Strålebehandling er helt smertefri og foregår principielt på samme måde, som hvis du fik taget et almindeligt røntgenbillede. Strålerne kan ikke mærkes og ikke ses, men du kan høre en svag summen, når maskinen giver strålerne. Under selve strålebehandlingen, som kun varer få minutter, er du alene i rummet.
Hvordan reagerer kroppen på strålebehandling?
Nogle føler sig utilpas før og under strålebehandlingen. Andre føler sig helt friske og har ingen bivirkninger. Efterhånden som behandlingerne skrider frem, kan man opleve, at man føler sig mere træt end normalt. Man skal skære ned på det antal timer man arbejder, eller begrænse sociale og sportslige aktiviteter.
Hvor syg bliver man af strålebehandling?
Bivirkningerne kan variere meget fra person til person. Du kan opleve forbigående bivirkninger under behandlingen. De er som regel værst lige omkring slutningen af strålebehandlingen og er ofte forsvundet efter 2-4 måneder. Sene bivirkninger kan opstå måneder efter behandlingen og er ofte vedvarende.
Hvordan har man det efter strålebehandling?
Din hud kan blive rød, øm og kløende på grund af strålebehandlingen. Der kan opstå sår i det område som bestråles og i nogle tilfælde kan såret blive væskende. Hudreaktionen vil være mest udtalt 2-3 uger efter endt behandling. I enkelte tilfælde kan komplet opheling af huden vare op til 3 måneder.
Hvor lang tid tager en enkelt strålebehandling?
Hver behandling tager ca. 10-15 minutter. Selve bestrålingen varer kun et par minutter (nogle gange endda kortere) og gør ikke ondt.
What to Expect When Receiving Radiation Therapy Treatment
Hvad er værst kemo eller stråler?
Ved kombineret strålebehandling og kemoterapi er der større risiko for bivirkninger. Bivirkningerne er de samme som ved strålebehandling og kemoterapi enkeltvis, men kemoterapien vil forstærke bivirkningerne ved strålebehandlingen. Kemoterapiens bivirkninger afhænger af, hvilke stoffer man bliver behandlet med.
Kan man selv køre til strålebehandling?
Du har ret til nødvendig transport, hvis din tilstand gør det nødvendigt, at du bliver kørt i ambulance eller særligt indrettet sygebil til og fra akut skadebehandling hos din læge eller en speciallæge. Ellers er hovedreglen, at du selv skal betale for transport til og fra din læge og speciallæge.
Kan man køre bil efter strålebehandling?
Du må ikke køre bil
Sygdommen og strålebehandlingen påvirker din koncentration og reaktionsevne, og du genvinder ikke disse funktioner fuldt ud efter behandlingen. Som udgangspunkt er kørselsforbuddet permanent, men kan dog revurderes af en læge 3 måneder efter endt behandling.
Hvor hurtigt virker stråler?
Der går som regel 1 uge fra den første strålebehandling, til man kan mærke den smertestillende effekt, og der kan gå flere uger, før den fulde effekt er opnået. Nogle oplever, at smerterne kan forværres i en kort periode, inden den smertestillende virkning indtræder.
Hvilke symptomer er der på stråleskader?
- smerter og eventuel blødning i det bestrålede område.
- ved strålefølger i og omkring den nederste del af bækkenet kan følgerne ses som blod i urin eller afføring, urin- eller afføringsproblemer med behov for hyppige toiletbesøg.
Er strålebehandling godt?
Halvdelen af alle kræftpatienter vil på et tidspunkt i deres sygdomsforløb få brug for strålebehandling. Strålebehandling er en effektiv metode til at slå kræftceller ihjel. Med nøje planlægning og moderne stråleudstyr er det muligt at ramme kræftcellerne meget præcist og skåne det raske væv mest muligt.
Hvor mange får kræft af stråling?
Risikoen for kræft efter stråling
Den gennemsnitlige øgede risiko efter bestråling er vurderet til ca. fem procent pr. Sv (se dosis), dvs. fem tilfælde af kræft pr.
Hvad gør stråling ved hjernen?
På lang sigt kan strålebehandlingen medføre en demenslignende tilstand, hvor især korttidshukommelsen samt koncentrations- og indlæringsevnen kan være nedsat. I sjældne tilfælde kan denne tilstand være så invaliderende, at man ikke kan tage vare på sig selv.
Hvad er forskellen på kemo og stråler?
Stråling virker kun på de områder, der rammes af strålerne. Derfor er strålebehandling en lokal behandling i modsætning til kemoterapi eller antihormonbehandling, der virker i hele kroppen. Man giver strålebehandling 5 dage om ugen i 3-6 uger.
Hvad koster en strålebehandling?
Når Herlev Hospital giver en kræftsyg patient strålebehandling, koster det sygehuset 1.350 kr. Hvis den samme patient i stedet var indlagt på Rigshospitalet, ville strålebehandlingen koste godt 900 kr.
Kan strålebehandling give hovedpine?
Bivirkninger. Strålebehandling kan give bivirkninger. Bivirkningerne kan variere meget fra person til person. Behandlingen kan give hovedpine, svimmelhed, synsforstyrrelser og kvalme.
Hvilken kræftbehandling er bedst?
Mange af afdelingerne på Aarhus Universitetshospital er involveret i kræftbehandling. Her bliver de fejret af hospitalsledelsen i.f.m., at hospitalet i 2022 blev kåret til Danmarks bedste til behandling af kræft (foto: Tonny Foghmar).
Hvilke stråler kan give kræft?
Både uv-stråling fra solen og uv-stråling fra kunstige kilder (f. eks. solarier) kan forårsage skoldninger, for tidlig ældning af huden (rynker), øjenskader og kan give kræft i huden (1,2). WHO har fastslået, at uv-stråling fra både sol og solarium er kræftfremkaldende (3).
Kan man få feber efter strålebehandling?
Der kan opstå feber og åndenød 1-2 måneder efter behandlingen.
Hvor mange strålebehandlinger skal man have?
Stråledosis. De fleste får tilbudt en behandling, der omfatter 33-34 behandlinger - med 6 behandlinger om ugen. I nogle tilfælde skal der dog kun gives 5 behandlinger om ugen hyperfraktionering. Nogle patienter får 56 behandlinger, med 2 behandlinger dagligt med mindst 6 timers interval mandag til fredag.
Kan man få kvalme af strålebehandling?
Du vil sandsynligvis opleve nogle af de generelle bivirkninger ved strålebehandling i form af kvalme og træthed. Der kan også opstå specielle bivirkninger som følge af påvirkninger af organer i bughulen og/eller bækkenet. Disse opstår som regel cirka en til to uger efter, at behandlingen er startet.
Hvor lang tid tager det at udvikle kræft?
Som regel tager det lang tid, det vil sige mange år, før en ondartet svulst bliver stor nok til at give symptomer. Når en kræftsvulst har spredt sig, er den ofte uhelbredelig. Svulsten kan nå at brede sig før der er symptomer på kræften. Behandling kan imidlertid forlænge livet og forbedre livskvaliteten.
Er strålebehandling radioaktiv?
Strålerne virker kun i din krop, der hvor du får strålebehandlingen. Du bliver ikke radioaktiv. Strålebehandling er en lokal behandling, dvs. at du kun får bliver bestrålet det område, hvor kræften sidder.
Hvad består strålebehandling af?
Strålebehandling af godartede sygdomme foregår udelukkende med røntgenstråler med lav energi (Buckystråler, se hudsygdomme (behandling)). Forudsætningerne for moderne strålebehandling blev tilvejebragt, da C. Röntgen i 1895 opdagede røntgenstrålerne, og ægteparret Curie i 1896 fandt det radioaktive radium.
Hvornår er man berettiget til transport?
Du kan få transport eller få udgifterne til transport betalt, hvis du er i sikringsgruppe 1 og opfylder et eller flere af disse krav: din tilstand kræver transport med ambulance eller sygekøretøj til akut skadebehandling, eller. du skal til speciallæge, som er mere end 50 km fra, hvor du bor, eller. du er pensionist.