- Drik rosé portvin ved 4-6 grader: Den laksefarvede portvin skal helst nydes iskold. ...
- Drik hvid portvin ved 8-10 grader: Hvid portvin nydes bedst, når temperaturen er lidt lavere. ...
- Drik Tawny port ved 12-15 grader: Perfekt interval til den klassiske tawny. ...
- Drik Ruby port ved 16-18 grader:
Hvordan skal portvin serveres?
- Ruby og Vintage Port: Serveres gerne afkølet, men ikke direkte fra køleskabet. Tag dem ud lidt før, så de er ca. 12 grader.
- Tawny Port: let afkølet, dvs. ca. 16 grader (på køl i ca. 20 min).
- Andre dessertvine: gerne afkølet. Tag dem ud af køleskabet nogle minutter før servering.
Hvornår drikker man portvin?
Portvin er selvfølgelig stadig velegnet som dessertvin, men det kan også nydes til såvel forret som hovedret – eller det kan drikkes alene som en nydelse i sig selv. Kort sagt kan man drikke portvin hvornår som helst, men alt med måde.
Hvilke glas drikker man portvin af?
En klassisk type glas til at nyde portvin i, er blandt mange det langstilkede portvinsglas. Glassets udformning minder typisk om hvidvin- og rødvinsglas, men er mindre i størrelsen. Denne type glas har en mindre åbning end glassets skål, hvilket gør det muligt at slynge portvinen.
Kan man drikke portvin til tapas?
Er du ligesom mange andre til tapas som består af en del oste – så kan du med fordel vælge en portvin eller sherry. Du kan også sagtens nyde portvin til de mere salte anretninger på din tapas-platte.
Port 101 | Det grundlæggende i portvin, de 3 typer, vintage portvin og mere!
Hvilke portvin skal drikkes med det samme?
De frugtige portvine (Ruby'er) drikkes hurtigst muligt og helst samme weekend, mens tawny holder bedre – jo ældre de er, desto bedre holder de sig. Efter åbning kan det betale sig at sætte vinen i køleskabet, men vær forberedt på, at det ikke er helt den samme vin du møder ugen efter!
Kan portvin gemmes efter åbning?
Holdbarhed efter åbning
Især Vintage, men også LBV mister hurtigt friskheden, når de er åbnet og bør derfor drikkes i løbet af få dage. Tawny og Colheita derimod har jo været i berøring med ilt i mange år på fade, hvorfor de sagtens kan holde i flere uger eller sågar måneder, når blot proppen er i, og de står på køl.
Kan portvin holde sig efter åbning?
Holdbarhenden på en portvin afhænger rigtig meget af hvilken type portvin samt hvilken alder den har. Tawny typen - dvs. tawny, colheita, hvid portvin, reserve port, disse portvine kan typisk holde sig åbne i 6 -8 uger eller mere, de som sådan ikke decideret dårlige men ændre lidt karakter.
Hvilken temperatur skal portvin serveres ved?
Portvin bør serveres ved en temperatur på ca. 16 grader og kan tempereres i køleskabet i 30-45 minutter. Alt efter portvinstypen, kan serveringstemperaturen svinge et par grader.
Hvor store skal portvinsglas være?
Et portvinsglas kan indeholde op til 10cl, men man skænker typisk op til det bredeste sted på glasset. De giver et glas på 5-6 cl, som de fleste synes er passende. Så har du stadig rig mulighed for at slynge portvinen og få alle smagsnuancerne frem.
Hvordan opbevares åbnet portvin?
Når du har åbnet en flaske portvin, så ændrer holdbarheden sig også. LBV og Vintage mister hurtigt deres friskhed efter åbning, så dem bør du drikke inden for nogle dage. Tawny kan sagtens holde sig i et par måneder, hvis du opbevarer dem på køl.
Hvad er forskellen på ruby og tawny portvin?
Ruby port er portvin fra en enkelt årgang, der tappes på flaske inden for 2 til 3 år efter produktionen, hvorefter den lagrer på flaske. Tawny port derimod lagres længere tid på mindre egetræsfade, hvor vinen iltes langsomt, inden den tappes på flaske.
Hvad er en god portvin?
En "god portvin" bør have en alder på mindst 5-10 år, selvom nogle af de bedste portvine kan blive op til 50 år gamle. Kvaliteten af druerne er selvfølgelig også en altafgørende faktor for en god portvin. De bedste portvine er lavet af højkvalitets druer, der er høstet på det rigtige tidspunkt og behandlet med omhu.
Hvad kan man drikke portvin til?
Typisk serveres portvin i forbindelse med retter som vildt, oksekød eller retter der er sprøde eller søde. Portvin er især populært i forbindelse med osteanretninger eller osteborde, men sættes også tit sammen med desserter.
Hvad kan man spise til portvin?
Mere modne udgaver eller andre Ruby typer med færre tanniner kan serveres til oste, der er bløde og knap så kraftige, f. eks. Brie eller Camembert. Endelig kan portvin af Ruby-typen også drikkes til desserter, som domineres af mørk chokolade eller røde og mørke frugter og dermed med mere syre.
Hvor mange glas er der i en portvin?
Til dessertvin som en Beerenauslese eller portvin vil der normalt være 12 glas pr. flaske. Både fordi du vil servere vinen i mindre glas, men også fordi vinen vil være for voldsom at drikke for meget af. Vær dog opmærksom på at de ædle søde vine ofte kommer i halve flasker.
Hvad er en tawny portvin?
Tawny. Tawny er en blanding af relativt unge vine, der alle er fadlagrede. Ofte er Tawny et sted mellem 7 og 10 år i gennemsnit. Det kan både være en blanding af helt unge portvine, der stadig er røde, lysere portvine med lidt fadlagring eller hvid portvin, lavet på grønne druer.
Hvordan smager man portvin?
Tawny portvin -en klassiker ved alle portvinssmagninger
Den er lidt nøddeagtig. Tawny fås dog i mange aldre, som hver har deres karakteristiske smag. Farven er brunlig/teglfarvet. Når du smager en Tawny portvin, vil du fyldes af en smag af karamel, nødder, mandler tørrede frugter og kanel.
Hvornår skal vinen ud af køleskabet?
Serveringstemperatur for rødvin (Afkølet)
Har du ikke en kælder eller et vinkøleskab, bør du køle din vin ned i dit almindelige køleskab, inden vinen skal drikkes – og tage den ud i god nok tid til at den, ved stuetemperatur, langsomt kan varmes op til de anbefalede 14°C -16°C.
Kan portvin blive for gammel uåbnet?
Hvor længe kan en uåbnet portvin lagres? Holdbarheden for den uåbnede flaske portvin kommer igen an på typen. Som tidligere nævnt er særligt de ældre Vintage portvine og LBV-typen designet til at lagres over mange årtier – man finder derfor blandt disse portvine nogle af “rekordhaverne” på op til 100 år!
Hvor meget alkohol er der i portvin?
Portvin (på portugisisk vinho do porto) er en hedvin – eller ”forstærket” vin – og bliver fremstillet i det nordlige Portugal med udgangspunkt i Douro-dalen og byen Porto. Den er ofte sødere og altid rigere på alkohol (19-21% vol.) end en bordvin.
Hvem drikker mest portvin?
Generelt drikker franskmænd mest portvin, men englænderne og derefter amerikanerne indtager mest vintageportvin.
Kan man bruge portvin i mad?
Utrolig mange mennesker kunne aldrig drømme om at servere en portvin til en hovedret. Det kan man dog sagtens! De helt mørkerøde LBV og ruby portvine gør sig fantastisk til en hovedret. Tanniner og friske bær passer glimrende til de fleste kød- og sammenkogte retter.
Hvad koster en portvin?
- Conceito Fine White Port. DKK 75,00. ...
- Conceito Fine Tawny Port. DKK 75,00. ...
- Conceito Fine Ruby Port. DKK 75,00. ...
- Barao de Vilar 10 års White Port 50 cl. DKK 99,00. ...
- Conceito Late Bottled Vintage 2019. DKK 149,00. ...
- Conceito 10 Years Old Tawny Port. DKK 149,00. ...
- Conceito Ruby Port Reserve. DKK 149,00. ...
- Conceito 10 Years Old White Port.
Hvorfor er der bundfald i portvin?
Bundfald består af syrerester og andet -og kan kaldes vinens affaldsstoffer og er som sådan et tegn på kvalitet og er bestemt ikke en fejl på vinen. Ældre rødvine og portvine skal derfor helst stå oprejst et par dag inden man serverer dem, så bundfaldet kan samle sig på bunden.