I 1871 tog Mathilde Bajer initiativ til at stifte foreningen Dansk Kvindesamfund, hvis formål var at kæmpe for kvinders ligestilling både i familien og i samfundet. I første omgang arbejdede foreningen på at skaffe kvinder ret til uddannelse.
Hvorfor blev Dansk Kvindesamfund oprettet?
I 1871 blev Dansk Kvindesamfund stiftet og en organiseret kamp for at forbedre kvinders rettigheder var begyndt. 24. februar 1871 mødtes en håndfuld kvinder i ægteparret Mathilde og Fredrik Bajers lejlighed på Nørrebro for at stifte den første kvindeorganisation i Danmark.
Hvordan og hvorfor blev kvindernes stilling forandret i 1800-tallet?
I 1800-tallet var alle kvinder i Danmark uden politisk indflydelse. Kvinden var afhængig af sin mand, da hun ikke kunne tjene penge eller uddanne sig. Skolen var kønsopdelt. Pigerne blev undervist i, hvordan de skulle gøre rent, lave mad og passe børn, mens drengene havde fag som historie og naturvidenskab.
Hvad gør Dansk Kvindesamfund?
Dansk Kvindesamfund laver oplysningsarbejde, politisk interessevaretagelse og aktivisme om ligestilling, køn og feminisme. Vi sætter spot på de områder, hvor der fortsat ikke er ligestilling, ligeværd eller lige muligheder mellem kønnene.
Hvordan startede kvinders rettigheder?
De kvindelige kommunalpolitikeres arbejde blev en platform for at skaffe kvinderne den politiske stemmeret – det vil sige stemmeret også til Folketinget og Landstinget i Rigsdagen. Den 5. juni 1915 blev grundloven ændret, og som en del heraf fik kvinderne ret til både at kunne stemme og opstille også til Rigsdagsvalg.
Grundlovsændringen i 1915: Historien om de 7 F'er
Hvad kendetegner kvindens rolle i perioden fra 1870 1915?
I perioden 1870-1915, var også en tid, hvor kvinder begyndte at kæmpe for deres rettigheder, hvilket gjorde at kvinderne blev mere velanset og var tydeligere inden for politik og erhverv. I denne opgave vil jeg se på kvinders vej til et fair liv, hvilket inkludere vejen frem til deres stemmeret.
Hvornår fik kvinder lov til at arbejde i Danmark?
Den offentlige ligestillingspolitik kommer til udtryk i Ligelønsloven fra 1976, Ligebehandlingsloven fra 1978 samt Lov om ligestilling fra 1988. I 1985 kom loven om ligelig repræsentation i statslige råd, nævn og udvalg, og i 1990 loven om ligelig repræsentation i statslige bestyrelser.
Hvem stiftede Dansk Kvindesamfund i 1871?
Dansk Kvindesamfund blev stiftet i 1871 på initiativ af Matilde og Fredrik Bajer og er Danmarks ældste kvindeorganisation.
Hvad måtte kvinder ikke i det moderne gennembrud?
Kvinder havde ikke stemmeret, og i ægteskabet var de juridisk set underlagt deres mænd. Ugifte kvinder måtte dog godt forsørge sig selv og fx drive deres egen forretning, men de havde ikke nogen høj status i samfundet, heller ikke selvom de var succesfulde. Desuden gjaldt der strenge normer for kvinders opførsel.
Hvorfor startede kvindebevægelsen i Danmark?
1970: Stiftelse og navn
Oprøret kom på baggrund af flere fænomener, der opstod i efterkrigstiden og især i 1960'erne: kvinders voksende indtræden på arbejdsmarkedet, bedre mulighed for prævention, debat om adgang til fri abort og det antiautoritære ungdomsoprør.
Hvad kæmpede kvinderne for i 1970?
I Danmark tog rødstrømperne kvindekamptegnet til sig, da de i 1970 begyndte at aktionere for kvinders rettigheder og frihed. En af deres paroler lød, ingen kvindekamp uden klassekamp – ingen klassekamp uden kvindekamp.
Hvad kæmpede kvinder for i 1970 erne?
I dag er det kvindernes internationale kampdag. Kvindekamp er mange ting, både historisk og i dag. Det er lilla bleer, rødstrømper på Strøget i København og nye familieformer i 1970'erne. Det er retten til at tage en uddannelse og kampen for valgret og ligestilling på arbejdsmarkedet.
Hvorfor opstod kvindebevægelsen?
I 1800-tallet opstod der i en række lande kvindebevægelser, som kæmpede for at forbedre kvindernes sociale vilkår, skabe lige politiske og juridiske rettigheder for kvinder og mænd og for at opnå ligestilling i arbejds- og samfundsliv.
Hvorfor startede feminismen?
Feminisme er den bevægelse, politiske stillingtagen og engagement, der vil fremme ligestilling mellem kønnene. Der findes mange former for og bølger indenfor feminisme. Bevægelsen er opstået som reaktion på kvinders manglende rettigheder, manglende frihed og uligestilling socialt, politisk, kulturelt og økonomisk.
Hvem opfandt kvindernes kampdag?
Kvindernes Internationale Kampdag blev indstiftet på Anden Internationales kvindekongres i København 1910 på forslag af konferencens præsident, den tyske socialistiske kvindeorganisator Clara Zetkin. Dagen skulle i første omgang være de socialistiske kvinders agitationsdag for stemmeretten.
Hvilket kvindesyn har vi i Danmark?
I Danmark er der formelt ligestilling mellem kønnene. Ligestilling tager udgangspunkt i, at kvinder og mænd er ligeværdige, hvilket betyder, at kvinder og mænd skal have samme rettigheder og muligheder.
Hvad er kvindesagen?
Udtrykket «kvindesag» er en sædvanlig betegnelse på kampen for at ændre kvindernes stilling i samfundet. En kvinde som er aktiv i en kvindeorganisation, fremmer kvindesynspunkter i andre organisationer eller deltager i samfundsdebatten om kvindeundertrykkelse, bliver gerne kaldt for kvindesagskvinde.
Hvad vi vil Kvindelig Fremskridtsforening?
Hvad vi vil er et dansk tidsskrift udgivet af Kvindelig Fremskridtsforening der udkom fra 1888-1894. Bladet udkom første gang d. 14. juli 1888 under navnet "Hvad vi vil.
Hvad er kvindesagen af Johanne Meyer?
Johanne Meyer agiterede for kvinders politiske valgret på det første nordiske kvindesagsmøde i København i 1888, som blev afholdt af Kvindelig Fremskridtsforening; hun blev denne forenings formand fra 1889, blev samme år medstifter af Kvindevalgretsforeningen og sad i årene 1907-1915 i hovedbestyrelsen for ...
Hvem startede kvindebevægelsen i Danmark?
Den proletariske kvindebevægelse måtte også inden for arbejderbevægelsens egne rammer kæmpe mod fordomme og traditionelle holdninger til kvinder. I Danmark dannedes allerede ved Socialdemokratiets start de første politiske kvindeforeninger i tilknytning til partiet; blandt de aktive var Jaquette Liljencrantz.
Hvad gjorde Frederik Bajer?
Fredrik Bajer var politiker og forfatter. Han var medlem af Folketinget for Venstre fra 1872-1895 og kæmpede blandt andet for kvinders ligeberettigelse og den såkaldte fredssag. Han modtog i 1908 Nobels Fredspris for sit arbejde på det fredspolitiske område.
Hvornår fik kvinder flere rettigheder?
Siden 1915, hvor kvinder fik stemmeret til folketingsvalg, og vi derfor blev et rigtigt demokrati, er andre rettigheder kommet dryppende lidt efter lidt. I 1976 kom ligelønsloven til, og i 2000 ligestillingsloven, hvor diskrimination på arbejdsmarkedet blev forbudt.
Hvor har kvinder ingen rettigheder?
Afghanistan topper listen over verdens farligeste lande for kvinder. De følgende lande på listen er Den Demokratiske Republik Congo, Pakistan, Indien og Somalia.
Hvordan forandredes kønsrollerne i 1960 erne 1970 erne?
I 1960'erne og 1970'erne begyndte kvindernes rolle i samfundet at ændre sig. Flere kvinder fik arbejde, og man snakkede om ligestilling og ligeløn. Desuden var perioden præget af, at kvinder tog magten over egen krop og seksualitet.