At producere 1 kg kyllinge kød (hel fersk kylling) har givet anledning til udledning af 3,1 kg CO2- ækvivalenter, når kyllingekødet ligger i supermarkedsdisken. For kyllingekød stammer 50% af de 3,1 kg CO2-ækv.
Hvilket kød udleder mest CO2?
Kød fra ko og lam er værre end svin og kylling
Kødet på din tallerken har en langt større klimapåvirkning pr. kilo end grøntsager. Det skyldes blandt andet, at køer, svin og kyllinger spiser en masse mad, inden de bliver mad for os.
Hvorfor udleder kylling CO2?
Analysen viser, at det er produktionen af foderet, der an- vendes i slagtekyllingeproduktionen, som er årsag til den største del af CO2-udledningen i produktionen af en slagte- kylling.
Hvordan påvirker kylling klimaet?
Kylling udleder 85 procent mindre CO2e end oksekød. Og klimaaftrykket fra kylling ligger meget tættere på plantefars end oksefars. Derfor vil det have stor betydning, hvis flere danskere bare begyndte at skifte okse- og lammekød ud med kyllingekød, siger Brian Møller Lauridsen.
Hvor meget CO2 udleder et æg?
Det korte svar er: JA, æg er en klimavenlig kilde til animalsk protein. Produktionen af æg udleder nemlig kun 1,51 kg CO2 pr. kilo æg der produceres. Det er mindre end både fisk, okse-, svine- og kyllingekød, samt skaldyr og ost.
Klimaekspert: Hvordan nedsætter vi vores CO2 Udledning?
Hvor meget CO2 udleder 1 kg kartofler?
Faktisk udleder produktionen af 1 kg kartofler kun 200 gram CO2.
Hvor meget CO2 udleder 1 kg kød?
a) Data for oksekød: Danskproduceret oksekød har et klimaaftryk på 13,9 kg CO2/kg spiseligt oksekød. Dette er et gennemsnit for oksekød fra meget forskellige produktionssystemer (Mogensen et al., 2015).
Er kylling godt for miljøet?
Kylling og andet fjerkræ er blandt de kødtyper, der har det laveste klimaaftryk. Ifølge Den store klimadatabase fra Concito har kyllingekød i gennemsnit 85 procent lavere CO2e-aftryk end oksekød.
Hvorfor er kylling klimavenligt?
Kyllinger og klima
Den danske kyllingeproduktion har en lav klimabelastning, bl. a. fordi kyllingens vandforbrug er lavt og transporten til slagteriet kort. Den danske slagtekylling er desuden en race, som er god til at omsætte foder til kød.
Hvilket kød er mest miljøvenligt?
Vælg lyst kød frem for mørkt kød
Kyllinge- og svinekød belaster klimaet mindre end eksempelvis oksekød. Man bruger nemlig mindre foder pr. kilo kød, og drøvtyggere som køer prutter og bøvser metan. Metan er en klimagas, som er 25 gange så kraftig som CO2.
Hvad er den største udleder af CO2?
Industrien spiller en vigtig rolle i Danmarks økonomi, men den står også for en betydelig del af CO2-udledningen. Ifølge Danmarks Statistik er de største CO2-udledere i Danmark, udover transport og energiforsyning: Glas- og betonindustri, råstofudvinding, landbrug og industri.
Hvor meget CO2 udleder produktionen af kød?
Sammenlagt sender danskernes forbrug af oksekød otte millioner ton CO2 ud i atmosfæren om året. Det svarer til 40 procent af de godt 20 millioner ton CO2, som Danmark i alt skal spare i 2030 for at leve op til vores klimamål om at reducere 70 procent af landets udledninger.
Hvor meget CO2 udleder 1 kg fisk?
Fisk - Frysning og udskæring af fisk belaster klimaet. 1 kg vild rød- spætte, frossen og skåret i fileter udleder 7,8 kg CO2. Er rødspætten derimod hel og fersk, så udleder den kun 3,3 kg. Vild sild, hel og fersk er nede på 0,6 kg CO2.
Hvad forurener mest køer eller biler?
I Danmark er landbruget den næststørste udleder af drivhusgasser, overgået af transportsektoren. Klimaaftrykket fra mælkeproduktionen beskrives med betegnelsen CO2e-ækvivalenter (CO2e).
Hvad udleder mest CO2 i Danmark?
Virksomhedernes udledning af drivhusgasser
Der har været størst fald i udledningen fra branchen forsyningsvirksomhed, som omfatter fx kraftværker og vindmøller. Landbrug, skovbrug og fiskeri er den branche, der udleder mest i Danmark.
Hvad er den største klimasynder?
Fossile brændstoffer – kul, olie og gas – er uden tvivl den største klimasynder. Ifølge IPCC er disse industrier ansvarlige for omkring 75% af de globale drivhusgasemissioner.
Hvorfor må man ikke vaske kylling?
Undlad at vaske eller skylle den rå kylling under vandhanen
Det er som oftest ikke nødvendigt at skylle den rå kylling og du risikerer at sprøjte bakterier ud over køkkenvask og -bord med risiko for at forurene f. eks. rå grønsager eller redskaber, der ligger tæt ved vasken.
Er det sundt at spise kylling hver dag?
Sundhed med glæde
Kyllingekød er et sundt valg hver dag. I kyllingekød er der nemlig en god balance mellem umættet og mættet fedt.
Hvilken type kød er bedst for klimaet?
Køer og andre drøvtyggere er særligt klimabelastende. De prutter og bøvser metan, og der opstår lattergas fra dyrenes afføring. Begge dele er stærkere drivhusgasser end CO2. Spis derfor hellere fisk, kylling eller svinekød i stedet for oksekød.
Hvad er sundest kød eller kylling?
Undersøgelser, vi har lavet, viser, at kylling bliver opfattet som sundere og med en lavere fedtprocent. Derudover bliver svinekød i højere grad forbundet med de mere traditionelle, danske mormor-retter, end det er tilfældet med oksekød og kylling.”
Hvorfor er det ikke godt for klimaet at man spiser okse kød?
Okse – og kalvekød ligger ligesom andre drøvtyggende dyr i toppen i forhold til klimabelastning. Det skyldes i høj grad, at dyrene i forbindelse med deres fordøjelse bøvser og prutter meget og i den sammenhæng udleder en masse metangas. Metangas virker kraftigere end CO2 på klimaet.
Hvorfor er det ikke klimavenligt at spise kød?
Kød er en meget klimabelastende fødevare, fordi dyrene udleder drivhusgassen metan og fodres med afgrøder, som bliver importeret fra udlandet og kræver meget plads at dyrke. Det fører til, at regnskov og andre naturområder bliver fjernet.
Hvad er forskellen på CO2e og CO2?
Bogstavet står for “equivalent”. På dansk ækvivalent (eller “tilsvarende”) og dækker over, at CO2 langt fra er den eneste såkaldte drivhusgas, vi har at gøre med. Vi har fx også metan. I stedet for at skulle tage hensyn til alle disse forskellige stoffer, er forskere kommet frem med CO2e.
Hvor meget CO2 sparer man ved ikke at spise kød?
Hver eneste kødfrie dag sparer klimaet for 95 kg CO2 om året. Herunder kan du se, hvor meget forskellige madvaner påvirker klimaet: Veganer (spiser udelukkende plantebaseret kost) – 1.055 kg CO2 om året. Vegetar (spiser vegansk plus æg og mælk) – 1.391 kg CO2 om året.
Hvor mange kg CO2 udleder et menneske?
En dansker udleder i gennemsnit 17 tusind kg altså 17 ton CO2 hvert år. Det kommer blandt andet fra vores mad, transport og ting og sager, vi køber. Men hele 5 ton CO2 skyldes fælles udledninger fra for eksempel drift af danske sygehuse, skoler, infrastruktur og andre ting, vi alle sammen benytter i samfundet.