Kalmarunionen blev endeligt opløst, da Sverige løsrev sig og udnævnte oprørslederen Gustav Vasa til svensk konge i 1523. Rigsfællesskabet mellem Norge og Danmark fortsatte indtil 1814.
Hvornår gik Kalmarunionen i opløsning?
Oprøret lededes af den svenske stormand Gustav Vasa, der i 1523 lod sig udråbe som Sveriges konge. Hermed var det endegyldigt slut med Kalmarunionen, og samme år bragte også kongens fald i Danmark og Norge.
Hvordan blev Kalmarunionen til?
I 1388 blev Margrete valgt til regent over den del af Sverige, som stormændene kontrollerede. Kort efter - i 1389 - afsatte danske og svenske tropper Albrecht af Mecklenburg, og Margrete blev regent i hele Sverige. Det var starten på Kalmarunionen.
Hvornår blev Danmark, Norge og Sverige samlet i Kalmarunionen?
Kalmarunionen var en union mellem de tre nordiske riger, indgået på et møde i Kalmar i juli 1397. Kalmarunionen varede fra 1397 til 1523 og bestod i et kongefællesskab mellem de tre kongeriger Danmark, Norge og Sverige.
Hvordan skete Kalmarunionen?
I sommeren 1397 forhandlede en række rigsråder fra de tre nordiske riger om et forfatningsmæssigt grundlag for det, som siden er blevet kendt som Kalmarunionen. Første del af proceduren var kroningen af Erik af Pommern (ca. 1382-1459) som fælles konge for de tre riger, og det deraf følgende kroningsdokument.
Hvad var Kalmar Unionen?
Hvem vandt Kalmar krigen?
I løbet af krigen forsøgte Christian 4. både at erobre Småland og gennemførte det sidste danske forsøg på at erobre Stockholm, men krigen endte trods et generelt dansk overtag uden svenske territoriale afståelser. Dansk sejr; Danmarks status som den førende stat i Norden fastslås.
Hvorfor mistede Danmark-Norge til Sverige?
I 1814 tabte Danmark-Norge Englandskrigene, og kongen af Danmark-Norge, Frederik VI blev tvunget til at overdrage Norge til kongen af Sverige ved Freden i Kiel. Efter et norsk forsøg på uafhængighed og vedtagelsen af en fri forfatning blev Norge tvunget ind i en løs union med Sverige.
Hvem mistede Danmark-Norge til?
I 1814 indgik Danmark en fredsaftale med Sverige og England som afslutning på Danmarks deltagelse i Napoleonskrigene 1807-1814. Den bliver kaldt Freden i Kiel. Ifølge fredsaftalen skulle Danmark afstå Norge til Sverige. Den danske konge, Frederik 6., udsendte et brev til befolkningen i Danmark-Norge efter fredsaftalen.
Er Kalmarunionen dansk?
Kalmarunionen var en personalunion mellem kongerigerne Danmark, Norge og Sverige, som blev oprettet i 1397 og varede til 1523. Unionen indbefattede områder som Finland, Island, Grønland, Færøerne, Orkneyøerne og Shetlandsøerne. Efter at Sverige forlod unionen, forblev Danmark og Norge i personalunion frem til 1814.
Hvordan sluttede kalmarkrigen?
Krigen sluttede med Knærødfreden 1613, der pålagde Sverige at betale krigsskadeserstatning til Danmark samt stadfæstede den sædvane, at svenskerne ikke betalte Øresundstold.
Hvorfor lavede man Kalmarunionen?
Det gjorde de, fordi de ønskede at danne en union, et fællesskab, mellem de tre kongeriger. I unionen skulle der kun være én konge, der regerede over de tre riger. Det svenske slot, hvor de lavede aftalen, hedder Kalmar slot, og derfor kaldes unionen for Kalmarunionen .
Hvornår Slutede kalmarkrigen?
Den nordiske Syvårskrig (1563-70) og Kalmarkrigen (1611-13)
De første, Den nordiske Syvårskrig 1563-1570 og Kalmarkrigen 1611-13, berørte kun Hertugdømmerne i form af øgede skatter, som endda var ret moderate.
Hvor foregik kalmarkrigen?
Kampe i Sverige og Norge
Angrebet skulle sættes ind på to fronter: dels i øst ved den svenske grænsefæstning Kalmar, dels i vest ved den nyopførte svenske havneby Göteborg. Christian 4. ledte selv belejringen af Kalmar, som han indtog i maj 1611.
Hvornår ejede Danmark, Norge og Sverige?
I 1397 blev Norge forenet med Danmark og Sverige i Kalmarunionen. På det tidspunkt var befolkningen i hele Skandinavien gået over til kristendommen. Sverige brød ud af unionen i 1523, men Norge og Danmark var fortsat i union – med magten i Danmark.
Hvornår forlod Sverige Danmark?
Men efter Napoleonskrigene, ved Freden i Kiel i 1814, bestemte stormagterne, at Danmark skulle afgive Norge til Sverige. Og derefter var Norge og Sverige i personalunion – en ”løs” union, hvor kun udenrigspolitikken og statsoverhovedet, kongen var fælles – indtil Norge løsrev sig endegyldigt fra svenskerne i 1905.
Hvor gammel er Danmark som land?
Danmarks arkæologiske historie begyndte ved slutningen af sidste istid. De seneste 12.000 år har det område, der i dag kendes som Danmark, været beboet af mennesker. Den egentlige historiske periode begyndte omkring 500 e.Kr., da folket danerne fremkom i skriftlige kilder (Jordanes og Procopius).
Hvornår var det danske rige størst?
Da Danmark var størst
»Det må have været i Kalmarunionens tid fra 1397 til 1520, omend der var perioder, hvor unionen eksisterede mere på papir end i virkeligheden.
Er Norge dansk?
Sverige brød ud af unionen i 1523, men Norge og Danmark var fortsat i union – med magten i Danmark. I 1814 fik Norge sin egen grundlov, men Sverige indtog Norge, så frem til 1905 måtte Norge nøjes med selvstyre. Først i 1905 blev Norge selvstændigt.
Hvornår blev Norge selvstændig fra Danmark?
Norge opnåede ikke fuld uafhængighed før 1905, da Haakon VII blev kronet som konge af Norge. Inden da var landet underlagt Danmark indtil 1814, hvorefter det indgik en ny union med Sverige. Kort efter Norges officielle selvstændighed fik kvinder stemmeret til lokalvalg i 1907, derefter ved nationale valg i 1913.
Hvilken konge tabte Skåne?
Den svenske konge, Karl 11 førte den svenske hær i Skåne 1676-78, og sejrede i slaget ved Lund 1676, hvor i alt 9.000 svenske og danske soldater omkom. Det var det blodigste slag i Nordens historie.
Hvor længe var Norge svensk?
Den svensk-norske union, officielt De forenede Kongeriger Sverige og Norge, var en statsretslig forening mellem kongerigerne Sverige og Norge i perioden 1814 til 1905. Unionen opstod af Freden i Kiel den 14. januar 1814 og den efterfølgende konvention i Moss 14. august.
Hvem vandt torstenssonkrigen?
juli 1644 mødtes de 2 hære mellem Femern og Kielerfjorden. Det slag er kendt som Slaget ved Kolberger Heide . Slaget er kendt fordi den danske konge selv ledede den danske flåde, og det var under dette slag, at kongen mistede synet på sit ene øje. Det lykkedes danskerne at vinde slaget, men de tabte krigen.
Hvorfor blev Danmark ikke svensk?
Freden i Kiel er betegnelsen for fredsslutningen efter Danmarks deltagelse i Napoleonskrigene 1807-1814. Den blev indgået i den holstenske by Kiel mellem Danmark og på den anden side Sverige og Storbritannien. Vigtigst af alt betød den, at Norge, der siden 1380 havde været i union med Danmark, blev afstået til Sverige.
Hvad mistede Danmark i 1600 tallet?
Ved fredsaftalen med Sverige i 1658 mistede Danmark Skånelandene, over en fjerdedel af kongeriget. Det var et tab, man søgte at genvinde gennem de næste 60 år, men uden held. Selv om krigslykken var større under Store Nordiske Krig, fik den danske konge ikke de gamle østdanske provinser tilbage.