Dild har et højt indhold af A og B-vitamin og mineralerne kalium og calcium. Du kan bruge dild som et grønt drys og i fisk- og skaldysretter, til nye kartofler, æggeretter og salater.
Hvad er dild godt til?
Dild anvendes især i fiske- og kartoffelretter, men også i agurkesalat, kryddersmør, saucer, retter med bønner, tomater, gulerødder og i salater og dressinger. Skærmdild anvendes som krydderi i lagen ved syltning af rødbeder, drueagurker, asier og græskar. Desuden anvendes blomsterskærmene i dildeddike og snapse.
Hvilke vitaminer er der i dild?
Dild har et højt indhold af A-vitaminet beta-caroten, B-vitaminet folat, E-vitamin og mineralerne kalium og calcium.
Kan man spise dild stilken?
Mange forbinder udelukkende dild med det nordiske køkken, men man kan også trække urten i en asiatisk retning, fx som topping på en curry. Mynte: Fyldt med æteriske olier, grøn smag og citrusaroma. Du kan sagtens plukke bladene fra stilken, imens du laver mad, men skær bladene lige inden servering.
Hvad er forskellen på dild og krondild?
Krondild er en fortolkning af dild i osteform. Vi tilfører dildsmag til ostemassen og ruller den færdige hvidskimmelost i krondildfrø. Krondild er blød og cremet, og smagen af krondild findes i hele osten.
Dild 101-Om dild og dens sundhedsmæssige fordele
Kan man bruge frisk dild til syltning?
Dild kan bruges frisk eller tørret, og både dildplantens blade, blomster og frø kan anvendes til madlavning. Dildfrø har en frisk og aromatisk duft og en let og pikant krydret smag. Dildfrø kan anvendes som krydderi i lage ved syltning af for eksempel rødbeder, asier og drueagurker.
Hvordan holder dild sig bedst?
Krydderurten bør altid opbevares så køligt som muligt, gerne i et køleskab i en plasticpose og ikke ved en temperatur på under 0 grader, hvad end der er tale om et afskåret bundt eller en krydderurt plantet i potte. Dildplanten er sart, hvorfor den ikke behøver mere end et par dråber vand, inden den lægges på køl.
Hvad smager dild af?
Dild. SMAG: Dild har både friskhed og kant med aromaer i en blanding af selleri, kommen, lidt anis og en anelse citrus. Derudover er dild også bittert. BRUGES TIL: Dild bruges ikke mange andre steder i verden end i Skandinavien.
Kan man gemme dild?
Du kan sagtens fryse dild – pluk bladene af stænglen først. Den mister ikke smag ved nedfrysning og kan bruges i madlavning direkte fra fryseren. Ved opvarmning forsvinder smagen, så du kan med fordel vente med at tilsætte dild til serveringen. Dild siges at have beroligende egenskaber.
Hvordan får jeg bedst D-vitamin?
D-vitamin findes i få levnedsmidler, først og fremmest fede fisk, som fx laks, sild og makrel. Derudover findes D-vitamin i begrænset mængde i mælk, ost og æg, men stort set ikke i planter. D-vitamin er også tilsat nogle margarine- og mælkeprodukter.
Hvordan får jeg naturligt D-vitamin?
D-vitamin findes i fisk, kød, æg, mælk, ost og fedtstoffer f. eks. margarine, smør og olier. Især de fede fiske, fx sardiner, makrel, sild og laks.
Er der D-vitamin i havregryn?
D-vitamin styrker dit immunforsvar og opbygger og styrker dine knogler og tænder. E-vitamin finder du i olievenolie, solsikkeolie, majsolie, rapsolie, broccoli, rosenkål, grønkål, æg, nødder, mandler, havregryn, fisk og skaldyr.
Hvad bruger man tørret dild til?
Du kan bruge dild i æggesalater, almindelige salater, saucer, supper, kartofler og fisk. Og så giver dilden en god smag i bagværket som brød og boller. Mangler du inspiration til en lækker ret til fest eller nytårsaften?
Kan dild tåle frost?
Det er både nemmere at styre dilden i de kølige klimaer, men man får også en mere velsmagende dild og et større udbytte. Vær dog opmærksom på at dild ikke tåler frost, så sørg derfor altid for at få dilden høstet inden den første nattefrost i efteråret.
Hvor meget er et bundt dild?
Indhold. Stort bundt frisk dild - hele 150g. Perfekt til pyntning af madretter, dressinger og fisk.
Er dild en grøntsag?
I Fokus specifikationerne indgår tre krydderurter - alle til brug i kold tilstand som grønt drys. De egner sig ikke til varmebehandling, da de så vil tabe meget af aromaen. Dild (Anethum graveolens L.) Dild er en 1-årig skærmplante, en urt, som hører til skærmplantefamilien.
Hvorfor hænger min dild?
Vand krydderurter regelmæssigt uden at overvande. Jo varmere det er, des mere vand har planterne behov for. På solrige dage skal krydderurter nogle gange vandes flere gange om dagen. Fjern overskydende vand i underskålen efter 10 minutter, så planterne tørrer lidt ud mellem vandingerne.
Hvad kan man bruge dildfrø til?
Tørrede dildfrø har en frisk og aromatisk duft, og smagen er pikant krydret. Dildfrø anvendes som krydderi i lage ved syltning af rødbeder, drueagurker, asier og græskar. Desuden kan de anvendes i dildeddike og snapse. Dildfrøene kan også knuses og bruges som krydderi i saucer og supper.
Kan man fryse dild ned?
Dild kan nemlig fryses med et udmærket resultat, både hvad angår farve og smag. Det giver et bedre resultat at fryse end at tørre dild.
Hvordan passer man dild?
Dild kan godt tåle at stå i bagende sol så længe, jorden forholdes fugtig. Det er en god ide at så dild med 3-4 ugers mellemrum hen over sommeren. Får du meget dild, kan du fryse eller tørre det overskydende dild. Når du tørrer dild, skal du plukke store bundter af og placere dem i et tørt og luftigt sted.
Hvordan får man dild til at gro?
Dild foretrækker at sås direkte på dyrkningsstedet og bør sås 2-3 gange i løbet af sæsonen, hvis man vil have de friske dildblade fra tidlig juli og resten af sommeren og hen i efteråret. Første portion kan sås tidligt på friland – i begyndelsen af april – da de små planter tåler frost.
Kan tørret dild blive for gammelt?
Krydderierne taber kun i smag og kvalitet, de bliver ikke sundhedsfarlige. Du behøver dog ikke at smide dine gamle, tørrede krydderier ud, selv om de har overskredet datoen for ”mindst holdbar til”. Krydderierne bliver ikke sundhedsfarlige af at være gamle, men taber kun i smag og kvalitet.
Kan man dyrke dild i vindueskarmen?
Du kan så alle former for krydderurter i vindueskarmen. De nemmeste for dig at have med at gøre er dog: Karse. Dild.
Kan man spise dild i blomst?
Dild er enårig, overvintring må ikke forventes. Dejlig mild urt med karakteristisk sød og krydret smag. Både blade, blomster og frø er spiselige.