En smørkærne er det redskab, man oprindeligt brugte til at fremstille smør. I gamle dage var det en smal tønde med en stang i, som man kørte hurtigt frem og tilbage, så fløden blev til smør. I dag er en smørkærne en større roterende beholder i stål, der giver samme resultat.
Hvordan fremstiller man smør?
Smør fremstilles af fløde ved kærning eller i en kontinuerlig smørmaskine. Ved kærning fremkommer også kærnemælk. Smør fremstilles af fløde, og oftest anvendes den overskydende fløde, der er blevet tappet af centrifugen under produktionen af mælk og syrnede mælkeprodukter.
Hvornår begyndte man at lave smør?
Den historie, forskerne i dag tror mest på, er, at smør blev opdaget et vilkårligt sted i mellemøsten for mellem 5000-7000 år siden. Det var på det tidspunkt, man begyndte at transportere fedtrig mælk i skindposer på hesteryg over længere afstande.
Hvad er smør lavet af?
Smør er lavet af fløde. Fløden kærnes til smør og undervejs udskilles kærnemælk. Sammensætningen af smør er 80-82 % mælkefedt med maksimalt 16% vand. Det resterende er mælkebestanddele såsom protein og laktose samt evt.
Hvorfor bliver fløde til smør?
Smør bliver produceret ved at omrøre eller piske fløde. Det får disse membraner til at briste og tillader at mælkefedtet samles og bliver skilt fra fløden. Forskellige produktionsmetoder fremstiller smør med varierende konsistens, hovedsageligt som følge af mælkefedtets sammensætning i det færdige produkt.
Sådan lavede man smør på landet i gamle dage
Hvorfor må fløde ikke koge?
Madlavningsfløde indeholder mindre mælkefedt end piskefløde og er samtidig tilsat lidt hvedemel. Derfor skal den også rystes før brug. Hvedemelet er tilsat for at stabilisere, så retten ikke skiller ved opvarmning. Det betyder også, at madlavningsfløde ikke kan tåle at koge eller at være i ovnen i længere tid.
Kan man bruge fløde der er for gammel?
Fløde kan også bruges efter mindst holdbar-datoen. Åbn fløden og duft til den. Er den tæt på datoen, er der stor sandsynlighed for, at du stadig kan bruge fløden i julens mad.
Hvordan laves Lurpak smør?
Lurpak® smør bruner ved lavere varme
Smør bruner ved omkring 125 grader, mens margarine kræver temperaturer på 165-185 grader og olie 140-200 grader. Det er nemt at se, hvornår smør er klar til at brune. Kom smørret på en kold pande, smelt til skummet begynder at lægge sig – så er du klar til smørstegning.
Er det sundt at spise smør?
Du skal gå efter smør, som er lavet på fløde fra køer, som har spist græs, da denne slags smør har et højere indhold af de sunde omega-3 fedtsyrer. Desuden indeholder smørret vitamin K2, som er med til at forebygge hjertesygdomme og afkalker dine pulsårer.
Hvorfor er smør blevet så dyr?
Der skal produceres foder til de dyr, der skal producere mælken. Derefter skal smørret produceres på et mejeri og fragtes ud i butikkerne. Det seneste år har vi set prisstigninger både i den produktionskæde og i mange andre. Derfor stiger den endelige pris også.
Hvorfor er dansk smør så dyrt?
Den høje danske købekraft og betallingsvillighed gør det muligt for detailkæder at sætte højere priser på smør i Danmark, mener fødevareøkonom. Priserne på smør er banket i vejret i de seneste måneder, men der er stor forskel på, hvad smørprisen er sat til i andre lande sammenlignet med Danmark, skriver Politiken.
Hvad hedder smør i flertal?
smørret — sproget.dk.
Kan man lave smør af gedemælk?
I Danmark bruger vi primært fløde fra komælk til at producere smør, men det kan også laves på eksempelvis gede- og fåremælk. Der skal bruges fedt fra knap 20 liter mælk til at lave et kilo smør.
Er dansk smør fermenteret?
Syrnet smør er det traditionelle danske smør lavet af fløde, der er syrnet/fermenteret med mælkesyrebakterier enten før eller efter kærningsprocessen.
Kan man bruge margarine som smør?
Margarine er planteolie, som er hærdet på en måde, så oliens fedtsyrer får en fast konsistens i stedet for den oprindelige flydende. Ofte er der også tilsat aromaer og farvestof, og margarine var oprindeligt et erstatningsprodukt for smør, som var billigere, og som kunne bruges på samme måde.
Hvorfor er smør gult?
Hvorfor er smør gult? Smør får den gule farve af det naturlige farvestof caroten, der i øvrigt også findes i gulerødder. Intensiteten af den gule farve hænger sammen med mængden af caroten. I Danmark æder køerne især græs og græsensilage, der er rigt på caroten.
Hvad er sundest rigtig smør eller Kærgården?
Videnskaben vil sige, at det ikke har nogen betydning, og at Kærgården på grund af et større indhold af omega-3 er sundere end smør. Hvorimod mere alternative kostskoler vil sige, at Kærgården er et dårligt produkt, og at transfedtsyrerne kan gå ind og forandre cellernes funktionsdygtighed.
Hvad er bedst Lurpak eller Kærgården?
Kærgården Smør har en mildere smag end Lurpak, og den henvender sig primært til børnefamilier, som måske foretrækker den bløde og runde smag i Kærgåden Smør frem for Lurpaks klassiske, syrnede smag. Det ligger også godt i tråd med, at Lurpak primært henvender sig til 'food lover' segmentet, siger Jesper Skovlund.
Er Lurpak og Kærgården det samme?
I slutningen af 1990'erne introduceredes Kærgården i England under navnet Lurpak Spreadable og i Tyskland under navnet Lurpak Streichzart. I 2000 markedsførtes produktet Nye Kærgården med 25 % mindre fedt, og den originale Kærgården blev også fremstillet i en økologisk udgave.
Er Kærgården ægte smør?
Lurpak smørbart, Kærgården og Thise smørbart er alle eksempler på blandingsprodukter, som egentlig er en blanding af smør og margarine. Derfor er den samlede mængde fedt lidt lavere end i almindeligt smør, og indholdet af mættet fedt er også tilsvarende lavere, i og med at margarine laves på planteolie såsom rapsolie.
Hvad er der i smørbart smør?
Det gør produktet mere smørbart. Som hovedregel består blandingsproduktet af 80 procent smør og 20 procent planteolie som rapsolie, sojaolie eller palmeolie. Da disse olier indeholder flerumættede fedtsyrer, er der i blandingsprodukterne lidt mindre mættet fedt end i smør.
Er Lurpak dansk?
Lurpak er et dansk smørmærke, der siden 2012 har været ejet af Arla Foods. Inden da var Lurpak-mærket ejet af mejeriforeningen, og alle mejerier i Danmark kunne producere Lurpak på licens fra Mejeriforeningen.
Kan man bage med for gammel mælk?
Mælk, der dufter surt, vil Mia Irene Kristensen fraråde, at du bruger. Du ved ikke, om bakterierne, der er skyld i duften, er sundhedsskadelige. Alene duften og smagen på bagværket kan samtidig påvirkes af den sure mælk.
Kan sukker blive for gammel?
Sukker kan holde sig i uendelig lang tid. Den eneste fare er møl, så sørg for at kigge efter møl eller møl-spind, inden sukkeret tages i brug. Sukker kan desuden klumpe lidt, men det fejler det ikke noget af.
Kan man spise chips der er for gamle?
I en lukket pose bliver chips ikke for gamle. I hvert fald begynder der ikke at vokse bakterier på chipsene. Chips kan - lige som kiks i øvrigt - begynde at blive bløde, efterhånden som tiden skrider frem.