis er celleforandringer, men som oftest ser anderledes ud pga samtidig HPV infektion. Disse skal blot kontrolleres.