Tilnavnet Blåtand forekommer først i Roskildekrøniken fra ca. 1140 og må sigte til, at Harald havde en iøjnefaldende blå (eller sort) tand.
Hvem slog Harald Blåtand ihjel?
Harald søgte at udvide sin magt mod syd, men i 974 brød kejser Otto 2. hans magt ved Danevirke og drog plyndrende op i Jylland. Harald Blåtand blev dræbt ved Jomsborg (fæstning, formentlig på øen Wollin ved Oderens munding) under sønnen Svend Tveskægs oprør.
Hvordan fik Harald Blåtand en Blåtand?
Kongehuset siger ikke, at tanden var blå. Men tænder kan faktisk godt blive blålige, hvis man er en stridslysten herre og har fået et par på gebisset og/eller har drukket meget rødvin. Måske havde Harald Blåtand i virkeligheden en eller flere sorte tænder, hvilket ikke var usædvanligt på hans tid.
Hvad opdagede Harald Blåtand?
En dansk mønt fra slutningen af Harald Blåtands regeringstid, omkring 980, er fundet i Råhede i nærheden af Ribe. Fundet er særligt, fordi mønten lå for sig selv og ikke som del af en større skat, og fordi den er den første af sin slags fundet med metaldetektorer i Danmark.
Hvorfor kristnede Harald Blåtand Danmark?
Adam af Bremen fortæller, at kejser Otto og kong Harald Blåtand var i krig med hinanden. Harald tabte krigen til Otto. Otto bestemte nu, at hvis Harald skulle have lov til fortsat at være konge i Danmark, så skulle han blive kristen. Og Harald skulle også love at gøre sit rige til et kristent rige.
Afsnit 7 : Gorm og Harald Blåtand
Hvad vil Harald Blåtand huskes for?
Blåtand var en vikingekongerne. Han var en meget aktiv konge, både indlands og udenlands. Han sikrede sig magten i hele Danmark, erobrede dele af Norge og kæmpede mod den tyske kejser om herredømmet over Sønderjylland.
Hvad sker der efter døden hvis man er kristen?
Sjælen skal renses, før den kan møde Gud
Kirken taler om de sidste fire elementer i livet; død, dom, himmel og helvede. Døden er porten ind til det evige liv, hvor man med det samme møder sin dommer Jesus Kristus. Her får man vist alt, hvad der er sket i løbet af ens liv.
Hvordan blev Harald Blåtand konge?
Han startede med at underlægge sig England i 1016, og i 1019 blev han konge i Danmark, hvor han efterfulgte sin broder Harald den Anden.
Hvilke udfordringer havde Harald Blåtand?
Da Harald Blåtand lod sig døbe, blev det sværere for den tyske kejser at blande sig i danske forhold, for nu var han en kristen frænde og ikke en simpel hedning. Tyskerne var kristne og kunne muligvis finde på at tvangskristne danskerne, hvis de ikke blev kristne af egen fri vilje.
Hvem indførte kristendommen i Danmark?
På Jellingstenen fra 900-tallet står der at kong Harald Blåtand gjorde danskerne kristne. Men det tog en del år før folk gik helt væk fra at dyrke de nordiske guder og tog den nye religion til sig.
Hvad betyder Blåtand?
Bluetooth er en trådløs dataoverførsel fra én enhed til en anden, på samme måde som det er tilfældet med mobildata, og navnet stammer fra efternavnet på den danske vikingekonge Harald Blåtand, og selve Bluetooth-tegnet er inspireret af runetegnene for H og B – Harald Blåtands initialer.
Hvor mange søskende havde Harald Blåtand?
Harald Blåtand var søn af Gorm og Thyra. Men han var ikke deres første søn. Det var faktisk slet ikke ham, der skulle have været konge. Det var faktisk hans storebror, som hed Knud.
Hvor er Jomsborg?
Jomsborg var en vikingeborg, ifølge traditionen anlagt af Harald 1. Blåtand i midten af 900-tallet på øen Wallin, der er forsøgt identificeret som øen Wolin ved Oders munding.
Hvor er Gorm den Gamle begravet?
Gorm havde hovedsæde i Jelling og blev ligeledes begravet i Jelling i den ene af de to store gravhøje. Senere blev han sandsynligvis af sin søn Harald flyttet ind under gulvet i Jelling kirke.
Hvem var konge før Harald Blåtand?
Harald Blåtands regeringstid
Harald regerede ifølge Adam af Bremen først sammen med sin far, Gorm den Gamle, og efter hans død alene til 980'erne. Ifølge Roskildekrøniken var både Gorm den Gamle og Harald samt Harald og Svend 1. Tveskæg samkonger, og det er dermed muligt, at Harald allerede var konge i 940'erne.
Hvorfor byggede man ringborge?
Bygningen af ringborgene gjorde det muligt for Harald Blåtand at befæste og demonstre sin kongemagt i hele sit rige på en måde, som ingen konge i Danmark havde gjort før ham. Borgene har givetvis også givet ham et stærkere greb om magten i de enkelte landsdele.
Hvornår opførte Harald Blåtand ringborge til forsvar?
Ringborgene er alle opført omkring år 980 med kong Harald Blåtand som bygherre. Borgene er ens i deres udtryk, men forskellige i størrelsen. Aggersborg er den største med en diameter på 240 meter og 48 langhuse inden for volden.
Hvem er Harald Blåtand søn af?
Harald Blåtand født? – død senest år 987 – var søn af Gorm den Gamle og Thyra Danebod og konge i Danmark fra tidligst år 958 til senest år 987. Man kender ikke hans fødeår, men ved, at han døde i Jomsborg (som man mener, var det nuværende Usedom).
Hvor fandt man Gorm den Gamle?
Skelettet i Jelling Kirke
Det er af en del blevet tolket som, at Gorm er blevet begravet det år. Et ufuldstændigt skelet i 73 dele af en mand, der ud fra forskellige undersøgelser er blevet udpeget som de mulige eller sandsynlige levninger af Gorm, blev opdaget under kirkegulvet i Jelling Kirke i 1978.
Hvor bliver man begravet hvis man ikke er kristen?
De danske kirkegårde, både de kommunale, og de, der hører under folkekirken, er begravelsespladser for alle - uanset om man er medlem af folkekirken eller ej. Den afdøde kan altså godt få sin urne eller kiste i jorden på den lokale kirkegård.
Hvad er tegn på døden?
Når døden indtræffer, stopper hjertet med at slå, vedkommende holder op med at trække vejret, pupillerne stivner, og den døde får en bleg og voksagtig farve. Kropstemperaturen falder, musklerne slapper af, og der kan sive urin og afføring.
Hvem er dødens engel?
Azrâil, som er dødens engel og ansvarlig for, at sjælen forlader den døde krop. Hver enkel troende muslim har to skytsengle, der følger dem og optegner alt hvad de gør.