I perioden fra 1911 til 1961 blev i alt 700 mænd anbragt på De Kellerske Anstalter på Livø. Mange af disse mænd på Livø blev steriliseret eller kastreret, for at de kunne få mulighed for at forlade øen – hvis de sagde nej, måtte de blive. Senere foregik indgrebet under tvang.
Hvor mange blev steriliseret på Livø?
11.000 borgere blev steriliseret. Dårlig dømmekraft kunne sende en til Livø. Arvemassen skulle fjernes. Samfundet først – individet bag efter.
Er der nogen der er flygtet fra Sprogø?
Siden hun var 17 år havde Lillian Nielsen levet et omtumlet liv under åndssvageforsorgen. Hun var blevet steriliseret som 23-årig, sendt i familiepleje, var flygtet, sendt til kvindehjemmet på Sprogø, var flygtet igen osv.
Hvor mange mænd var der på Livø?
I alt var 700 mænd i årene 1911 til 1961 anbragt på Livø.
Hvem blev anbragt på Livø?
Livø I 1911 overtog De Kellerske Anstalter Livø i Limfjorden. Øen blev et sted, hvor åndssvage og ofte kriminelle mænd blev anbragt. De blev somme tider betegnet "antisociale" eller "moralsk åndssvage", på baggrund af gerninger, som kunne være alt fra voldtægt til cykeltyveri og drengestreger.
ANBRAGT - Livø Anstalten 1911-1961
Hvorfor kom Poul Nyrups far til Livø?
Oluf Nyrup Rasmussen blev anbragt på øen i Limfjorden, fordi han havde truet med en pistol, og fordi forældrene ikke kunne styre ham i hjemmet. På den baggrund indvilgede politimesteren i at skrive til anstalten, mens embedslægen erklærede ham for åndssvag.
Hvor mange kvinder blev steriliseret på Sprogø?
Hvor mange blev steriliseret på Sprogø? Af de 160 kvinder, som overlæge Wildenskovs optegnelser dækker, blev de 86 steriliseret.
Hvorfor lukkede Livø?
Da staten overtog De Kellerske Anstalter i 1959, havde holdningen til udviklingshæmmede ændret sig, og man mente, at samfundet skulle give plads til disse, så anstalten på Livø blev derfor lukket i 1961. Gennem de 50 år, anstalten eksisterede, nåede 700 mænd at blive interneret på Livø.
Hvorfor lukkede de Kellerske Anstalter?
Anbragt på ubestemt tid
Mændene var i gennemsnit anbragt i 3-4 år, men alle på ubestemt tid - og uden at vide hvornår de kunne komme hjem. Drømmen om frihedens land og uvisheden, drev mange til at forsøge flugt fra Livø, og da anstalten lukkede i 1961, havde der været over 400 flugtforsøg.
Hvor mange fastboende er der på Livø?
Livø har 3 fastboende familier og tiltrækker årligt ca. 30.000 besøgende.
Er Journal 64 ægte?
Stort biografhit foregår på Sprogøs kvindehjem: - Virkeligheden var ikke så barsk. Jussi Adler-Olsens bestseller og den nye film Journal 64 foregår på kvindehjemmet på Sprogø.
Hvad skete der med pigerne på Sprogø?
I årene mellem 1923 til 1961 blev omkring 500 kvinder anbragt på kvindeanstalten på Sprogø. Fælles for dem var, at de var stemplet som kriminelle, opsætsige, moralsk åndsvage eller seksuelt løsslupne. For mange var en tvangssterilisering det eneste valg, hvis de ville væk fra øen og ud i friheden igen.
Hvornår lukkede kvindeanstalten på Sprogø?
Valget faldt på Sprogø, og kvindeanstalten var klar til at tage imod de første ”patienter” i august 1923. Anstalten på Sprogø blev nedlagt i 1961.
Hvor mange mænd bliver steriliseret?
I alt omfatter studiet 2.150.162 danske mænd – hvoraf 139.550 blev steriliseret. Mændene blev fulgt over i alt 53,4 millioner personår, og af den samlede gruppe fik 26.238 mænd prostatakræft.
Hvor mange mænd bliver steriliseret om året?
Sterilisation er en af de sikreste former for prævention vi kender. Hverken produktion af hormoner eller lysten til sex forstyrres. Der foretages ca. 6000 mandlige sterilisationer om året i Danmark.
Kan en mand komme når han er steriliseret?
Selv om du bliver steriliseret, vil du stadig få udløsning, og du vil få de samme orgasmer. Der strømmer næsten lige så meget sædvæske ud, som før du blev steriliseret, men der er bare ingen sædceller i.
Hvor blev mændene sendt hen?
Mænd med en intelligenskvote under 75 som lavede småkriminalitet, var arbejdssky eller seksuel aktiv blev derfor anbragt på ø-anstalten Livø. I 1911 havde "Den Kellerske Anstalt" overtaget øen Livø og etableret et sted, hvor åndssvage og kriminelle mænd blev holdt fanget.
Hvornår lukkede institutionen på Livø?
Fra 1911 til 1961 var Livø en lukket ø, anvendt som internat for en broget skare af ”kriminelle, asociale og moralsk åndssvage” mænd. Den periode fortæller Vesthimmerlands Museum i Aars nu om i særudstillingen ”Anbragt – Livø Anstalten 1911-1961”.
Hvornår blev Brejning lukket?
I 1923 indrettede De Kellerske Anstalter en anstalt for ca. 50 kvinder på Sprogø i Storebælt. De Kellerske Anstalter, Brejning, lukkede i 1990.
Kan man besøge Livø?
Livø er placeret i Limfjorden ca. 10 km sydvest for Løgstør og har siden 1980 været ejet af Naturstyrelsen. Her kan du vandre på egen hånd eller følge en af de guidede ture, hvor du bl.
Hvad er Livø kendt for?
Livø er kendt for den årlige Livø Jazzfestival. Der er ikke adgang til øen for motoriserede køretøjer og hunde.
Kan man gå Livø rundt?
Forståeligt nok, Livøs beskedne størrelse taget i betragtning, er der kun en egentlig vandrerute på øen. Ruten fører til gengæld stort set hele øen rundt og den starter og slutter samme sted. Den eneste del af øen man ikke kommer ud på, på ruten er Livø Tarp, der er totalt fredet.
Kan man se pigehjemmet på Sprogø?
Pigehjemmet på Sprogø er fra 1923-1961, og var en anstalt for "Moralsk defekte" kvinder. Der er ikke adgang til pigehjemmet den dag i dag.
Hvad hedder filmen om pigerne på Sprogø?
Der bliver ikke sparet på hverken hjerter eller stjerner, når anmelderne skal vurdere Malou Reymanns nye film "Ustyrlig". Filmen får premiere torsdag. Den handler om de Kellerske Anstalter på Sprogø, hvor man fra 1923 til 1961 placerede kvinder, der afveg fra samfundets sociale normer.
Hvor mange blev Tvangssteriliseret i Danmark?
I 1929 skete de første sterilisationer af åndssvage i Danmark. Fem år efter blev der indført en lov om tvangssterilisation af åndssvage. Frem til 1967 blev der foretaget over 10.000 sterilisationer i Danmark og mange tusinde åndssvage blev tvangssteriliseret.