Hurtige brød: Har du kun få timer til at bage i, er det nødvendigt at bruge mere gær, end hvis du har mere tid. Du skal bruge mindst 5 gram gær pr 1,5 kilo mel.
Hvad sker der hvis man kommer for meget gær i dejen?
For meget gær vil vil hæve brødet hurtig, men vil også lave en eftersmag af alkohol. Det vil også bruge alt sukkeret. Når gæret ikke har mere sukker dør det, og et stof der hedder "gluthathion" vil lække fra gærcellen og ud i dejen, hvor det vil ødelægge gluten proteinerne. Det giver en porøs og uelastisk dej.
Kan man bage med mindre gær?
Der er gode grunde til at bage med lang hævetid og lille gærmængde. Smagen udvikler sig og bliver mere interessant og kompleks, mens gæren får god tid til at arbejde. Man har også garanti for, at det færdige brød ikke får den lille bismag af gær, som man kan risikere efter en halv times lynhævning.
Hvor meget gær til Koldhævning?
Når du laver dejen om til koldhævning, skal gærmængden reduceres med 50-75%. En opskrift med 50 g gær kan skæres ned til 12-15 g, hvis dejen hæver koldt i 8 timer eller mere. Væsken skal endvidere være kold og ikke lunken, som det bruges i nogle opskrifter.
Hvordan bruger man gær?
Frisk gær trives bedst, når vandet er ”lillefingervarmt” (ca. 28-30 grader). Hvis vandet bliver for varmt ødelægger man gærcellerne, og så mister gæren sin evne til at få dejen til at hæve. Skal din dej æltes længe på røremaskine, så kan du med fordel bruge koldere vand, da dejen varmes op under den lange æltning.
Sådan måler du 1 kg mel||hvordan måler du mel i kopper
Hvor meget gær til 500 g mel?
Hjemmebagt brød er ofte fremstillet efter en standardmetode, hvor der bruges 25 g gær til 500 g mel, og hvor brødet typisk hæves 2 gange ½ time. Hævningen skal foregå ved 25-30 grader, hvor gærcellerne omdanner stivelsen i melet til alkohol og kuldioxid, samtidig med at der udvikles smags- og aromastoffer.
Hvor meget tørgær til 1 kg mel?
Der går 6-8 gram tørgær til 1/2 kg mel, hvor man oftest bruger 20-25 gram gær. Så 1 hel pakke frisk gær (50 gram) = 12-16 gram tørgær.
Hvorfor smager mine boller af gær?
Hævningen skal foregå ved 25-30 grader, hvor gærcellerne omdanner stivelsen i melet til alkohol og kuldioxid, samtidig med at der udvikles smags- og aromastoffer. Hvis dejen hæver ved lavere temperatur, vil ikke alle gærceller være brugt, når brødet bages. Det giver bagværket både smag og lugt af gær.
Hvad sker der hvis man bruger for lidt gær?
Så du kan godt halvere mængden af gær, men regn evt. med, at dejen skal have lidt længere tid til at komme i gang og hæve til dobbelt størrelse. Og husk, at det giver altid et mere velsmagende brød, hvis du anvender mindre gær og giver brødet længere tid til at hæve.
Hvorfor bliver mine boller flade?
Problem: Din dej flyder, og brødet bliver fladt og bredt, fordi der er for meget vand i dejen, eller fordi dejen er overhævet. Løsning: Hvis der er for meget vand i dejen, kan du tilsætte skårne hvedekerner, fuldkornsmel eller havregryn, som opsuger væsken og gør dejen fast.
Hvad sker der hvis man bager uden gær?
Uden gær kan brødet ende op med at blive fuldkommer uspiseligt. Her får du derfor et par ord om, hvad gæren gør ved dit bagværk, hvad den egentlig består af, og hvorfor det er mirakelmidlet, når du kaster dig over bagning.
Hvornår er gær for gammel?
Opbevar gær i køleskabet. Pak den godt ind i det papir, den er købt. I køleskabet kan den holde sig i cirka 6 dage efter du har åbnet pakken.
Hvad gør eddike i gærdej?
Hvad gør eddike i dej? En lille smule sukker og eddike i dejen giver næring til gæren. Syrnede mælkeprodukter virker også bageforbedrende og giver god smag og forlænger holdbarheden.
Hvor længe må en dej hæve ved stuetemperatur?
Koldhæv dejen mindst 8 timer
Start med at hæve dejen en times tid ved stuetemperatur, for at få lidt liv i dejen og sæt den så i køleskabet til den fylder ca. 50% mere. Hvis dejen ikke er hævet det den skal mens den har stået på køl, kan du lade den hæve et par timer mere ved stuetemperatur inden du bager brødet.
Kan gær hæve uden sukker?
I bagværk med gær sikrer sukker gæren en hurtigt start. Uden sukker i dejen skal stivelsen først nedbrydes for at give gæren næring, så brødet kan hæve, som det sker ved langtidshævning. Bagepulvers virkning er ikke afhængig af sukker, så prøv at anvende bagepulver alene eller i kombination med gær.
Hvorfor skal dej hæve 2 gange?
#3: Kemiske hævemidler: Normalt bager vi brød og boller med gær, hvilket kræver, at brødet hæver mindst to gange. Hvis du ikke har tålmodighed til det, kan du bage boller med bagepulver. Her skal brødet bages hurtigst muligt, efter at dejen er samlet, for at bagværket ikke falder sammen.
Hvad gør æg i en dej?
Æg og bagværk hænger ofte uløseligt sammen. Når man bager, bliver æg ofte anvendt som hævemiddel. Æg er et godt hævemiddel, fordi det binder luft ved piskning. Når man pisker æg - eksempelvis sammen med sukker til en æggesnaps - binder ægget luft, fordi dets proteiner skaber et netværk omkring luftbobler.
Hvad gør olie i en dej?
Olie er med til at skabe smidighed i din dej. Det kan være farligt at finde en opskrift og skippe olien i den, for fx. at gøre den mere fedtfattig - don´t. Det er altså smidgiheden, elasticiteten og krummen vi går efter her.
Er tørgær lige så godt som alm gær?
Forskellen på tørgær og frisk gær
Du skal være opmærksom på, at du generelt får et bedre resultat ved at anvende frisk gær end tørgær til deje med et højt fedtindhold, som fx fødselsdagsboller. Det skyldes, at tørgæren bliver indkapslet af fedtet og derved hæmmes gæren, der har svært ved at hæve.
Hvor meget gær pr mel?
Hurtige brød: Har du kun få timer til at bage i, er det nødvendigt at bruge mere gær, end hvis du har mere tid. Du skal bruge mindst 5 gram gær pr 1,5 kilo mel. Denne mængde gær giver brødet: Færre aromaer.
Kan man bruge muggen gær?
Gær med hvide pletter kan stadig bruges. Hvis gæren er direkte lodden, er der dog snarere tale om skimmelsvampe, dvs. mug. Så bør gæren ikke bruges.
Hvor meget vand til 1 kg mel?
Væsker med højt syreindhold skal du komme i dejen sammen med gæren, i brød hvor hævetiden er kort. Du må højst bruge 1-3 dl pr. kilo mel.
Hvor meget tørgær til 500 g mel?
Doseringen af tør gær fra FunCakes er 7 gram pr. 500 g mel. 7 gram tørgær svarer til 25 gram frisk gær.
Kan gær hæve for længe?
En dej kan nemlig godt overhæve. Når en dej hæver for meget, er der ikke mere hæveevne at give af, når det kommer i ovnen. Det kan resultere i et fladt brød eller et brød med en meget tæt krumme, da brødets struktur kollapser. For lang hævetid kan også give et surt brød.