Vejret i Danmark bliver varmere, vådere og vildere. Fremtidens klima i Danmark byder på højere temperaturer, mere regn og generelt flere ekstreme vejrhændelser. Den globale opvarmning er i gang. I Danmark følger stigningen i temperaturen stort set udviklingen af den globale gennemsnitstemperatur.
Hvad sker der med klimaet i fremtiden?
Klimaforandringerne påvirker alle områder af verden. Polarisen smelter, og vandstanden i havene stiger. I nogle områder bliver ekstreme vejrfænomener og nedbørsmængder mere almindelige, mens man i andre regioner oplever mere ekstreme hedebølger og tørker.
Hvordan bliver vejret i Danmark i fremtiden?
Danmark får i fremtiden mere ekstremt vejr, der bliver både varmere og mere vådt. Der kommer mere regn om vinteren og flere kraftige regnskyl om sommeren. Du kan forvente flere oversvømmelser som følge af skybrud, stigende grundvand og ekstreme vandstande i vandløb og søer. Vintrene vil blive mildere og fugtigere.
Hvilke konsekvenser kan det få i fremtiden hvis vi ikke mindsker vores co2 udslip?
Menneskeskabt drivhuseffekt og unaturlige klimaændringer
Stigningen i drivhuseffekten, fører til en stigning i jordens gennemsnitstemperatur. Den globale opvarmning medfører klimaændringer og stigende havniveau, og kan på længere sigt få voldsomme konsekvenser for livet på jorden.
Hvad gør vi for klimaet i Danmark?
Folketinget vedtog i 2020 den danske klimalov. Formålet med loven er, at Danmark skal reducere udledningen af drivhusgasser i 2030 med 70 pct. i forhold til niveauet i 1990, og at Danmark opnår at være et klimaneutralt samfund senest i 2050. Med klimaloven bliver reduktionsmålene således juridisk bindende.
Klimaforandringer
Hvad er Danmarks klimamål 2030?
Klimaloven sætter bindende nationale mål om 70 procents reduktion af vores drivhusgasudledning i Danmark i 2030 i forhold til 1990 og klimaneutralitet senest i 2050 – det sidste vil regeringen fremrykke til 2045. Men dansk forbrug og aktivitet påvirker også udledninger uden for Danmarks grænser.
Hvilken rolle spiller EU for Danmarks muligheder for at føre klimapolitik?
EU spiller en afgørende rolle for klima- og energipolitikken
De forpligtelser forplanter sig derefter til Danmark via EU bl. a. i form af nationale reduktionsmål. Derudover vedtages der generel EU regulering, som har direkte virkning i Danmark.
Hvilke konsekvenser får klimaforandringerne for Danmark?
flere og længere hedebølger, en længere vækstsæson og færre frostdøgn med temperaturer under frysepunktet. De højere temperaturer ændrer også nedbørsmønstrene, som vi kender dem i dag. Målinger viser, at den årlige nedbør i Danmark er steget med ca. 100 mm over de seneste 100 år.
Hvad forurener mest i Danmark?
Udover transport og energiforsyning er de fem brancher i den danske økonomi, som udleder mest CO2: glas- og betonindustri, råstofindvinding, renovation, affaldsbehandling mv., landbrug og gartneri samt bygge og anlæg. Disse fem brancher står tilsammen for 59 pct.
Hvilke konsekvenser har klimaet?
- Kloden bliver varmere. ...
- Havene stiger. ...
- Vandmangel i store dele af verden. ...
- Flere naturkatastrofer. ...
- Flere konflikter. ...
- Dyre- og plantearter forsvinder. ...
- Mange mennesker vil miste livet, deres hjem eller deres livsgrundlag. ...
- Klimaforandringerne kan ramme punkt, hvor de bliver ustoppelige.
Hvornår bliver det varmt i Danmark 2023?
De 30 varmeste måneder. Juli 2023 forventes at blive den absolut varmeste måned. Mens juli 2023 i Danmark temperaturmæssigt har været til den kølige side – ikke mindst sammenlignet med rekordvarmen i 2022 – så ser det helt anderledes ud på verdensplan: Varmere end nogensinde målt tidligere.
Hvor koldt kan det blive i Danmark?
Den absolut laveste temperatur er -31,2 °C målt i Thy i januar 1982. De syv år 2006, 2007, 2008, 2014, 2018, 2019 og 2020 er de varmeste år overhovedet registreret i Danmark. 2006, 2006 og 2019 havde alle en gennemsnitstemperatur for landet som helhed på 9,4°C. 2007 og 2018 landede på 9,5°C og 2020 på 9,8°C.
Hvordan er vejret i Danmark om foråret?
Kalenderforåret (marts, april, maj) 2022 endte med en middeltemperatur på 7,3°C på landsplan, hvilket er identisk med klimanormalen på 7,3°C beregnet for perioden 1991-2020 men 0,3°C under tiårs-gennemsnittet på 7,6°C beregnet for perioden 2011-2020. Det varmeste forår var 2007, der fik 9,0°C i gennemsnit.
Hvordan vil Danmark se ud om 50 år?
De største forandringer er, at de store byer vokser og de små samfund skrumper. Landdistrikterne uddør dog langt fra, de skaber vækst og jobs ved at producere avancerede bioprodukter og sunde højkvalitetsfødevarer. De danske boliger er toptunede og intelligente, og vores bykerner er tættere, lidt højere - og bilfrie.
Hvad kan man gøre for at stoppe klimaforandringerne?
- Tag cyklen eller offentlig transport. ...
- Begræns antallet af flyrejser. ...
- Spis mindre kød. ...
- Spis færre mælkeprodukter. ...
- Køb lokal mad i sæson, helst økologisk. ...
- Spar på dit strøm- og varmeforbrug. ...
- Genbrug og sortér genanvendeligt affald.
Hvor varmt bliver det i 2050?
Globalt set er temperaturen i 2050 steget med 1 til 1,5 grad i forhold til referenceperioden (1986-2005). Men nogle steder er temperaturen steget mere end det. Grønland er blevet ca. 2 grader varmere, mens Arktis som helhed er blevet ca.
Hvad er den største klimasynder i Danmark?
Fossile brændstoffer
Fossile brændstoffer – kul, olie og gas – er uden tvivl den største klimasynder.
Hvor meget forurener vi i Danmark?
Det er beregnet til at være 61 mio. ton CO2 om året, hvilket svarer til, at hver enkelt dansker udleder 11 ton CO2. 60 procent af det samlede aftryk stammer fra privatforbrug som fx indkøb af udenlandske fødevarer eller den årlige charterferie.
Hvad skader klimaet mest?
Energiproduktion er den største udleder af CO2 på kloden. Når du tænder din lampe eller når du laver en Google-søgning, bruger du strøm. Og på trods af de seneste års store fremskridt inden for vindmøller, vandkraft og solenergi står afbrænding af kul og gas stadig for langt størstedelen af den globale el-produktion.
Hvornår vil Danmark være oversvømmet?
Danmark foran FN
I vurderingerne har de danske myndigheder regnet med, at havene vil være steget 30 cm i år 2060, ud fra formodningen om, at havene vil stige 30-100 centimeter i år 2100. Da FN udgav sin sidste klimarapport i 2007, regnede man med, at havene ville stige mellem 18-59 cm frem mod år 2100.
Hvorfor kommer der mere nedbør i fremtiden?
Den globale opvarmning har nemlig en overordnet effekt på nedbøren: Når temperaturen stiger som følge af global opvarmning, bliver atmosfæren varmere. Og en varmere atmosfære kan indeholde mere vanddamp, og mere vanddamp i luften giver også mere nedbør.
Hvor kommer Danmarks CO2 udledning fra?
De danske udledninger af drivhusgasser stammer fra en lang række aktiviteter knyttet til produktion og forbrug: Det kan fx være fra landbrugs-, energi- og industriproduktion eller fra familiernes forbrug.
Kan Danmark nå deres klimamål?
En ny rapport fra Klimarådet viser, at Danmark er noget længere fra klimamålet for 2025 end i regeringens klimafremskrivning. For bare to måneder siden forsikrede regeringen, at de er meget tæt på at nå klimamålet for 2025. Målet er, at CO2-udledningen skal reduceres med 50 til 54 procent.
Er Danmark i rute for at nå 2030 målet?
Danmark er godt på vej til at nå klimamålet for 2030, mens der er mere tvivl om det akutte 2025-mål. Regeringen har sammen med Folketinget lavet aftaler, der betyder, at næsten tre fjerdedele af vejen mod at reducere CO2-udledningen med 70 procent i 2030 i forhold til 1990 er klar.
Hvad vil det sige at Danmark skal være fuldt Klimaneutralt i 2050?
Regeringen arbejder for et klimaneutralt samfund senest i 2050, hvor vi ikke udleder flere drivhusgas- ser, end vi optager. På vejen til det mål vil vi skabe et Danmark uden benzin- og dieselbiler, med ren luft i byerne, et grønnere landbrug samt skibsfart, boliger og erhverv, der forurener langt mindre end i dag.