Salvie fungerer rigtig fint sammen med fede retter, såsom lam, gris og fede fisk, hvor det går ind og nedtoner fedmen i smagsfornemmelsen, og er desuden rigtig godt i saucer og supper også. Så bestil salvie til flæskestegen eller lammekøllen, så du kan skabe en fantastisk ret, når du bestiller FrugtKurvens GrøntKasse.
Hvad kan man bruge frisk salvie til?
Salvie egner sig godt både som frisk og tørret i retter eller i små mængder hakket fint som drys. Salvie bruges til at skære gennem fede retter/råvarer som ost, smør, fede fisk, kød med kraftig umami-smag. Det kan også bruges i det søde køkken til fx æble i tarte tatin med salvie.
Kan man spise salvie rå?
Salvie har en gennemtrængende smag og vælger man at bruge den rå, skal man gøre det med måde. Når salvie varmes op ændrer smagen karakter og bliver mere krydret. Lad dig derfor ikke skræmme af smagen, når du nipper et blad af den friske salvie. Den er velegnet til grisekød eksempelvis koteletter og flæskesteg.
Hvordan spiser man salvie?
Et par salvieblade kan også hakkes fint og bruges som drys på fx en tomatsalat. I gryderetter og tomatsaucer kan et enkelt salvieblad give en god smag. Som nævnt skal man passe på med ikke at bruge for meget. Prøv også at stege salvieblade sprøde og fordel dem over pasta eller svitsede grønsager.
Hvad er salvie godt for?
Salvie er en populær røgelse og bruges til at ”rense” hjemmet, personer og ting for negative energier. Traditionelt anvendes salvie røgelse i shamanistiske ceremonier, hvor den som nævnt, virker rensende på både krop og sjæl.
TO MÅDER AT TILBEREDE SALE: Sådan bruger du din havesalvie | Høst og kog | Auxhart Havearbejde
Hvor meget salvie te må man drikke?
Denne plante har vist sig at have meget nyttige antiinflammatoriske og antimikrobielle egenskaber. Noget så simpelt som at drikke mellem en og to kopper salvie te om dagen kan være meget gavnligt.
Kan alle salvie spises?
Salvie, Salvia patens
De fine blå salvier kan sagtens spises. Brug dem som pynt eller i salaten.
Hvordan opbevarer man salvie?
Salvie, der er skåret af planten, skal du komme i en frysepose, og lægge i køleskabets grøntsagsskuffe. Du kan også komme salvie i fryseren. Skyl og hak den inden du kommer den i fryseren. Salvie i potte skal du opbevare på køkkenbordet.
Hvordan plukker man salvie?
Høst af salvie
Du kan høste hele stængler eller plukke enkelte blade. Hvis du ønsker at opbevare din salvie i længere tid, kan du tørre den. Skær stilkene af salvien og bind dem sammen i små bundter. Hæng dem på et tørt, mørkt sted i 1-2 uger, eller indtil bladene er helt tørre.
Hvordan beskærer man salvie?
Hvis man vil holde dem nede klipper man dem bare lige efter blomstringen, præcis som med lavendel. De skal ikke klippes ind i det gamle ved, der skal være grønt tilbage. Hvis man gerne vil have dem store og uregerlige plukker man bare de afblomstrede stilke af. Salvie 'sporter' nemt, og laver f.
Kan man fryse salvie?
Klargøring og opbevaring:
Som stilke/buketter opbevares urten mørkt og koldt ved 5-10 grader, hvorimod en potte med salvie kan holde ca. fem dage ved stuetemperatur. Man kan fryse salvie uden problemer. Fås som tørret krydderi.
Hvad smager salvie af?
Den har en dyb og nærmest kødfuld smag med bitre noter af kamfer, eukalyptus og citron. Det er svært at lave en florlet og elegant krydring, når man arbejder med salvie, for her er tale om en krydderurt, der vil frem i verden. Der er fuldt smæk på smagen, som er meget værdsat i det sydeuropæiske køkken.
Kan man spise salvie blomster?
Der findes mange forskellige sorter af salvie. For blot at nævne nogle få, så er der staudesalvie – Salvia nemorosa – som er en smuk staude med flotte og velduftende blomster. Så er der blå salvie – Salvia patens – som også er en prydplante, men hvor blomsterne kan bruges som drys i madlavningen.
Er salvie Vinterhårdfør?
Salvie NB: Ikke vinterhårdfør. Almindelig, sand, kalk. Veldrænet.
Hvad er salvie lavet af?
Salvie er en krydderurt der, som mange andre, både sælges frisk og tørret. Frisk salvie sælges som afskårne kviste eller i en potte. Når man bruger salvie, er det hovedsageligt krydderurtens blade der er anvendelig. Derfor er tørret salvie også lavet af krydderurtens tørrede blade, der kan knuses eller pulveriseres.
Er salvie flerårig?
Salvie (flerårig staude) er en middelhavsplante, og med dens sølvgrønne blade lever den op til sine eksotiske aner. Urten bruges i fed mad, hvor den markante, gennemtrængende smag udgør et godt modstykke til det fede. Som den middelhavsplante, den er, elsker salvien sol, og den skal derfor have en solrig placering.
Er salvie vanddrivende?
De vanddrivende og krampeløsende sider af indholdsstofferne forklarer, hvordan den er et godt og pålideligt middel ved så generende og alvorlige lidelser som urinretension (besvær med at komme af med vandet), svagt fungerende nyrer, ødemer, urinsyregigt, reumatisme og migræne.
Hvilken salvie er bedst?
Læge-salvie
Når vi har den i haven som nytteplante, lader vi den oftest ikke "få lov" at blomstre, fordi de unge bladskud uden blomsterknopper, har den bedste smag. Og smagen er oftest den primære årsag til, at vi har lægesalvie i haven.
Kan salvie blomstre igen?
Hvis man har flere salvieplanter, kan man hvert forår klippe en eller flere helt i bund – det giver nye friske skud, mens de andre blomstrer. Efter blomstring klippes de afbårne skud af, og salvien sætter nye skud.
Hvorfor visner min salvie?
Mange steder – fx i supermarkedet – kan du købe salvie i små krukker. De ser fine ud i vindueskarmen i ganske kort tid, men de visner hurtigt hen. Hvorfor sker det? Jo, det sker, fordi planterne står på alt for lidt plads.
Hvad er salvieblade?
Salvie bliver også kaldt lægesalvie, da den siden oltiden har været den mest anvendte lægeurt. Selve planten er en staude, der kan blive 50-70 cm høj. Bladene er aflange og dækket af små fine dun, der giver dem et sølvgråt udseende. Salvie stammer fra Middelhavsområdet, hvor den vokser vildt på stenede skråninger.
Kan man spise russisk salvie?
Man kan ikke spise bladene, men blomsterne skulle kunne spises i f. eks. en salat, de kan tørres og bruges til potpourri eller man kan knuse blomsterne og bruge dem til at lave farve med.
Hvornår skal Staudesalvie klippes ned?
Stauderne bør stå med de visne toppe på vinteren igennem, og så kan de klippes ned i løbet af marts, afhængig af, hvornår vinteren for alvor er på retur. Nogle år, kan det være tidligt i marts, andre år skal vi måske hen omkring 1. april, inden det er forsvarligt.
Hvordan laver jeg te?
Når sort te tilberedes, er det meget vigtigt, at tepotten forvarmes med kogende vand. De aktive stoffer i teen frigives ved en temperatur på 90-100 grader. Trækketiden er 2-4 minutter, afhængig af personlig smag. Der kan ikke brygges igen på sorte teblade.
Hvordan tørrer man urter til te?
Tør dine urter
Det er en god ide at lave små bundter, og at pille bladene af den nederste del af stænglerne, før du binder dem sammen. Hæng dine blomsterbuketter op med hovedet nedad et tørt, lunt og luftigt sted. Det kan være i et fyrrum, på et loft, eller i et udhus.