Allerede vores forfædre i stenalderen vidste, at flint kunne bruges til at lave ild. Arkæologer har for eksempel fundet flintedolke med spor efter, at skaftet har været brugt til at slå ild med.
Hvordan fik man mad i stenalderen?
Mad fra havet
Det var ferskvandsfisk fra søerne som gedde, laks, ål og aborre, eller saltvandsfisk fra havet som torsk og flynder. Fisk blev fanget i ruser, på krog eller stanget med fiskelystre. Sæl blev jaget i ynglesæsonen, når de lå på strandbredden med deres unger.
Hvilke redskaber brugte man i stenalderen?
Derfor var det allervigtigste materiale i stenalderen flintesten, som man brugte til at lave våben og værktøj med, f. eks. pilespidser og økser. Det er derfor, at det hedder stenalderen.
Hvordan boede de i stenalderen?
I stenalderen boede man for eksempel tæt på kysten, og ofte rejste man efter maden. Kommer man længere op i tiden til middelalderen, begyndte man at bygge bindingsværkshuse samt stalde til dyrene, som man ellers før delte stue med.
Hvad lavede man i jægerstenalderen?
I jægerstenalderen levede mennesket af at jage, fiske og samle urter og bær. De havde redskaber af flint. Efter den sidste istid begyndte jægerstenalderen. Menneskene levede af at jage, fiske og samle urter og bær.
At leve i stenalderen: Ild, der begynder med flint, pyrit og svamp
Hvor gammel blev man i stenalderen?
I stenalderen var gennemsnitsalderen lav og børnedødeligheden høj. Den gennemsnitlige levealder var omkring 35 år.
Hvad spiste mennesker i stenalderen?
I den sidste del af jægerstenalderen, den periode hvor arkæologerne ved mest om menuen, spiste danskerne sig mætte i bunkevis af fisk og muslinger, suppleret med hjort og vildsvin fra skoven og alle de spiselige planter, der har været til at få fat i. De har indsamlet kurvefulde af bær, frugter, nødder og rødder.
Hvornår fik man børn i stenalderen?
40.000-50.000 år siden, mødte neandertalerne, parrede sig og fik børn. De betragtes som en underart til det moderne menneske, Homo sapiens.
Hvilket sprog snakkede man i stenalderen?
Og konklusionen er, at oldtidsfolkene sandsynligvis helt tilbage i den ældre stenalder talte en slags primitivt dansk eller oldnordisk. Mine arkæologisk-filologiske undersøgelser viser, at de forskellige europæiske sprog som hovedregel er opstået i det område, hvor de tales.
Hvor lang tid siden var der stenalder i Danmark?
Jægerstenalderen i Danmark strakte sig over tidsrummet 12.500 – 4000 f.Kr. Stigninger i temperaturen betød at istidens gletsjere trak sig tilbage og tundraen rykkede ind på det golde landskab. Rensdyr fulgte efter, og det samme gjorde jægerne – de første mennesker slog sig ned i landet.
Hvad hedder tiden før stenalderen?
Perioden før de skrevne vidnesbyrd kaldes forhistorien, og man må her støtte sig til de fortolkninger arkæologer kommer frem til ud fra de mange fund fra denne tid.
Hvilke husdyr havde man i stenalderen?
De forskellige husdyr som kvæg, hest, hund, kat, svin, får og ged kom til Danmark i løbet af oldtiden, og spillede en vigtig rolle for vore forfædre. Dyrene gav kød, pels, uld og mælk, ja endog deres knogler kunne bruges, fx til redskaber.
Hvilke dyr var der i stenalderen?
I den tidlige jægerstenalder fandtes storvildt som urokse, vildhest, europæisk bison, elsdyr, kæmpehjort, kronhjort, rådyr, vildsvin og bjørn. Da de mere skyggende og tætvoksende træer kom til, forsvandt mange arter igen.
Hvad spiste man til morgenmad i gamle dage?
Basiskosten for størstedelen af befolkningen bestod af brød og grød, fremstillet først og fremmest af rug og byg, og hertil kom havre, hvede, boghvede og hirse. Det daglige brød var bagt på rug, mens den brede befolkning kun har spist hvedebrød til fester. Byggen blev brugt til ølbrygning og til grød.
Hvor boede man i stenalderen?
I den ældre stenalder (år 12500-4000 f.Kr.) var Danmark i de første flere tusinde år et goldt og øde tundraland, dvs. et stort moseområde, hvor jorden er bundfrossen hele året.
Hvor høj var man i stenalderen?
Jægerstenalderens mennesker var lavere, end vi er i dag. Kvindernes gennemsnitshøjde var 154 cm og mændenes var 166 cm. De blev gennemsnitligt 35 år, og de var mere robuste, end vi er i dag – på deres knogler ses spor af kraftige muskler.
Hvad er de ældste sprog i verden?
Næst efter sumerisk og egyptisk er akkadisk det ældste kendte sprog i verden; de tidligste vidnesbyrd stammer fra ca. 2600 f.v.t. Sproget fortrængte langsomt sumerisk og var efter ca. 2000 enerådende som Mesopotamiens talesprog.
Hvorfor hedder det stenalderen?
Stenalderen er en lang periode i Danmarkshistorien, og den er opkaldt efter det materiale, som arkæologerne har fundet mest af fra tiden, nemlig flintesten. Flint hverken rådner eller ruster op, når det ligger i jorden.
Hvor lang tid varede stenalderen?
Hvordan klarer man sig, når man skal fremstille og skaffe alt selv, og man ikke har redskaber af jern eller andre metaller? Stenalderen er med sine ca. 9.000 år den længste periode i dansk historie.
Hvornår sluttede stenalderen i Danmark?
Bondestenalderen kendetegnes ved langhøje, dysser, jættestuer og enkeltgrave. Den danske stenalder sluttede ca. 2.000 år f.v.t. med en glidende overgang til Bronzealderen.
Hvor mange kvinder døde under fødsel i gamle dage?
1 % af kvinderne i Danmark døde i barselsseng i 1700-tallet. Men det var endnu farligere at være spædbarn og baby: 20-25 % af alle danske børn døde i løbet af det første leveår. Gravide kvinder sørgede derfor altid for at have ligtøj parat, sammen med det øvrige spædbarnsudstyr.
Hvor gammel blev man i gennemsnit i 1800 tallet?
Midt i 1800-tallet lå middellevetiden omkring 44 år.
Hvor startede stenalderen?
Jægerstenalderen begyndte på Afrikas savanne for ca. 3,4 millioner år siden, hvor menneskets forfædre, Homo habilis, skabte de første redskaber af sten. I Danmark er der ingen helt sikre fund fra tiden før den seneste istid, Weichsel-istiden, se dog Vejstrup Skov, Hollerup, Fænø og Seest.
Hvilken tid kom efter stenalderen?
I store træk begynder 'metallernes tid' med bronzealderen for omkring 5.500 år siden, hvor den afløser stenalderens sidste del, kaldet neolitikum (eller bondestenalderen).
Hvad hed Danmark før vikingetiden?
til år 800 e.Kr. Perioden før jernalderen var bronzealderen, og perioden før bronzealderen var stenalderen. Stenalderen, bronzealderen og jernalderen udgør tilsammen oldtiden i Danmark. Jernalderen bliver efterfulgt af vikingetiden og den tidlige middelalder.