På grund af arvefølgen foregår selve tronskiftet i det øjeblik, forgængeren dør, eller når den siddende monark vælger at abdicere, som det var tilfældet for Margrethe 2. den 14. januar 2024. Tronskiftet bliver proklameret officielt ved en udråbelse, hvor regeringschefen bekendtgør tiltrædelsen af den nye monark.
Hvordan foregår tronskifte?
Dronning Margrethe kører i bil til Christian IX's Palæ, Amalienborg. H.M. Kong Frederik 10. træder ud på balkonen på Christiansborg Slot, hvorefter statsministeren proklamerer tronskiftet. Kongen taler og afslutter med valgsproget.
Hvor foregår kroningen Danmark?
Efter Grundlovens indførelse 1849 har der hverken fundet kroninger eller salvinger sted i Danmark. I stedet udråber statsministeren den nye regent fra balkonen på Christiansborg.
Hvornår finder tronskiftet sted?
Statsminister Mette Frederiksen proklamerer tronskiftet og udråber den nye konge Frederik 10. fra Christiansborg Slots balkon den 14. januar 2024. Det skete med ordene: "Hendes Majestæt Dronning Margrethe 2.
Er der Kroningsceremoni i Danmark?
Når kronprins Frederik søndag eftermiddag overtager tronen fra dronning Margrethe, bliver det ikke med den store kroningsceremoni. I Danmark har vi nemlig ikke udført kroninger og salvinger af nye regenter siden indførelsen af grundloven i 1849.
Frederik 10. konge af Danmark - king of Denmark
Hvorfor bliver Frederik ikke kronet?
I Danmark har vi nemlig ikke tradition for storslåede kroningsarrangementer. Det har vi ikke haft i århundreder, og derfor kommer vi ikke til at se Frederik eller Mary i det store royale udstyrsstykke, sådan som det ellers så ud i det britiske kongehus sidste år, da Kong Charles blev kronet.
Hvorfor er der ikke kroning i Danmark?
I 1660 indførte man enevældet og med det også arveretten til kongedømmet. Fordi det var givet på forhånd, hvem der skulle regere landet, når den siddende konge døde, blev kroningen udfaset.
Hvornår skal kronprins Frederik krones?
Den 14. januar 2024 træder H.M. Dronningen tilbage som Danmarks dronning og overlader tronen til H.K.H. Kronprinsen. Statsråd på Christiansborg Slot.
Hvor mange tilskuere til tronskiftet?
Tronskifte i Danmark
Og derfor kan det afsløre, at cirka 300.000 mennesker var mødt op for at fejre den nye konge.
Hvor mange kommer til tronskiftet?
At så mange mennesker har fulgt tronskiftet vidner om en enorm interesse, for tallene er historisk høje. Det er efterhånden sjældent, at seertallene kommer op over en million, så det er fuldstændig uhørt, at flere end tre millioner har fulgt med.
Hvad koster et tronskifte?
Tronskifte i Danmark
Ser man på finansloven, er svaret aktuelt 121,4 millioner kroner, der blandt andet dækker apanage til dronningen, kronprinsen og prins Joachim samt løn til kongehusets personale. Dermed er udgifterne til den kongelige familie steget støt, siden dronning Margrethe overtog embedet i 1972.
Er der en kongekrone i Danmark?
I Danmark er den ældste eksisterende krone Christian 4. s krone fra 1596. De danske kongers og dronningers kroner udstilles sammen med kronregalierne i skatkammeret på Rosenborg Slot. Danmarks kongekrone er Christian 5.
Hvad bliver dronningen når hun går af titel?
Ved nytårstalen den 31. december 2023 meddelte Dronning Margrethe II, at hun ville abdicere den 14. januar 2024 og på det tidspunkt lade sin søn kronprins Frederik overtage som regent.
Hvor flytter Dronningen hen?
Efter påskeopholdet i Aarhus flytter den afgåede regent nemlig til nordsjællandske Fredensborg Slot. Det bekræfter Kongehuset overfor Billed-Bladet.
Hvor foregik tronskiftet?
Derfor var der tronskifte i Danmark søndag den 14. januar 2024. Det foregik med en stor markering i København, hvor mange, mange mennesker fra både Danmark og udlandet var mødt op for at se kongen.
Hvorfor 27 skud for Dronningen?
Der skydes altid 27 skud af, når dronningen skal hyldes. Ifølge hoffet er det tallet tre, der går igen. Tre skud for Gud, tre for konge og tre for fædrelandet. Det gentager man tre gange, og det giver 27 kanonskud.
Hvor mange er mødt op til tronskiftet?
Der var tv-dækning i tidsrummet fra klokken 08.00 til 18.30 fra både DR og TV 2. 28 procent af danskerne over 12 år lyttede med på mindst én af DR's radioudsendelser om tronskiftet i løbet af dagen. Det svarer til 1,4 millioner danskere. Her var det kanalen P4, der havde flest lyttere, oplyser DR.
Hvor mange så kroningen af Frederik?
Teleselskabet 3 vurderede i mandags, at der var omkring 300.000 mennesker ved Amalienborg, Kongens Nytorv og Christiansborg Slot. Her lød det også, at 175.000 skulle have været omkring Christiansborg.
Hvor mange var i København til kroningen?
Ca. 174.000 var mødt op på og omkring pladsen for at deltage i fejringen af Kong Frederik 10. Det viser tal fra 3insights, der har indsamlet anonymiserede mobilitetsdata fra de mastepositioner, der befinder sig i området omkring Christiansborg Slot, Kongens Nytorv og Amalienborg.
Hvad sker der hvis kronprins Frederik dør?
Hvad sker der med arvefølgen, hvis kronprinsen dør? Så bliver hans søn, prins Christian, ny tronfølger. Hvis både dronning Margrethe og kronprins Frederik skulle dø, bliver Christian udråbt som kong Christian den 11.
Hvor meget tjener kronprins Frederik om året?
Ud over statsydelsen til Dronningen er der fastsat årpenge til kronprinsen Frederik på 1.869.573 kroner per måned, hvoraf kronprinsesse Mary modtager 10 procent. Prins Joachim får 330.450 kroner per måned i årpenge.
Hvornår sker tronskiftet i Danmark?
Den 14. januar 2024 træder H.M. Dronningen tilbage som dronning af Danmark og overlader tronen til H.K.H. Kronprinsen.
Hvornår var den sidste kroning i Danmark?
Frem til og med 1840 blev syv enevældige konger salvet. Christian 8. (født 1786, regent 1839-1848) blev den 28. juni 1840 salvet som den sidste enevældige konge.
Hvem blev sidst kronet i Danmark?
Enevældens afskaffelse i Danmark i 1848 gjorde, at Christian 9. i 1863 blev udråbt til konge efter omfattende lovgivning og international anerkendelse. Den sidste danske regent, der blev salvet, var Christian 8. i 1840.
Er Dronning Margrethe blevet kronet?
Margrethe 2.s tronbestigelse
Frederik 9. døde den 14. januar 1972, prinsesse Margrethe besteg herefter tronen som Margrethe 2. af Danmark. Hun blev udråbt som dronning fra Christiansborg Slots balkon af statsminister Jens Otto Krag den 15. januar 1972.