Kalmarunionen fungerede som samlet enhed indtil 1448, men gik ifølge danmarkshistorien.dk (se kilder) herefter ind i en opløsningsperiode. Det skyldtes, at de svenske stormænd var utilfredse med Sveriges position i unionen.
Hvorfor gik Kalmarunionen i opløsning?
Oprøret lededes af den svenske stormand Gustav Vasa, der i 1523 lod sig udråbe som Sveriges konge. Hermed var det endegyldigt slut med Kalmarunionen, og samme år bragte også kongens fald i Danmark og Norge.
Hvem herskede over Kalmarunionen?
Margrete 1. herskede nu ubestridt over hele Norden og var dermed Europas mest magtfulde kvinde. Kalmarunionen i 1397 stadfæstede Danmarks suveræne position i Norden og sikrede samtidig fred mellem de tre kongeriger med den nye unionskonge Erik af Pommern i spidsen.
Hvornår gik Norge ud af Kalmarunionen?
Efter Den sorte død gik Norge ind i en nedgangsperiode. Mellem 1396 og 1537 var Norge en del af Kalmarunionen, og efter dennes sammenbrud blev landet indtil 1814 en del af Danmark-Norge.
Hvordan gik det med Kalmarunionen?
Unionen under Hans og Christian 2.
juni 1523 blev adelsmanden Gustav Vasa konge, hvilket betød, at Kalmarunionen de facto var afsluttet. Året efter frasagde Frederik 1. af Danmark og Norge sig kravet på den svenske trone, hvilket formelt opløste unionen.
Hvordan fungerede Kalmarunionen?
Hvornår blev Norge fri fra Danmark?
Sverige brød ud af unionen i 1523, men Norge og Danmark var fortsat i union – med magten i Danmark. I 1814 fik Norge sin egen grundlov, men Sverige indtog Norge, så frem til 1905 måtte Norge nøjes med selvstyre. Først i 1905 blev Norge selvstændigt.
Hvad var årsagen til kalmarkrigen?
Kalmarkrigen var en krig udkæmpet mellem Danmark og Sverige i årene 1611–13 på grund af Sveriges forsøg på at bryde Danmarks monopol på handelen med Rusland og uenigheder om Finmarks fremtidige statslige tilhørsforhold. Den var sidste gang Danmark forsøgte at underlægge sig Sverige og dermed genetablere Kalmarunionen.
Er Kalmarunionen dansk?
Kalmarunionen var en union mellem de tre nordiske riger, indgået på et møde i Kalmar i juli 1397. Kalmarunionen varede fra 1397 til 1523 og bestod i et kongefællesskab mellem de tre kongeriger Danmark, Norge og Sverige.
Hvordan endte kalmarkrigen?
Krigen sluttede med Knærødfreden 1613, der pålagde Sverige at betale krigsskadeserstatning til Danmark samt stadfæstede den sædvane, at svenskerne ikke betalte Øresundstold.
Hvem samlede Kalmarunionen?
Kalmarunionen har sit navn efter Kalmar Slot i Småland, hvor den 15-årige Erik 7. af Pommern den 17. juni 1397 blev kronet til konge over de tre riger af både den danske og den svenske ærkebiskop. Reelt blev Kalmarunionen dog styret af Eriks fostermor Dronning Margrete den 1.
Hvornår sluttede kalmarkrigen?
Den nordiske Syvårskrig (1563-70) og Kalmarkrigen (1611-13)
Mellem 1563 og 1720 udkæmpede Danmark og Sverige en række krige, hvori Sønderjyllands rolle var meget forskellig.
Hvem var den første konge i verden?
Hvor andre regerede over småbyer, grundlagde Sargon historiens første imperium. Historikerne har svært ved at svare entydigt på, hvem historiens første konge var. Men en kvalificeret kandidat er Sargon af Akkad, der etablerede et mægtigt rige i Mellemøsten for ca. 4.300 år siden.
Hvem vandt Kalmarkrigen?
Kalmarkrigen blev afsluttet ved Freden i Knærød . Danmark stod som vinder af krigen. Der blev lavet en fredsaftale, hvor det var Sverige som var taberen.
Hvad skete der efter Kalmarkrigen?
Med udfaldet af Kalmarkrigen slog Christian 4. fast, at Danmark-Norge var den førende magt i Norden. Han skabte dog også et voldsomt fjendskab til den nye svenske konge, Gustav 2. Adolf, der siden skulle blive hans store rival i Kejserkrigen.
Hvilket år mistede Danmark Skåne?
I 1660 mistede Danmark definitivt Skånelandene i kølvandet på Svenskekrigene. Dog gjorde Bornholm modstand og kom igen under dansk styre. Det store tab medvirkede samtidig til indførelsen af enevælden i 1661.
Hvorfor blev Erik af Pommern afsat som konge?
et oprør fra svensk side, som endte med, at Erik fik indskrænket sin magt og måtte anerkende rigsrådenes ret til at være med til at styre. Siden fulgte også et oprør fra danske bønder. Her fejlbedømte Erik situationen, og forholdet til det danske rigsråd blev gradvist dårligere. Til sidst blev Erik afsat som konge.
Hvor foregik Kalmarkrigen?
Kalmarkrigen foregik på flere fronter, men har taget navn efter Kalmar, hvor de hårdeste og mest afgørende kampe fandt sted. I slutningen af maj 1611 blev Kalmar stormet af danske tropper (dog mest udenlandske lejetropper), efter at de havde belejret byen i 3-4 uger.
Hvem vandt torstenssonkrigen?
Det slag er kendt som Slaget ved Kolberger Heide . Slaget er kendt fordi den danske konge selv ledede den danske flåde, og det var under dette slag, at kongen mistede synet på sit ene øje. Det lykkedes danskerne at vinde slaget, men de tabte krigen. Der blev sluttet fred i 1645.
Hvad hed Oslo før i tiden?
Byen blev mange gange udsat for brand; efter branden i 1624 befalede Christian 4., at byen skulle genopbygges et par kilometer væk ved Akershus Fæstning, således at den blev en del af et større fæstningsanlæg. Den nye by blev kaldt Christiania (1624-1925, stavet Kristiania fra 1877) efter kongen.
Hvor lang tid var Norge en del af Danmark?
Fra 1380 til 1814, i alt 434 år, var Norge og Danmark knyttet sammen i et politisk fællesskab, der varierede i styrke og nærhed, og hvor også Sverige i perioder var en del af Kalmarunionen (1397-1523).
Hvornår mister Danmark Sverige?
Første Karl Gustav-krig, 1657-58
Med svenskerne foran Københavns porte, så en panikslagen dansk regering ingen anden udvej end at slutte fred. 26. februar 1658 blev freden i Roskilde underskrevet. Danmark-Norge måtte afstå Skåne, Halland, Blekinge, Bornholm, Trondhjem len og Bohuslen til Sverige.
Hvor mange gange har Danmark været i krig med Sverige?
Forskere har svært ved at afgøre præcis, hvilke to nationer, der har været i krig med hinanden flest gange – men et godt bud ville være Danmark og Sverige. De to lande har udkæmpet 11 krige siden Gustav Vasas konsolidering af den svenske nationalstat i 1521.
Hvad skete der i 1644?
Søslag den 1. juli 1644 i den del af Kielerbugten, der ligger mellem Femern og Kiel Fjord. Slaget mellem den danske og den svenske flåde endte uafgjort, men forhindrede, at de svenske tropper gik i land på øerne.