Du kan løbende høste af din rosmarinbusk om sommeren ved at klippe kviste af den. Hvis du vil høste meget på en gang, må du ikke tage mere end en tredjedel af planten. Derefter skal du give planten ro til at komme sig over høsten. Har du høstet mange kviste og vil gemme dem til vinteren, kan du tørre dem.
Kan man klippe rosmarin helt ned?
Rosmarin behøver ikke beskæring, hvis man høster dens stilke i hverdagen. Timian og lavendel skal derimod beskæres om foråret: Lavendel klippes helt ned, og timian klippes tilbage sådan, så man bevarer nogle grønne blade på stilkene.
Hvordan klipper man en rosmarin ned?
Regelmæssig beskæring af din rosmarin vil hjælpe med at fremme dens vækst og holde den i form. Du kan beskære din rosmarin året rundt, men undgå at beskære for meget på én gang, da dette kan skade planten. Fokusér på at fjerne de nederste blade og grene og klip de øverste grene tilbage for at opretholde formen.
Kan rosmarin komme igen?
Krydderurter som purløg, persille, estragon, løvstikke, citronmelisse, salvie og rosmarin er flerårige, og de kommer automatisk igen til næste år. Du kan også få krydderurter, der er etårige, fx basilikum, kørvel, koriander, dild, merian - og mange andre.
Kan rosmarin stå ude om vinteren?
Rosmarin er en sart krydderurt, så det er en fordel at overvintre den indendørs eller i et uopvarmet drivhus. Indendørs skal rosmarin stå køligt, men stadig lyst. I løbet af vinteren skal du kun vande sparsomt. Har du plantet rosmarin på friland, kan du alternativt forsøge dig med at vinterdække planten.
Sådan høster du rosmarin
Hvordan opbevarer man rosmarin?
Rosmarin, der er skåret af planten, skal du komme i en frysepose, og lægge i køleskabets grøntsagsskuffe. Du kan også komme rosmarin i fryseren. Skyl og hak den inden du kommer den i fryseren. Rosmarin i potte skal du opbevare på køkkenbordet.
Kan man spise blomster fra rosmarin?
Den krybende rosmarin får smukke små blålilla blomster, som kan benyttes til salater, desserter og rosmarin(blomster)sukker mm. Den kan også bruges i olier, som står og tager smag.
Kan man fryse rosmarin ned?
Dine krydderurter kan fryses – mange af dem også uden at miste saft og kraft. Pluk krydderurten, skyl den, og frys den ned, som den er, i en frysepose – efter nogle timer på frost kan du knuse de frosne urter, så de ikke samler sig i en stor klump.
Kan man spise frisk rosmarin?
Finthakkede friske rosmarinblade eller tørrede, knuste rosmarinblade kan blandes i brød fx Foccacia(italiensk fladbrød), i salatdressinger eller i kryddersmør til fx bagekartofler. Rosmarinkviste kan bruges til kryddereddike og kryddersnaps.
Hvorfor dør min rosmarin?
Rosmarin tåler ikke at mangle vand. Tørrer jorden ud, visner planten. Og står den i solen og mangler vand, vil det også hurtigt tage livet af den. Er bladene først visne og stænglerne tørre, er der intet at gøre, den skyder ikke igen.
Kan rosmarin blive for gammel?
Du behøver dog ikke at smide dine gamle, tørrede krydderier ud, selv om de har overskredet datoen for ”mindst holdbar til”. Krydderierne bliver ikke sundhedsfarlige af at være gamle, men taber kun i smag og kvalitet.
Hvornår må man klippe rosmarin?
Du kan klippe kviste af din rosmarin løbende om sommeren. Hvis du ofte klipper af til madlavning, så behøver du ikke at tænke på beskæring ud over det. Når du løbende klipper stilke af, så bliver planten også mere busket.
Kan rosmarin overvintre i drivhus?
Stauder og halvbusk kan som udgangspunkt overvintre i drivhuset. Dog er nogle mere sarte end andre. Rosmarin og Kinesisk purløg kan som udgangspunkt godt overvintre i drivhuset i Danmark, men i meget kolde vintre kan de gå til.
Hvornår klipper man ned?
Generelt anbefaler vi, at du holder dig fra at beskære planter i april-maj og oktober-november, da det er i disse måneder, at træer og buske blomstrer og afmodner, og derfor helst ikke skal bruge energi på andet.
Er rosmarin sundt?
Rosmarin skulle efter sigende indeholde over 20 antioxidanter og bør være det eneste stof med immunforsvarsregulerende, betændelseshæmmende og antioxiderende aktivitet. Derfor er der rigtig mange årsager til at mange mennesker kender denne plante som en magisk og helbredende plante.
Hvornår skal man klippe lavendler ned?
Beskær dine lavendel planter fra midten af april, så de undgår at tage skade af frost og kulde. Lavendel kan klippes ned til ca 15 cm højde. Husk dog, at du aldrig må klippe lavendel længere ned, end at der stadig er synlige grønne blade.
Hvordan tørrer man rosmarin?
Den nemmeste måde at gemme urter til vinteren er at tørre dem. Det kan du gøre ved at klippe buketter af urterne, binde dem sammen i små bundter og hænge dem et mørkt, lunt sted i huset. De både dufter og pynter!
Hvad er rosmarin godt til?
Særligt til vildt- og rødt kød er rosmarin godt, hvor det går godt i spænd med den kraftige smag der gives fra eksempelvis lam, krondyr eller oksekød. Rosmarin gør sig også rigtig godt i marinader eller olier, og særligt til kød der grilles, hvor rosmarinen komplimenterer den røgede grillsmag rigtig fint.
Hvad hjælper rosmarin mod?
Fra planten kan man udlede et ekstrakter og olier, som er hyppigt brugt i blandt andet parfumer og aromaterapi. Rosmarin har antioxidante-, antiinflammatoriske- og antibakterielle egenskaber og kan blandt andet bidrage med forbedringer, hvis man lider af skæl, eller hvis man fælder meget.
Hvordan formerer man rosmarin?
Såning af Rosmarin stiklinger
Når dine planter er blevet store og lækre, har du en oplagt mulighed for, at lade din rosmarin formere sig. Denne proces er nem og kræver ikke mere end en saks, jord og nye potter. Klip stiklinger af, de skal gerne klippes omkring 10 cm fra toppen.
Hvor lang tid kan frisk rosmarin holde sig?
Rosmarin. Dette er en af de såkaldte hårde krydderurter - og hårdfør er den. Køber du den i potte, kan den plantes ud i en større potte på alle andre årstider end vinter. Rosmarin uden rødder kan holde sig i ti dage i køleskabet, hvis den opbevares i en plastikpose.
Hvordan tørre man friske krydderurter?
- Start med at rense krydderurterne i vand og tørre dem grundigt.
- Klip stilke af krydderurterne, og bred dem ud på ovnriste, en bageplade eller i ovnfaste fade (uden bagepapir).
- Tør dem ved 35-40 grader i mindst 8 timer.
- Når urterne er tørre, kan du let nulre bladende af stilkene.
- Smid stilkene ud.
Kan man bruge stilken på rosmarin?
Du kan sagtens plukke bladene fra stilken, imens du laver mad, men skær bladene lige inden servering. De spæde stilke kan også sagtens bruges.
Hvorfor får min rosmarin gule blade?
For meget vand Hvis du er for ivrig med at hælde vand på planterne, så kan du faktisk godt risikere at drukne dem, og så vil bladene blive gule.
Kan man klippe oregano ned?
Beskæring og pasning af oregano
Oregano kan løbende høstes, men husk tommelfingerreglen med at høste, før blomsterne udspringer, så du får mest smag. Det er også en fordel at beskære oreganoen inden blomstringen, så bladene fortsat vækster.