Hvordan smager Brunello? Typisk er Sangiovese herfra mere kødfulde i teksturen med smag og aroma af kirsebær, brombær, hindbær, chokolade, læder og violer. Høstudbyttet må ikke overstige 56 hl/ha. En almindelig Brunello skal ligge i mindst fire år, mens mindst fem år er et krav for en Riserva.
Hvad kendetegner Brunello?
Vinen fremstilles på 100% Sangiovese (lokalt Brunello) og er en kraftfuld struktureret vin, der modnes på fad og flaske og ender som en fyldig, smagfuld, let tannisk, robust, dyb rubin- til murstensrød vin med kompleks bouquet og stor holdbarhed.
Hvornår skal Brunello drikkes?
Brunello di Montalcino er blandt Italiens mest forførende vine og tilbyder en intens smag matchet med lange sensuelle nuancer. Da den allerede har lagret i 5 år, kan de ofte drikkes med det samme, men en tommelfingerregel siger, at Brunello er bedst omkring 8-10 år efter høst.
Hvilken Brunello årgang er bedst?
Der synes dog generelt at være en konsensus om, at 2018 er en bedre årgang end 2017 og er generelt en meget traditionel årgang, hvor de fleste vinprocenter lavede gode Brunello'er. Consorzio del Vino Brunello di Montalcino har også selv givet 2018 årgangen 4 ud af 5 stjerner.
Hvilke druer bruges til Brunello?
Brunello fremstilles som sagt på druesorten Sangiovese, som er en af de mest benyttede og udplantede blå druesorter i Italien. En druesort, som er leveringsdygtig i både verdensstjerner og meget ordinære vintyper.
Din hurtige guide til Brunello di Montalcino-vine
Hvad drikker man Brunello til?
Cerbaia, Brunello di Montalcino DOCG
Kompleks italiensk økologisk rødvin på sangiovese druen. God til rødt kød, gryderetter, lam, vildt, risotto, pasta- og svamperetter og ost.
Hvad passer Brunello til?
Tanniner og frugtsyre er udpræget til stede og kræver medspil i maden. Brunello vin fortjener at blive serveret til gode kraftige kødretter, eksempelvis oksesteg, gris (f. eks. er den en sublimt match til Porchetta), lam eller vildt.
Hvor lang tid kan en Brunello ligge?
Ung og gammel Brunello
Brunello kan ligesom nogle andre vine også gemmes en årrække. Det er bestemt ikke unormalt at Brunello vine kan gemmes i 10 – 20 år, mens rigtig gode Brunello vine kan gemmes i op mod 50 år før de drikkes.
Hvad smager Sangiovese af?
Sangiovese er kendetegnet ved smag af mørke bær og krydderier. Modnet på egefade giver det ofte yderligere smagsnoter af blommer og hindbær. Druen passer godt til kødretter generelt og pga. det høje syreindhold kan den også bruges til kød med relativt højt fedtindhold som andebryst og flæsk.
Er Barolo kraftig?
Stil: Kraftig, aromatisk, kompleks og elegant med høj syre.
Hvad er forskellen på Barolo og Brunello?
Barolo er lavet af Nebbiolo druer og kommer fra Piemonte regionen, mens Brunello er lavet af Sangiovese druer og kommer fra Toscana regionen.
Hvornår skal en Brunello åbnes?
Barolo, Brunello og Bordeaux, som kan tage flere timer om at åbne op for deres fortryllende palette af aromaer. Jo færre aromaer en vin har at byde på, desto mindre behov for dekantering. Personligt har jeg selv oplevet, at en vin kan tage 12-24 timer om at åbne op, men så har der også været skrald på smagsbarometret.
Hvor længe kan Chateauneuf du Pape ligge?
Vinene er generelt kraftige med en relativt høj alkoholprocent og et godt lagringspotentiale. Det er ikke unormalt, at en god Châteauneuf-du-Pape kan gemmes 10-15 år og indeholder 14-15% alkohol.
Hvor bliver Brunello lavet?
Selvom selve druen dyrkes overalt i Italien i dens forskellige varianter, er det i Toscana den bidrager til de store vine. Vinen er altid lavet på 100% Sangiovese Grosso druer, som er den eneste tilladte drue, i den berømte rødvin Brunello di Montalcino og dens “lillebror” Rosso di Montalcino.
Hvordan smager Barolo?
Barolo druesorten
Druen har et højt indhold af garvesyre, intensiv frugtsyre og er en af de mest tanninrige rødvinsdruer. Barolo-vine består udelukkende af Nebbiolo druen, hvilket giver vinen sin karakteristiske lyse farve og en kraftfuld smag.
Hvad er bedst Ripasso eller Amarone?
Amarone er helt klart i den mere intense ende, hvor der er masser af sødme, kraft men også bitterhed, som kommer fra skallerne, efter de er udtørret. Noterne er naturligvis meget varierende. Ripasso er mere frisk, let og frugtig, men igen kan det variere utrolig meget, så det er blot i “store penselstrøg”.
Hvordan smager Zinfandel?
Zinfandel giver typisk saftige og koncentrede vine med smag af kirsebær, blomme, blåbær, tranebær og boysenbær. Zinfandel er ofte fyldig og rig i smagen, noget som amerikanerne ynder at beskrive som ”jammy” eller ”syltetøjsagtig”.
Hvordan smager Nebbiolo?
Hvordan smager Nebbiolo vine
Der er derudover ligeledes ofte aromaer af mørke bær såsom kirsebær, hindbær og ribs samt chokolade, violer, krydderi og peber alt efter årgang, producent og område.
Hvordan smager Pinot Grigio?
Pinot Gris/Grigio er så påvirkelig af produktionsmetode og region, når det kommer til smagen, at den helt specifikke Pinot Gris/Grigio-smag er kompliceret at definere. Dog er de mest almindelige smagsnoter mandler, røg, moden frugt, pære og lime.
Er Barolo en drue?
Smagsmæssigt er der naturligvis fællestræk med Barolo - det er jo stadig den samme drue. Men hvor tanninerne i nogle unge Baroloer godt kan bide lidt mere fra sig, så er de ofte mere afrundede og bløde i Barbaresco-vine.
Kan en rødvin blive for gammel?
De fleste rødvine vil med tiden danne bundfald, hvilket er helt naturligt i en vin med nogle år på bagen. Vinen må derimod ikke være uklar, da det kan skyldes en bakterie- eller svampeinfektion, som i værste fald kan være sundhedsskadelig.
Hvilke druer er der i Amarone?
Såvel Amarone som Recioto laves på især Corvina-druen, men gerne i et blend med Corvinone, Rondinella eller Molinara. Loven siger, at der skal bruges Corvina og Rondinella, mens de andre er valgfrie. Efter gæring og filtrering lagres vinen på store eller små fade alt efter producent.
Hvad betyder Barolo?
Barolo har sit velklingende navn fra landsbyen Barolo, der ligger i Langhe. Barolo har en kendt lillebror, Barbaresco, som den ofte sammenlignes med. Fællestrækkene er, at Barolo og Barbaresco altid laves 100% på Nebbiolo. Nebbiolo er den kvalitetsmæssige bedste blå sort i Piemonte.
Hvad betyder Amarone?
Amarone, der betyder bitter på italiensk, fik i tidernes morgen sit navn for at adskille sig fra dessertvinen Recioto. I dag er Amarone en af de mest populære vine i verden, og særligt i Danmark har Amarone vinen vundet stor popularitet.
Er Barolo en god vin?
En Barolo vin er en kraftig og lagringsværdig rødvin fra Piemonte-regionen i det nordvestlige Italien, som er lavet på Nebbiolo-druen og regnes blandt italiens absolut bedste vine. Her finder du et fantastisk udvalg af Barolo fra nogle af områdets bedste producenter.