- Start med at rense krydderurterne i vand og tørre dem grundigt.
- Klip stilke af krydderurterne, og bred dem ud på ovnriste, en bageplade eller i ovnfaste fade (uden bagepapir).
- Tør dem ved 35-40 grader i mindst 8 timer.
- Når urterne er tørre, kan du let nulre bladende af stilkene.
- Smid stilkene ud.
Kan man selv tørre dild?
Urterne kan tørres i et tørt skab, evt. monteret med en lille varmeblæser eller de kan tørres forsigtigt i ovnen ved varmluft. Det er dog vigtigt at temperaturen aldrig kommer over 40 grader, da smagsstofferne derved fordamper.
Kan man selv tørre krydderurter?
Tør dine krydderurter
Den nemmeste måde at gemme urter til vinteren er at tørre dem. Det kan du gøre ved at klippe buketter af urterne, binde dem sammen i små bundter og hænge dem et mørkt, lunt sted i huset. De både dufter og pynter!
Hvordan får man dild til at holde sig?
Dild, der er skåret af planten, skal du opbevare i en frysepose i køleskabets grøntsagsskuffe. Du kan også komme dild i fryseren. Her kan det holde sig i op til 6 måneder.
Hvilke krydderurter kan tørres?
Det drejer sig om krydderurter som timian, rosmarin, merian, salvie, laurbær, dild og oregano. Guiden handler først og fremmest om at hænge krydderurter til tørre. Denne form for hængetørring egner sig knapt så godt til krydderurter med et større indhold af væde i sig som for eksempel basilikum, estragon og mynte.
SÅDAN LAVER MAN TØRRET DIL | FRISK DIL TIL TØRRET DILL
Kan man tørre krydderurter i mikroovn?
Tør krydderurter i mikroovnen
Se bare på chili, basilikum eller oregano. Du skal blot tage dine urter, lægge dem på en gang køkkenrulle i mikroovnen, og så ellers bare skrue blusset op i 30 sekunder til et minut. Så fordamper alt vandet i urterne, og derefter kan du lade urterne ligge og samle kraft.
Kan man fryse krydderurter ned?
Dine krydderurter kan fryses – mange af dem også uden at miste saft og kraft. Pluk krydderurten, skyl den, og frys den ned, som den er, i en frysepose – efter nogle timer på frost kan du knuse de frosne urter, så de ikke samler sig i en stor klump. Du kan også vælge at hakke krydderurterne, før du fryser dem ned.
Kan tørret dild blive for gammelt?
Krydderierne taber kun i smag og kvalitet, de bliver ikke sundhedsfarlige. Du behøver dog ikke at smide dine gamle, tørrede krydderier ud, selv om de har overskredet datoen for ”mindst holdbar til”. Krydderierne bliver ikke sundhedsfarlige af at være gamle, men taber kun i smag og kvalitet.
Hvor sundt er dild?
Dild har et højt indhold af A og B-vitamin og mineralerne kalium og calcium. Du kan bruge dild som et grønt drys og i fisk- og skaldysretter, til nye kartofler, æggeretter og salater.
Kan man gemme dild?
Du kan sagtens fryse dild – pluk bladene af stænglen først. Den mister ikke smag ved nedfrysning og kan bruges i madlavning direkte fra fryseren. Ved opvarmning forsvinder smagen, så du kan med fordel vente med at tilsætte dild til serveringen. Dild siges at have beroligende egenskaber.
Hvilke krydderurter må ikke opbevares på køl?
Bløde urter som persille, purløg, koriander, estragon og dild foretrækker et liv på køl, mens andre kuldefølsomme urter som oregano, timian og rosmarin trives bedst ved stuetemperatur, da de ikke tåler kulde.
Hvordan holder man krydderurter indenfor?
Krydderurterne klarer sig bedst i lys. Stil dem derfor helst i en vestvendt vindueskarm og vend dem jævnligt, så de bliver harmoniske i væksten. Krydderurter som basilikum, rosmarin og timian kræver meget sol. Stil krydderurterne i det køligste og lyseste vindue om vinteren – helst uden en radiator under.
Kan man plante krydderurter fra supermarkedet?
Vil du have en lille urtehave i vindueskarmen, som du kan få friske urter fra hele året, kan du både købe dem i supermarkedet og plante frø selv. Det kræver en ekstra indsats at holde liv i planterne fra supermarkedet, mens det er nemt for dig at så dine egne krydderurter.
Hvorfor visner min dild?
Dild fylder ikke så meget ved jorden og kan derfor plantes mellem andre planter, der ikke er så pladskrævende. Her vokser dild mellem hvidløg. Men her kommer det drilske. Jeg har et par gange oplevet, at min dild ser ud til at være godt i gang, men pludselig visner planterne .
Hvad er dild godt til?
Dild anvendes især i fiske- og kartoffelretter, men også i agurkesalat, kryddersmør, saucer, retter med bønner, tomater, gulerødder og i salater og dressinger. Skærmdild anvendes som krydderi i lagen ved syltning af rødbeder, drueagurker, asier og græskar. Desuden anvendes blomsterskærmene i dildeddike og snapse.
Hvor meget vand skal dild have?
Udover at dild kræver sol, så det er vigtigt at jorden hele tiden er fugtig fra såning frem til at dilden begynder at spire, sørg derfor at vande jævnt og gerne dagligt. Jorden hvori du dyrker dilden skal være fugtig og veldrænet, men bør selvfølgelig også være rig på næring.
Kan man spise dild stilken?
Mange forbinder udelukkende dild med det nordiske køkken, men man kan også trække urten i en asiatisk retning, fx som topping på en curry. Mynte: Fyldt med æteriske olier, grøn smag og citrusaroma. Du kan sagtens plukke bladene fra stilken, imens du laver mad, men skær bladene lige inden servering.
Kan man bruge frisk dild til syltning?
Dild kan bruges frisk eller tørret, og både dildplantens blade, blomster og frø kan anvendes til madlavning. Dildfrø har en frisk og aromatisk duft og en let og pikant krydret smag. Dildfrø kan anvendes som krydderi i lage ved syltning af for eksempel rødbeder, asier og drueagurker.
Hvad bruger man tørret dild til?
Du kan bruge dild i æggesalater, almindelige salater, saucer, supper, kartofler og fisk. Og så giver dilden en god smag i bagværket som brød og boller. Mangler du inspiration til en lækker ret til fest eller nytårsaften?
Kan man klippe dild ned?
Purløg, hvidløgspurløg, kørvel, løvstikke og dild kan klippes direkte ned i en lille beholder og fryses ned. Koriander nedfryses friske i pose og klippes over maden ved brug. Kruspersillen skylles, afdryppes og kan både fryses hel eller klippes før frost.
Kan dild tåle frost?
Det vigtigste at huske er, at dild planten ikke tåler frost. Efter du har plantet frøet i de rette jordforhold, kan du forvente, at krydderurten hurtigt begynder at blomstre og giver dig nye frø hver 3-4 uger.
Er dild Vinterhårdfør?
Dild er enårig, overvintring må ikke forventes. Dejlig mild urt med karakteristisk sød og krydret smag. Både blade, blomster og frø er spiselige.
Kan man fryse dild fra haven?
Kan man fryse dild? Hvis du ikke når at bruge al din dild, kan du med fordel fryse krydderurten ned uden, at den mister smagen. Desuden behøver man ikke at blanchere dild før nedfrysning. Dilden skylldes grundigt og lægges på en bagerist for at afdryppe.
Hvad gør man med krydderurter om vinteren?
I helt milde vintre kan den i milde egne af landet overvintre udenfor dækket med granris. Men den tåler dårligt frost, så det er sikrest at tage den ind i drivhus inden første frost og grave potteklumpen ned. Også i drivhuset skal den beskyttes med granris. Det er derfor mest hensigtsmæssigt at dyrke den i potter.
Hvilke fødevarer må man ikke fryse?
- Øl og sodavand.
- Rugbrød, franskbrød og grovbrød.
- Fødevare pakket i bioemballage.
- Emballage til hakket kød.
- Optøet fødevarer.