Lægen tager en celleprøve fra livmoderhalsen med en lille børste. Prøven er den samme, uanset om der undersøges for celleforandringer eller HPV. Nogle kvinder oplever ubehag forbundet med at få taget prøven. Prøven bliver efterfølgende undersøgt på et laboratorium.
Hvordan finder man ud af om man har livmoderhalskræft?
De mest almindelige symptomer på livmoderhalskræft er blødning fra skeden, blødning i forbindelse med samleje eller pletblødninger ved fysisk aktivitet. Andre symptomer kan være udflåd fra skeden, der er brunligt, blodigt eller ildelugtende.
Hvordan bliver man undersøgt for livmoderkræft?
- Gynækologisk undersøgelse med ultralydsscanning.
- Vævsprøve fra livmoderslimhinden.
- Vævsprøve ved 'udsugning'
- Vævsprøve via kikkert.
Kan man selv bestille tid til celleskrab?
Du skal altså ikke selv henvende dig for at blive indkaldt til undersøgelse. Når du har modtaget brevet, skal du kontakte egen læge for at planlægge en tid til screeningsundersøgelsen. Undersøgelsen er et frivilligt tilbud, som du til enhver tid kan framelde dig.
Kan man få taget celleskrab hos gynækolog?
Sådan foregår undersøgelsen
Prøven bliver taget ved en underlivsundersøgelse hos din praktiserende læge. Lægen foretager en gynækologisk undersøgelse og tager en celleprøve fra livmoderhalsen, det vil sige et celleskrab fra livmoderhalsens overflade (slimhinde).
Skal jeg gå til cervikal screening? | Cancer Research UK
Hvad er tegn på livmoderhalskræft?
Livmoderhalskræft giver ikke altid symptomer, men de mest almindelige symptomer er blødning efter samleje eller anden unormal blødning eller øget udflåd fra skeden. Kilder: Professor, ph. d., Pernille Tine Jensen (gynækologisk kræftkirurg) og overlæge.
Hvornår skal kvinder have celleskrab?
Du bliver inviteret hvert tredje år i alderen 30-49 år og hvert femte år i alderen 50-59 år. Hvis du er kvinde i aldersgruppen 30-59-år og født på en ulige dato, bliver du inviteret hvert femte år til at få taget en celleprøve, som bliver undersøgt for HPV.
Kan man selv teste for livmoderhalskræft?
Fordelen for dig er, at du kan tage testen selv i dit eget hjem eller med hjælp fra sundhedspersonale. En HPV-hjemmetest er lige så god til at teste for HPV som en test taget hos egen læge. HPV-hjemmetesten er en lille blød plastikbørste, der minder om en tampon med indføringshylster.
Hvem indkalder til livmoderhalskræft?
Screening forebygger livmoderhalskræft ved at finde forstadier, inden de udvikler sig. Alle kvinder bliver inviteret til screening, fra de fylder 23 år. Screening er en gynækologisk undersøgelse, der foretages hos egen læge. Kræftens Bekæmpelse anbefaler screening, fordi fordelene overstiger mulige ulemper.
Hvor lang tid tager det før man får svar på celleskrab?
4 uger. Hvis det vurderes, at prøvesvaret haster, vil prøven komme foran i køen. Måden, man får svar på, afhænger af, hvordan prøven er taget. Lægen vil få et elektronisk svar på undersøgelsen, og du kan, hvis det er aftalt med lægen, modtage et svarbrev fra Afdeling for Folkeundersøgelser.
Hvad er tegn på kræft i underlivet?
De mest almindelige tegn på kræft i skeden er smerter efter sex, blodigt udflåd eller kløe og svie der ikke forsvinder. Hvis kræften er fremskreden, kan man også opleve at få forstoppelse eller smerter i underlivet eller ryggen. Symptomerne er dog meget almindelige og kan være tegn på meget andet end kræft.
Hvordan starter livmoderhalskræft?
HPV som årsag
af danske kvinder får mindst én HPV-infektion i livet. Hos de fleste forsvinder HPV-infektionen af sig selv. Men hvis HPV-infektionen bliver kronisk, kan det føre til celleforandringer (forstadier til livmoderhalskræft), som uden behandling senere kan udvikle sig til livmoderhalskræft.
Kan lægen se livmoderhalskræft?
Ofte opstår mistanken efter en rutine-celleprøve ved screeningsundersøgelsen. Lægen kan også få mistanke om livmoderhalskræft ved den gynækologiske undersøgelse, hvis der er et sår eller en svulst på livmoderhalsen. Lægen henviser til en gynækolog i følgende tilfælde: Der er celleforandringer i celleprøven.
Hvor hurtigt bliver celleforandringer til kræft?
Atypiske og lette celleforandringer kan ses an, og der laves oftest kontrol 12 måneder senere. Moderate celleforandringer kan ses an efter 3-6 måneder, hvis du er under 35 år og planlægger flere børn. Den tid der går, fra at lette og mellem celleforandringer eventuelt udvikler sig til kræft, er lang (flere år).
Hvor lang tid er livmoderhalskræft om at udvikle sig?
Livmoderhalskræft udvikles oftest langsomt over 10 - 15 år. Hvis sygdomme opdages og behandles i tide, er udsigterne til fuldstændig helbredelse gode.
Kan lægen se celleforandringer?
De fleste celleforandringer opdages i forbindelse med de regelmæssige tjek (screening), der er et tilbud til alle kvinder i Danmark mellem 23 og 65 år. Screeningsundersøgelsen foregår hos din praktiserende læge, som tager en celleprøve fra livmoderhalsen (smear).
Hvordan føles celleforandringer?
Celleforandringer giver ingen symptomer, og du kan derfor ikke mærke, om du har celleforandringer. Hvis forandringerne bliver opdaget og behandlet i tide, kan du reducere risikoen for, at de udvikler sig til livmoderhalskræft. Man deler celleforandringer i lette, moderate og svære celleforandringer.
Kan man få livmoderhalskræft hvis man ikke er seksuelt aktiv?
Livmoderhalskræft kan ses som en seksuelt overført sygdom. Kvinder, som aldrig har været seksuelt aktive, vil meget sjældent udvikle denne form for kræft.
Hvilken aldersgruppe får livmoderhalskræft?
Hvert år får 350-400 danske kvinder konstateret kræft i livmoderhalsen. Der forekommer flest tilfælde af livmoderhalskræft i aldersgrupperne 30-45 år og hos kvinder over 70 år.
Kan man se livmoderhalskræft ved scanning?
Livmoderhalskræft kan inddeles i forskellige stadier vha. CT, men endnu bedre med MR-skanning. MR-skanning giver svar på, om svulsten er begrænset til livmoderhalsen, om den strækker sig ud i omkringliggende væv, og om den eventuelt findes i lymfeknuderne.
Hvad får man livmoderhalskræft af?
Cirka 80 procent af danske kvinder får mindst én HPV-infektion i livet. Hos de fleste forsvinder den af sig selv. Men hvis HPV-infektionen ikke forsvinder og bliver kronisk, kan det føre til celleforandringer på livmoderhalsen. De kan så udvikle sig til livmoderhalskræft, hvis de ikke behandles i tide.
Er smear og celleskrab det samme?
Celleskrab, celleprøve, smear, smeartest – der er mange navne for den vigtige undersøgelse for celleforandringer, som du bliver indkaldt til hvert 3. -5 år, fra du fylder 23 år.
Hvor ofte bør man få en gynækologisk undersøgelse?
Hvor ofte skal jeg besøge gynækologen? Der skal max. gå tre år mellem, at du indkaldes til en gynækologisk undersøgelse – og fem år, hvis du er fyldt 50. Formålet er at tage en celleprøve for at tjekke, om du har forstadier til livmoderhalskræft.
Kan man mærke HPV?
HPV-smitte giver ikke symptomer
Man kan ikke mærke, at man er smittet med HPV, fordi en HPV-infektion ikke giver symptomer, ligesom en forkølelse. Der findes ingen behandling mod infektion med HPV, men hos de fleste forsvinder infektionen af sig selv igen.
Hvor mange kvinder dør af livmoderhalskræft?
Der dør ca. 130 kvinder om året af livmoderhalskræft. På baggrund af anbefalinger fra Sundhedsstyrelsen tilbydes alle kvinder i alderen 23 til 59 år i dag at blive screenet for livmoderhalskræft – i alders- gruppen 23-50 år hvert tredje år og herefter hvert femte år.