Siden den første danske retskrivningsordbog så dagens lys i 1955, har det været kendt at jer og jeres IKKE staves med stort j. Når mange dog vælger at skriver jer og jeres med stort j, skyldes det helt bestemt at det tilsvarende personlige stedord i subjektsform (nominativ) skal skrives med stort begyndelsesbogstav: I.
Kan man skrive jer med stort?
(1) Tiltalepronomener. Tiltalepronomenerne I og De skrives med stort begyndelsesbogstav. Det samme gælder bøjningsformerne af De: Dem og Deres. De øvrige tiltalepronomener og bøjningsformer af tiltalepronomener skrives med lille: du, dig, din, dit, dine, jer, jeres, eder, eders.
Hvornår bruger man i og jer?
Husk at I skal med stort når man henvender sig til flere personer (jer og jeres skal ikke med stort).
Kan man skrive i med lille i?
Husk, at det personlige stedord "I" altid skal skrives med stort. Det vil sige, at når “I” står i stedet for nogen, skal det skrives med stort.
Hvorfor stort i?
Hvorfor skal "I", "De" og "Deres" skrives med stort ved tiltale når "jer" og "jeres" ikke skal skrives med stort? Det skyldes at man på den måde kan skelne "I" fra forholdsordet "i" og "De" og "Deres" fra tredjeperson flertal "de" og "deres".
Hvordan staver man til M.....
Hvornår skal man sætte stort i?
I skrives altid med stort når det bruges som tiltaleord. Og det gør De, Deres og Dem i høflig tiltale også: Så må I godt finde jeres madpakker frem (men jeres skal med lille j). Her har De Deres taske, fru Hansen.
Er i dag med stort I?
I er et meget lille ord, men det kan godt stå alene. Derfor skal i dag, i morgen, i går, i alt, i øvrigt, i gang, i orden, i hvert fald osv. være i to ord – altid! Ifølge skal derimod i ét ord, medmindre det bliver brugt i betydningen: “Jeg var i følge med de nærmeste slægtninge”.
Er hr og fru med stort?
Navne på personer: fornavne, mellemnavne, efternavne, øgenavne, kælenavne, tilnavne skal skrives med stort: Else, Fru Hansen, Kirsten Giftekniv, Valdemar Atterdag, Tykke Berta.
Er mor og far med stort?
Kælenavne, tilnavne: med stort: Putte, Karl Smart. Ministre: med lille: statsministeren. Mor og far: Med lille er altid rigtigt, men brugt som proprium kan man vælge at skrive med stort. Punktopstilling: valgfrit, men det giver mest mening med stort – se under kolon.
Er titler med stort på dansk?
En titel eller titulatur er 'den eller de titler en person har eller tiltales med' (Den Danske Ordbog). Som hovedregel skriver man med lille begyndelsesbogstav, fx direktør Petersen.
Hvornår hedder det og jeg?
Du skal bruge “jeg”, når det er grundled (subjekt) i sætningen. Fx “Henrik og jeg går på kursus sammen”. Du skal bruge “mig”, når det er noget andet end grundleddet. Fx “Opgaven var som skabt til Peter og mig”.
Hvilken ordklasse er jer?
Pronomener (stedord) er vigtige småord som fx han, den, vores, min osv. De henviser til personer, genstande eller forhold uden at bruge et navn eller en ...
Hvad er 2 person flertal?
Stedord i 2. person flertal er de samme som stedordene for 2. person ental, undtagen det tilbagevisende stedord.
Hvad skal man skrive med stort?
(1) Hovedregel
Proprier skrives med stort begyndelsesbogstav. Denne regel gælder uanset om de pågældende proprier mere eller mindre tydeligt består af ord der også kan bruges som appellativer. I nogle tilfælde er det særlig vanskeligt at afgøre om et ord er brugt som proprium eller ej.
Hvad hedder et stort bogstav?
En kapitæl er et stort bogstav (majuskel) skrevet i samme højde som et lille bogstav (minuskel) har i den aktuelle skrifttype.
Er der stort bogstav efter bindestreg?
Du skal skrive med lille begyndelsesbogstav efter en tankestreg. I dag er det helt almindeligt at bruge tankestreg omkring indskud og foran tilføjelser i stedet for semikolon, da mange opfatter semikolon som et uddøende og lidt gammeldags tegn.
Hvad er mor i flertal?
mødre {flertal}
Såvel mødre som fædre skal også have mulighed for at hellige sig opgaverne i familien.
Hvordan skriver man far?
Ordet far har den gamle og oprindelige sideform fader, og Retskrivningsordbogen har begge former med. Men det betyder ikke at man kan anbefale at bruge dem frit.
Er januar med stort?
Månederne og ugedagene og betegnelser på religiøse og nationale højtider og festdage mv. skrives med lille: januar, mandag, påske, pinse, jul, nytår, juleaften, nytårsaften, store bededag, grundlovsdag, mortensaften, sankthansaften, valborg(s)aften, ramadan, yom kippur, mors dag.
Er jeg fru eller frk?
Du kan selv vælge, hvilken af de to betegnelser, du vil bruge. Begge kan være korrekte. En frøken er en ugift kvinde, mens en frue er en kvinde, som er eller har været gift.
Hvordan skriver man HR og fru?
Først hr., fru, frøken. (Læg for resten mærke til at der kun er én korrekt stavemåde af hr.!) Disse titler er i løbet af dette århundrede blevet så tomme at sprogbrugen med rette har forkastet dem. I vore dage bruges de kun i adresser på breve.
Er Københavns med stort?
Geografiske navne i pluralis skrives også med stort begyndelsesbogstav i det første ord og i alle mere betydningsfulde ord (dvs. andre ord end konjunktioner, præpositioner, artikler og enkelte andre småord), fx Københavns og Frederiksberg Kommune(r), de to Tysklande.
Kan man skrive i dag i et ord?
I dag eller idag? Det er nemt at blive i tvivl, for mange skriver det i ét ord. Men i'et udgør en præpositionsforbindelse og skal stå for sig selv. Derfor skrives “i dag” i to ord.
Er Dronningen med stort?
Ifølge Retskrivningsordbogen (RO) § 13.2 skal særlige. titulaturer skrives med stort, både i tiltale og i omtale. Det gælder titulaturer som 'Deres Majestæt', ”Hendes. Majestæt Dronning Margrethe' og 'Deres Kongelige.
Er fredag med stort?
Ugedagene, månederne og helligdagene skal heller ikke være med stort: Det skrives ikke: Onsdag, Torsdag, Februar, December, Påskedag, eller Langfredag.