Månederne og ugedagene og betegnelser på religiøse og nationale højtider og festdage mv. skrives med lille: januar, mandag, påske, pinse, jul, nytår, juleaften, nytårsaften, store bededag, grundlovsdag, mortensaften, sankthansaften, valborg(s)aften, ramadan, yom kippur, mors dag.
Er Store Bededag med stort eller lille?
Helligdage. Helligdagene skrives med småt: pinsedag, nytårsmorgen, store bededag.
Hvornår skriver man med store bogstaver?
(1) Hovedregel
Proprier skrives med stort begyndelsesbogstav. Denne regel gælder uanset om de pågældende proprier mere eller mindre tydeligt består af ord der også kan bruges som appellativer. I nogle tilfælde er det særlig vanskeligt at afgøre om et ord er brugt som proprium eller ej.
Hvad skal skrives med stort?
Brug stort begyndelsesbogstav i proprier (egennavne). Hvis et navn består af flere ord, skal der bruges stort bogstav i alle de betydningsfulde ord i navnet. ”Betydningsfulde ord” er adjektiver og substantiver. Stort bogstav i navne: Butikken hedder Brugsen.
Hvornår skal der være stort i?
Husk at I skal med stort når man henvender sig til flere personer (jer og jeres skal ikke med stort). Læs mere under typiske problemer med store eller små bogstaver.
Webinar: Løntillæg for store bededag i Visma Løn 13.11.2023
Er Kristi himmelfartsdag med stort?
Skrives som hovedregel med lille begyndelsesbogstav. Kristi himmelfartsdag og Mariæ bebudelsesdag skal dog skrives med stort begyndelsesbogstav i første ord.
Er påske med stort P?
Stort set alle mærkedage, såsom påskedag, pinsedag og juledag, skrives med lille begyndelsesbogstav, medmindre de er første ord i fx en sætning.
Er helligdage med stort?
Betegnelser på religiøse og nationale højtider og festdage skrives med lille begyndelsesbogstav, f. eks. yom kippur.
Er solen med stort S?
(6) Himmellegemer mv.
skrives med stort: Mars, Jupiter, Polarstjernen, Store Bjørn, Karlsvognen, Tvillingerne, Vandmanden, Krebsen, Berenikes Hovedhår, Andromedatågen. Der skrives valgfrit Jorden eller jorden, Solen eller solen, Månen eller månen, Mælkevejen eller mælkevejen.
Hvorfor er der store og små bogstaver?
Kombinationen af store og små bogstaver gør en tekst lettere at overskue og dermed lettere at læse. Et stort bogstav signalerer fx, at en ny sætning begynder, eller at her er tale om et navn eller et sted. Også tegnsætning og afsnit i teksten letter læsbarheden. Det ældste latinske alfabetfra omkring 500 f.Kr.
Er onsdag med stort?
Ugedagene, månederne og helligdagene skal heller ikke være med stort: Det skrives ikke: Onsdag, Torsdag, Februar, December, Påskedag, eller Langfredag.
Er Dronningen med stort?
Officielle kongelige, fyrstelige og gejstlige titler skrives med stort begyndelsesbogstav både i omtale og i tiltale, men med lille begyndelsesbogstav, når de blot er en slags stillingsbetegnelse, f. eks. Hans Hellighed/Deres Hellighed.
Er Midtjylland med stort?
Kommuner og regioner skrives med stort.
Er nytårsaften med stort?
Skal ”nytår” for resten skrives med stort? Nej, i Retskrivningsordbogen står det med småt, lige som ”I ønskes en glædelig jul.” Kun når det står som det første i en sætning, skal udtrykket indledes med et stort bogstav. Ellers hedder reglen, at ”betegnelser på kirkelige og nationale højtider og festdage mv.
Er Skærtorsdag med stort?
Højtidsdage som skærtorsdag, langfredag og palmesøndag staves alle med småt.
Hvorfor er der store bededag?
Biskop Hans Bagger fik idéen
Hans Bagger (1646-1693) er initiativtageren til store bededag. Han tjente som biskop på Sjælland, og allerede i løbet af de første to år lykkedes det ham at indføre en række faste- og bededage. Det var dog kun den ene af dem, store bededag, der blev lovfæstet ved en kongelig forordning.
Er far med stort eller lille?
Mor og far: Med lille er altid rigtigt, men brugt som proprium kan man vælge at skrive med stort.
Er miljøminister med stort?
Navnet på institutionen eller embedet skrives med stort begyndelsesbogstav, men når der er tale om personen, skrives det med lille begyndelsesbogstav, f. eks. Statsrevisorerne/statsrevisorerne.
Er Folketinget med stort?
Skrivemåden for navne på institutioner, organisationer, virksomheder, foreninger, systemer, registre m.m. følger så vidt muligt deres egen skrivemåde. Dette indebærer normalt store begyndelsesbogstaver i alle betydningsbærende ord, f.
Er Friday med stort?
I dansk skriver vi – i modsætning til i engelsk – navnene på ugens dage med lille begyndelsesbogstav, og vi skriver derfor black friday med små bogstaver. Den danske betegnelse sort fredag eller sorte fredag findes også, men er ikke nær så udbredt.
Er ækvator med stort?
Navne på planeter, stjerner, stjernebilleder og andre himmellegemer skrives med stort begyndelsesbogstav, f.
Er konge med stort?
Dansk Sprognævn foreskriver, at prædikatet og det tilhørende possessive pronomen, når det bruges i løbende tekst, skrives med stort (Hans Majestæt ankom...), ligesom titlen efter prædikatet skrives med stort (Hans Majestæt Kongen ankom...), også med et følgende navn (Hans Majestæt Kong Frederik ankom...).
Er månedsdage med stort?
I. Som hovedregel gælder, at alle ord - også navneord (substantiver) - skrives med lille begyndelsesbogstav, således også månedernes, ugedagenes og de kirkelige højtiders navne. II. Med stort begyndelsesbogstav skrives det ord, hvormed en tekst eller et nyt tekstafsnit begynder.
Er farfar med stort?
Mor og far: Med lille er altid rigtigt, men brugt som proprium kan man vælge at skrive med stort.
Er Grundloven med stort?
Mange ville skrive alle tre ord med stort, men som antydet i overskriften skal "grundloven" og "dronningen" faktisk skrives med lille begyndelsesbogstav* - kun "Folketinget" skal skrives med stort.