Julen i Polen begynder officielt med Wigilia om aftenen den 24. december. Dette er den største festdag, og mange polske indbyggere ser mere frem til Wigilia end til juledag! Man spiser 12 retter ved middagen juleaften, men ingen spiser noget som helst, før solen er gået ned, og den første stjerne ses på nattehimlen.
Hvad spiser man til juleaften i Tyskland?
Den mest almindelige mad juleaften er pølser med kartoffelsalat, måske skyllet ned med en pilsner eller to, og i Nordtyskland er karpe kogt i eddike også en almindelig spise juleaften. Den store julemiddag bliver til gengæld spist juledag, hvor man typisk inviterer familien på besøg til gås, and eller kalkun.
Hvad spiser man til juleaften i England?
I England er Christmas Pudding en klassiker til jul
I England er den helt store julemiddag ofte at finde i de fleste hjem 1. juledag. Her spænder juleretterne helt fra kalkun og gås til postejer. Derudover er buddingen (Christmas Pudding) også en klassiker i juletiden.
Hvad spiser man i Finland til jul?
Juleaften, den 24., spiser man risengrød med en mandel i om formiddagen. Om eftermiddagen går mange finner på kirkegården og sætter lys på deres kæres grave. I Finland danses der også om juletræet, og man spiser smörgåsbord og skinke og postejer til aftensmad.
Hvad spiser man til juleaften i Italien?
Juleaften står på fisk og skaldyr
Men mest bemærkelsesværdigt er juleaftensmåltidet over hele Italien en kødfri middag, der foretrækkes fisk og skaldyr. Juledag byder menuen på antipasti, osteborde og charcuteri, forret, secondo( hovedret) og desserten – og nogle gange endda mere end det.
Hvordan reagerer børn, når man fortæller, at der ikke er råd til at holde jul?
Hvad spiser man i Frankrig til jul?
Bliver man inviteret på julemiddag i Frankrig kan man derfor være heldig at få jomfruhummer, fois gras, østers eller kammuslinger til forret. Hovedretten kan herefter bestå af fisk, vildt eller fjerkræ som typisk enten er kalkun eller kapun (en kastereret hane, red.) fyldt med kastanjer og valnødder.
Hvad spiser Spanien til jul?
I Spanien betyder jul først og fremmest tid med familien. Hvad det angår julemaden er der generelt ikke en fastlagt traditionel menu, eftersom de typiske retter varierer fra region til region. Dog vil menuen ofte indeholde fisk og skaldyr til forret efterfulgt af en god steg af enten svinekød, lam eller kalkun.
Hvad spiser Grønland til jul?
Den grønlandske julemiddag varierer fra region til region, men and, flæskesteg og rødkål er som regel faste dele af menuen. Mange grønlændere spiser også rensdyr, lam, moskusokse, alk eller gås.
Hvad spiser man på Grønland til jul?
Julemad og julebag er der også rigeligt af i Grønland
Det består af en hovedret baseret på kød og efterfølges af desserten risalamande. Kødretten baseres typisk på en lokal specialitet, såsom lam, moskus, hare, alke, rype eller hval. Nord for Sydgrønland, hvor lam er meget yndet, er rensdyr det store hit.
Hvad spiser man i Norge til jul?
- Ribbe. En slags flæskesteg, som regel serveret med surkål og kogte kartofler, julepølse, kødboller og sovs.
- Pinnekjøt. Saltede og tørrede, nogle gange røgede, lammeribben. ...
- Lutefisk. Tørfisk, der har ligget i vand og lud, og derefter bagt i ovnen.
- Småkaker.
Hvad spiser franskmænd juleaften?
Man kan næsten være helt sikker på, at der står østers, røget laks og Foie gras på bordet juleaften – ”Réveillon de Noël”. Gaverne er der tradition for at åbne efter midnat eller Juledag om morgenen, hvor man som regel også spiser kalkunstegen.
Hvad spiser man på Færøerne til jul?
På Færøerne er den ældste og mest traditionelle julemad ræstur fiskur, der på dansk er fermenteret fisk. Fisken hænger til tørre i mange måneder op til jul og har en karakteristisk duft, som de fleste færinger forbinder med jul.
Hvad laver man juleaften i Australien?
Australierne spiser fisk og skaldyr til juleaften, blandt andet hummer og rejer. De har også en traditionel ret ved navn pavlova, der er en marengskage med kiwi og passionsfrugt, som laves til juleaften. I Australien holder de jul den 25. december ligesom i England.
Hvad får man til jul i Norge?
Norske småkaker og en slags tørfisk
Lidt længere nordpå spiser de mange steder i landet 'ribbe', som er en slags flæskesteg med tilbehør af surkål og kogte kartofler, julepølse, kødboller og sovs. Derudover finder man på julebordet 'pinnekjøt', som er saltede og tørrede eller røgede lammeribben.
Hvordan holder man jul i Grækenland?
Jul i Grækenland
Juleaften er en almindelig hverdag, og mange butikker vælger at holde længe åbent – de fleste til omkring klokken 22. I princippet dikterer den ortodokse kirke faste i 40 dage op til jul, så julemiddagen er ventet med længsel. Den indtages den 25. december.
Hvor mange i Danmark spiser and juleaften?
Mens to ud af tre af de adspurgte spiser gris juleaften, er det hele otte ud af ti, der spiser and. Det gør de to dyr til de klart fortrukne på danskernes julebord.
Hvad spiser man til jul i Danmark?
Andesteg eller flæskesteg, med sovs, kartofler og risalamande til dessert. Sådan lyder en typisk dansk julemenu. Mere end 8 ud af 10 danskere forventer nemlig brun sovs, brunede og hvide kartofler samt risalamande juleaften.
Hvordan siger man jul på grønlandsk?
På grønlandsk hedder det: Juullimi Pilluarit!
Hvad spiser man mest i Grønland?
Den grønlandske nationalret er suaasat, hvilket er en tyk suppe, der ofte laves med sælkød (den kan dog også laves med andre former for kød). Suaasats hovedingredienser er i dag kødet, byggryn og løg. Omend mange erstatter byggryn med grødris, fordi byggryn ikke altid er tilgængeligt i Grønland.
Hvad spiser man i Rusland til jul?
I Rusland spiser man traditionen tro ikke kød juleaften. Det kan virke mærkeligt nok i sig selv, men det bliver vildere: Juleaften sidder mange russiske familier samlet omkring en skål med grød, kogt på hvede, honning og birkes.
Hvordan holder man jul i Ungarn?
Ungarerne fejrer dog julen lidt anderledes. I Ungarn, som i mange europæiske lande, er Jézuska (Christkind) den traditionelle gavegiver i julen, og i Ungarn fejres det normalt juleaften i stedet for om morgenen juledag.
Hvor mange spiser risengrød juleaften?
Risengrød den 23.
december, hvor mere end hver fjerde dansker spiser risengrød. 8% serverer risengrød juleaften. Hver anden spiser ikke risengrød i juledagene.
Hvad spiser man til jul på Tenerife?
Julen på De Kanariske Øer er uden tvivl varm, men den er også sød. Sød som ”truchas”, den mest typiske kanariske juledessert, som findes på alle kanariske middagsborde juleaften. ”Truchas” er typisk fyldt med søde kartofler eller græskarfyld kaldet ”englehår” eller mandelmasse, æg og citron.
Hvordan fejrer man jul på Tenerife?
Ved juletid pynter Tenerife op for at fejre højtiden med et tætpakket program af aktiviteter. Du kan deltage i julemandens løb, tage en tur på kamel som de tre vise mænd, besøge en vidunderlig sandkrybbe eller endda stå på skøjter.
Hvad er dansk julemad?
Ingen jul uden dansk julemad
Ingen julehygge uden konfekt, pebernødder, brunkager og risengrød. Ingen december uden karrysild, fiskefilet, medister, flæskesteg, flæskesvær og snaps. Og ingen juleaften uden gåsesteg, brunede kartofler, rødkål, brun sovs og risalamande. Julen er altså tæt forbundet med julemad.