Proprier (egennavne) Denne slags navneord skal altid staves med stort. Her er også et par eksempler på nogle proprier: Søren, København, Nike og Spanien. Overordnet kan man sige, at appellativ er navne for genstande, og at et egennavne, proprium, er navne for et individ eller et bestemt sted.
Hvad er egennavne eksempler?
Et egennavn, eller proprium, er et ord for et unikt væsen eller en unik ting i modsætning til appellativer, der er fælles betegnelse for flere ens ting. Eksempler på proprier er personnavnet Mathias og stednavnet Glyngøre.
Er navne egennavne?
Vi bruger navne til at udpege bestemte personer, ting og væsener i vores omgivelser. Den latinske grammatiske betegnelse for navne er proprier (egennavne), som er en underkategori til substantiverne (navneordene).
Hvordan kan man finde et navneord?
Navneord. Navneord er en ordklasse, der har det til fælles, at det er ord, der dækker over ting og begreber. Dette er både personer, dyr, ting og steder. Typisk vil man kunne identificere et navneord ved at sætte en eller et foran.
Er Danmark et egennavn?
Egennavne (proprium): Martin, Danmark, Odense, Netto, Audi.
Grammatik: Substantiver (navneord) - danske ordklasser
Er lande egennavne?
Proprier (egennavne) er et navn på en person og en genstand, fx en by eller et land.
Hvad hedder en tømrer i flertal?
Substantiverne kan bøjes i singularis (ental), pluralis (flertal) og i bestemt og ubestemt form. I pluralis i ubestemt form er de almindeligste endelser -er, -r eller -e: biler, plader, tømrere, huse, demokratier.
Er København et navneord?
En københavner er et fællesnavn med lille begyndelsesbogstav. Det er afledt af egennavnet København med stort begyndelsesbogstav. Et sammensat navneord af egennavn og fællesnavn er selv et fællesnavn med lille begyndelsesbogstav.
Hvad er forskellen på egennavne og navneord?
De fleste danske navneord tilhører gruppen af N-ord – altså fælleskøn. Nogle typer navneord er såkaldte egennavne, som egentlig er ord eller navne for noget unikt. Fordi de er unikke, skrives de med stort. Egennavne kan være personnavne – Henrik, Lise osv.
Kan man bøje egennavne?
Bøjning. Substantiverne kan bøjes i singularis (ental), pluralis (flertal) og i bestemt og ubestemt form. I pluralis i ubestemt form er de almindeligste endelser -er, -r eller -e: biler, plader, tømrere, huse, demokratier.
Er måneder egennavne?
I. Som hovedregel gælder, at alle ord - også navneord (substantiver) - skrives med lille begyndelsesbogstav, således også månedernes, ugedagenes og de kirkelige højtiders navne.
Hvad kendetegner et navneord?
Navneord er den største ordklasse, vi har i vores sprog. Det er ord, som betegner levende væsner, ting, steder og begreber. Du kender dem måske også som substantiver, og på dansk har denne ordklasse to forskellige køn: fælleskøn og intetkøn.
Hvad er navneord i ental?
Man bruger bestemt ental, når man taler om en bestemt genstand. Fx: telefonen, kortet. Når navneord bøjes i ubestemt flertal, får de enten endelsen -e, -r, -er eller ingen endelse. Du kan finde ud af, om et navneord står i ubestemt flertal ved at sætte "flere" foran.
Hvad er navneord i bestemt ental?
Ental ubestemt form angives uden endelse og eventuelt med artiklen en eller et: en bil eller et hus. Bestemt form i ental angives ved at flytte den gældende artikel bag navneordet eller ved at bruge pronominerne 'den' eller 'det' foran: bilen og huset eller den bil og det hus.
Hvad hedder ord i flertal?
Når navneord bøjes i ubestemt flertal, får de enten endelsen -e, -r, -er eller ingen endelse. Du kan finde ud af, om et navneord står i ubestemt flertal ved at sætte "flere" foran. Fx: flere dage, flere uger, flere måneder, flere år.
Hvilket slags ord er at?
Konjunktioner. Konjunktioner er bindeord, der binder andre ord, sætninger og sætningsled sammen. Der eksisterer to forskellige typer af konjunktioner: de sideordnende (som eller, men, og) og de underordnende (som at, fordi, da, og når).
Hvordan kender man ordklasser?
- 11 ordklasser. ...
- Substantiver (navneord) – alle tingene. ...
- Verber (udsagnsord) – ord, der bevæger sig. ...
- Adjektiver (tillægsord) – ord, der beskriver tingene. ...
- Pronomener (stedord) – ord, der tager ejerskab. ...
- Adverbier (biord) – ord, der ikke hører til andre steder. ...
- Artikler (artikler) – ord, der peger på noget.
Hvad er SU en forkortelse for?
S.U. (svar udbedes)
Man skal helst svare et par dage efter man har modtaget invitationen.
Hvad er m fl en forkortelse for?
forkortelse (opslaget er forkortet – læs hele artiklen på ordnet.dk) • = med flere o.a. et al. | m.m. mfl. eller m. fl.
Hvad er pkt en forkortelse af?
Pkt., punkt, punktum, sætning afgrænset af punktum i fx juridisk aktstykke.
Er lande substantiver?
- befolkningsområde der har sin egen regering.
- de dele af Jordens overflade der ikke er dækket af vand.
- (utællelig) område i afstand fra større byer.
Er love med stort?
Som hovedregel skrives love, bekendtgørelser, cirkulærer, direktiver mv. med lille, fx finansloven, bekendtgørelse af 22.3.1948 om retskrivningen, Justitsministeriets vejledning om sproget i love og andre retsforskrifter, grundloven.