Fisk - Frysning og udskæring af fisk belaster klimaet. 1 kg vild rød- spætte, frossen og skåret i fileter udleder 7,8 kg CO2. Er rødspætten derimod hel og fersk, så udleder den kun 3,3 kg. Vild sild, hel og fersk er nede på 0,6 kg CO2.
Hvilket dyr udleder mest CO2?
- Oksemørbrad: 151,95 CO2e/kg.
- Oksetyndsteg: 80,89 CO2e/kg.
- Kalvekød: 50,36 CO2e/kg.
- Roastbeef-pålæg: 45,84 CO2e/kg.
- Okseinderlår og okseculotte: 45,69 CO2e/kg.
- Pulled beef: 38,22 CO2e/kg.
- Kebab: 36,49 CO2e/kg.
Hvad er den største CO2 synder?
Biler, lastbiler og fly udgør en væsentlig del af de samlede emissioner af drivhusgas i landet. Selvom Danmark har set en stigning i antallet af elbiler på vejene, kører en stor del af vores køretøjer stadig på fossile brændstoffer som benzin og diesel. I 2019 var transportsektorens udledning på 13,5 mio.
Er fisk godt for klimaet?
Fisk og skaldyr har generelt et lavere klimaaftryk end kød, så derfor er det en god ide at vælge fisk frem for kød. Forskellige typer af fisk og skaldyr har dog forskellig klimapåvirkning. Muslinger og marineret sild har for eksempel et lavt klimaaftryk, mens klimaaftrykket er højere for rejer og fladfisk.
Hvor meget CO2 udleder 1 kg kylling?
At producere 1 kg kyllinge kød (hel fersk kylling) har givet anledning til udledning af 3,1 kg CO2- ækvivalenter, når kyllingekødet ligger i supermarkedsdisken. For kyllingekød stammer 50% af de 3,1 kg CO2-ækv. fra kuldioxid (CO2), 48,1% fra lattergas (N2O) og de sidste 1,8% fra metan (CH4) (1.
Sandheden om CO2 | 5 minutters video
Hvor meget CO2 udleder 1 kg kartofler?
Faktisk udleder produktionen af 1 kg kartofler kun 200 gram CO2.
Hvor meget CO2 udleder 1 kg dansk oksekød?
a) Data for oksekød: Danskproduceret oksekød har et klimaaftryk på 13,9 kg CO2/kg spiseligt oksekød.
Hvor meget CO2 udleder 1 kg fisk?
Fisk - Frysning og udskæring af fisk belaster klimaet. 1 kg vild rød- spætte, frossen og skåret i fileter udleder 7,8 kg CO2. Er rødspætten derimod hel og fersk, så udleder den kun 3,3 kg. Vild sild, hel og fersk er nede på 0,6 kg CO2.
Hvilket kød belaster klimaet mest?
Oksekød og lammekød belaster klimaet mest
Det, som batter mest i forhold til klimaet, er at skrue ned for indtaget af okse- og lammekød. Lammekød belaster nemlig klimaet med 21,4 kg CO2-ækv. pr. kg fødevare og oksekød med 13,9 kg CO2-ækv.
Er rejer klimavenlige?
Danske, ferske rejer sætter nemlig kun et minimalt klimaaftryk, og så er de både kaloriefattige og propfulde af næringsstoffer. Rejer kan spises i mange lækre varianter, men selvom Danmark er omgivet af vand, så fylder rejer – og fisk og skaldyr i det hele taget - kun meget lidt i de danske køkkener.
Hvad forurener mest køer eller biler?
I Danmark er landbruget den næststørste udleder af drivhusgasser, overgået af transportsektoren. Klimaaftrykket fra mælkeproduktionen beskrives med betegnelsen CO2e-ækvivalenter (CO2e).
Hvor meget CO2 udleder en ko om dagen?
Hver dag bøvser én ko op til 700 liter metan ud i atmosfæren. Det sker, når mikroorganismer i koens mave nedbryder foderet. Den klimabelastning svarer til en køretur på 93 kilometer i en dieselbil – for hver ko, hver eneste dag.
Er bananer godt for klimaet?
Ifølge den grønne tænketank CONCITOs rapport 'Klimavenlige madvarer' fra 2019 er bananers klimabelastning relativ lav med en CO2e-udledning på 0,5 pr. kilo. Det skyldes blandt andet, at bananer vokser på friland, at de har ikke brug for emballage, og så bliver de transporteret med skibe.
Hvor meget CO2 udleder en kop kaffe?
Også Analyseinstituttet Sphera har lanceret en ALCA-analyse, der viser, at en kop kaffe har et klimaaftryk svarende til omkring 100 gram CO2 ækvivalent – samme niveau som et glas juice.
Hvor meget CO2 udleder et æg?
Det korte svar er: JA, æg er en klimavenlig kilde til animalsk protein. Produktionen af æg udleder nemlig kun 1,51 kg CO2 pr. kilo æg der produceres. Det er mindre end både fisk, okse-, svine- og kyllingekød, samt skaldyr og ost.
Er fisk bedre end kød?
Fisk er generelt meget bedre end kød, når det kommer til CO2-udledning. Og da de færreste af os lever op til Fødevarestyrelsens anbefalinger om 350 g fisk om ugen, er det en god idé at spise mere af alt det gode fra havet.
Hvad forurener mest elbil eller diesel?
Elbiler kører på el og er, set ud fra et klimasynspunkt, mere attraktive end diesel- og benzinbiler, der udleder mere CO2 ved kørsel. Af transportsektorens samlede energiforbrug står personbilerne for ca. halvdelen.
Hvad er forskellen på CO2e og CO2?
Bogstavet står for “equivalent”. På dansk ækvivalent (eller “tilsvarende”) og dækker over, at CO2 langt fra er den eneste såkaldte drivhusgas, vi har at gøre med. Vi har fx også metan. I stedet for at skulle tage hensyn til alle disse forskellige stoffer, er forskere kommet frem med CO2e.
Er laks godt for klimaet?
Et øget indtag af fisk vil øge klimaaftrykket fra kosten. Det er dog muligt at vælge fisk, der belaster klimaet mindre end andre. Sild og muslinger har et relativt lavt klimaaftryk, mens rejer og fladfisk ligger relativt højt. Klimaaftrykket for torsk og laks ligger derimellem.
Hvor meget CO2 udleder en banan?
1 kilo bananer udleder omvendt kun 0,8 kilo CO₂, og det er mindre, end mange af de adspurgte angiver. - Som forbruger skal man tage stilling til rigtig mange ting, og når vi bevæger os ind i midterfeltet af varer, bliver det mere mudret.
Hvor meget CO2 sparer man ved ikke at spise kød?
Hver eneste kødfrie dag sparer klimaet for 95 kg CO2 om året. Herunder kan du se, hvor meget forskellige madvaner påvirker klimaet: Veganer (spiser udelukkende plantebaseret kost) – 1.055 kg CO2 om året. Vegetar (spiser vegansk plus æg og mælk) – 1.391 kg CO2 om året.
Hvor mange kg CO2 udleder et menneske?
En dansker udleder i gennemsnit 17 tusind kg altså 17 ton CO2 hvert år. Det kommer blandt andet fra vores mad, transport og ting og sager, vi køber. Men hele 5 ton CO2 skyldes fælles udledninger fra for eksempel drift af danske sygehuse, skoler, infrastruktur og andre ting, vi alle sammen benytter i samfundet.
Hvilke grøntsager forurener mest?
Grøntsager med størst klimaaftryk er i prioriteret rækkefølge: Jordbær, danske tomater og agurker, importeret frilandssalat, importerede tomater og agurker, importerede løg, importerede sojabønner, importerede appelsiner, importerede bananer, importerede hvidkål og rødkål, importerede kartofler, importerede gulerødder, ...