De fleste vikinger boede på en gård, der ofte var afgrænset af et hegn. Gården var bygget op omkring et beboelseshus – langhuset, som udgjorde hovedhuset. Gården kunne udover beboelseshus også bestå af en række andre bygninger og aktivitetsområder, blandt andet udhuse, lader, stalde og værksteder.
Hvad lavede vikingerne i hverdagen?
Vikingerne er kendt som vilde krigere, der levede af at plyndre og røve folk rundt om i Europa. Men i virkeligheden levede vikingerne som fredelige mennesker det meste af tiden. De fleste var bønder, fiskere eller købmænd.
Hvor holdt vikingerne til?
Vikingernes ekspansion var en proces, hvor vikinger fra Skandinavien sejlede over det meste af Nordatlanten, rundt i hele Europa og nåede så langt syd som Nordafrika, mod øst til Rusland, Konstantinopel og Mellemøsten.
Hvad lavede de fleste mennesker i vikingetiden?
De fleste af vikingetidens mennesker var beskæftiget med landbrug og boede på gårde. Driften blev opretholdt af en husholdning med relateret medlemmer (en 'familie'), samt også trælle, landarbejdere og tjenestefolk.
Hvordan var vikingerne?
Vikingerne var i virkeligheden mange ting. De var modige eventyrere, innovative bådebyggere, dygtige handelsfolk og gemene sørøvere. De danske vikinger havde store armbevægelser i datidens Europa, og deres levevis, kultur og rejser trækker dybe spor til nutidens Danmark.
What Was Life Like for the Average Viking
Hvordan var hverdagen i vikingetiden?
De fleste steder mødte vikingernes skibe klipper, skær og brænding, men ved flodmundingerne var der mere fremkommeligt. På floderne var der gode sejlforhold for skibene, og floderne ledte ind til lavlandet med mange søer. Dublin blev grundlagt første gang som en flådebase i 841 og ligger ved Liffey flodens munding.
Hvad hed Danmark før vikingetiden?
til år 800 e.Kr. Perioden før jernalderen var bronzealderen, og perioden før bronzealderen var stenalderen. Stenalderen, bronzealderen og jernalderen udgør tilsammen oldtiden i Danmark. Jernalderen bliver efterfulgt af vikingetiden og den tidlige middelalder.
Hvad er det vigtigste i vikingetiden?
Vikingetiden er et vigtigt vendepunkt i skandinavisk historie, hvor magten blev centraliseret, den kristne tro blev officielt indført, markedsøkonomien voksede, landbruget intensiveredes og byer voksede i størrelse og antal. Sammen markerer disse fænomener begyndelsen til den skandinaviske statsdannelse.
Hvor gammel blev man i vikingetiden?
Bevarede skeletter viser, at de i gennemsnit var 8-10 cm lavere end vi er i dag og de blev sjældent mere end 35-50 år gamle. Kvinderne blev ofte lidt ældre end mændene. Sådan er det også i dag.
Hvor længe levede man i vikingetiden?
800-1050. Ordet "viking" blev brugt både i vikingetiden og længe før og betød dengang vistnok søkriger, sørøver og hærfærd til søs. Siden forsvandt det fra det danske sprog, men kom via de islandske sagaer ind igen i 1800-årene og blev altså valgt til at betegne denne periode.
Hvad spiser man i vikingetiden?
Vikingerne havde brug for al den energi i form af fedt, de kunne få – ikke mindst om vinteren. På menukortet var der kød, fisk, grøntsager, korn og mælkeprodukter. Søde sager blev indtaget i form af bær, frugter og honning – så det var altså ikke det skjulte fedt og sukker, der gav vikingerne problemer.
Hvilken religion har vikingerne?
Vikingerne havde flere guder, men guderne var nok ikke det fundamentale i vikingernes forestillingsverden. Ritualer, handlinger og levemåde var essentielle, og det gamle nordiske begreb, der nok ligger nærmest vores opfattelse af religion, er forn siðr — de gamle skikke.
Hvem er den mest kendte viking?
Den mest kendte skandinaver, der har tjent i væringergarden, var Harald Hårderåde, som blev konge af Norge fra 1047 til 1066.
Hvad lavede vikingerne i deres fritid?
Vikingerne vilde med sport og brætspil
Ofte fremstilles det, som om vikingernes eneste interesse var at plyndre og voldtage. Men det er langtfra tilfældet. Vikingerne slog lige så gerne tiden ihjel med sport og brætspil. Udover styrkeprøver som brydning dyrkede vikingerne også boldspil.
Hvad kendetegner vikingetiden?
Vikingetiden betegner perioden fra slutningen af 700-tallet til midten af 1000-tallet, da danske, norske og svenske vikinger drog på plyndrings- og erobringstogter samt handelsfærd i hele Europa og dele af Asien, og hvor de bosatte sig ikke blot i gamle kulturlande som England og Frankrig, men også i hidtil næsten ...
Hvad kunne man arbejde som i vikingetiden?
Byerne var dog få og ganske unge, og langt størstedelen af befolkningen levede på gårdene på landet, hvor man selv kunne smede, lave tømmerarbejde, væve og meget andet. Arkæologiske fund viser, at produktion af tekstiler fortrinsvis var forbeholdt kvinder, mens metal- og tømmerarbejde var opgaver for mænd.
Hvor høj var man i vikingetiden?
Vikingerne var i gennemsnit 8-10 cm lavere, end vi er i dag. De skeletter, arkæologer har fundet, afslører, at mændene målte omkring 172 cm, mens voksne kvinder i gennemsnit skød omkring 160 cm i vejret. Velhavende mænd og kvinder synes ofte at have været en del højere end gennemsnittet, nok som følge af bedre levevis.
Hvordan levede børn i vikingetiden?
I vikingetiden var børnenes liv ikke adskilt fra de voksnes, som det er i dag. Allerede i en ung alder blev børnene sat til at arbejde. De var en del af familien og skulle hjælpe til med de daglige gøremål – det skal børn nu også i dag. Omfanget af arbejdet var dog større end i dag.
Hvad hed Rusland i vikingetiden?
Rejsen til Gardarriget. I løbet af 700-tallet fandt de første vikingeskibe ind i Gardarriget, som dengang var navnet på det russiske rige. Det betyder “landet med gårdene,” hvor betegnelsen “gård” nok skal forstås som “by”.
Hvor var vikingerne i Danmark?
Det er uvist, hvor stor Danmarks udstrækning var i vikingetiden, men det er sikkert, at den skiftede løbende gennem perioden: Fra 700-900 omfattede det danske rige sandsynligvis også Sydslesvig, Skåne og Halland. I anden halvdel af 900-tallet frem mod 1035 blev store dele af Norge også en del af Danmarks rige.
Hvad hed Nordens største by i vikingetiden?
Nordens største handelsby
I løbet af 800-tallet og op gennem 900-tallet voksede Hedeby sig til et vigtigt knudepunkt for europæisk og skandinavisk handel. Ribe i Jylland, Birka i Sverige og Kaupang i Norge var andre vigtige nordiske handelsbyer, men med et indbyggertal på mellem 1000 og 2000 var Hedeby den største.
Hvem var den sidste viking?
- konge af Norge 1046-1066
Harald Hårderåde kaldes gerne for "den sidste rigtige viking" og er måske, hvad mange forstår ved en rigtig vikingekonge.
Hvad betyder ordet viking?
Ordet vikinger kommer af oldnordisk víkingar, pluralis af víkingr, sandsynligvis oprindelig om indbyggere fra landskabet Vík, se Viken. Begrebet viking forsvandt fra det danske sprog, men kom igen i 1800-tallet og blev da også benyttet til at betegne en hel periode, vikingetiden.
Hvem opfandt vikingetiden?
Vikingetiden blev i Danmark indført af J.J.A. Worsaae (1821-1885).
Hvorfor hedder vi Danmark?
"Danmark" betyder i virkeligheden danernes grænseskov. Forleddet "Dan" er en form af folkenavnet daner, og efterleddet "mark" betød i gamle dage "grænseskov", skriver Middelalderinfo. Dermed henviser navnet sandsynligvis til grænseskovene i Sydslesvig, som i 1.000 år udgjorde grænsen mellem Danmark og resten af Europa.