Smør bliver produceret ved at omrøre eller piske fløde. Det får disse membraner til at briste og tillader at mælkefedtet samles og bliver skilt fra fløden. Forskellige produktionsmetoder fremstiller smør med varierende konsistens, hovedsageligt som følge af mælkefedtets sammensætning i det færdige produkt.
Hvordan bliver smør produceret?
Langt hovedparten af smørret fremstilles i dag på en kontinuerlig smørmaskine og kun en lille del i kærne. Fløden pumpes i en kærne, og kærnes ud til smørkorn og kærnemælk. Kærnemælken tappes fra, og smørret æltes efterfølgende med salt og vand, til der ikke længere er synlige vanddråber.
Hvad er smør lavet af?
Smør er lavet af fløde. Fløden kærnes til smør og undervejs udskilles kærnemælk. Sammensætningen af smør er 80-82 % mælkefedt med maksimalt 16% vand. Det resterende er mælkebestanddele såsom protein og laktose samt evt.
Hvorfor skal smør bruse af?
Det skal op og bruse for at udvikle den gode nøddeagtige smag og duft, men temperaturen må samtidig heller ikke være for høj - det vil give en brændt smag til dit brunede smør.
Hvorfor bliver smør gult?
Hvorfor er dansk smør gult? Det naturligt forekommende plantepigment, caroten, giver det danske smør den gule farve. Smørrets carotenindhold afhænger i høj grad af dyrenes kost. I Danmark æder køerne hovedsageligt græs/græsensillage, som er rigt på caroten.
Hjemmelavet smør - opskrift på hjemmekærnet smør
Hvad er forskellen på Kærgården og smør?
Lurpak smørbart, Kærgården og Thise smørbart er alle eksempler på blandingsprodukter, som egentlig er en blanding af smør og margarine. Derfor er den samlede mængde fedt lidt lavere end i almindeligt smør, og indholdet af mættet fedt er også tilsvarende lavere, i og med at margarine laves på planteolie såsom rapsolie.
Hvorfor bliver smør harsk?
Holdbarheden af smør afhænger typisk af, hvornår det bliver harsk. Et harsk produkt er ikke farligt, men smager ubehageligt. Harskning er en kemisk proces, der fremmes af lys, varme og ilt, og smør opbevares derfor bedst mørkt, køligt og godt pakket ind, som i et køleskab.
Hvordan får man blødt smør?
- Tag et almindeligt glas.
- Varm det op i kort tid under varmt, rindende vand. Eller giv det nogle få øjeblikke i mikrobølgeovnen.
- Anbring glasset over smørret på serveringstallerkenen i to minutter – og voila! Smørret er blødt og let at arbejde med.
Hvilket land kommer smør fra?
Den historie, forskerne i dag tror mest på, er, at smør blev opdaget et vilkårligt sted i mellemøsten for mellem 5000-7000 år siden. Det var på det tidspunkt, man begyndte at transportere fedtrig mælk i skindposer på hesteryg over længere afstande.
Hvad er fordelen ved klaret smør?
Klaret smør
At klare smør betyder at skille det rene fedt fra vandet og vallestofferne. Det er med til at give smørret et højere rygepunkt og er derfor en fordel at bruge, hvis du skal stege i smør. Sådan gør du: Du klarer smør ved at varme det langsomt op og så skumme de urenheder af, der stiger op til overfladen.
Er Bakkedal smør rigtig smør?
Rigtig smør er ikke blandingsprodukter som fx Bakkedal eller Kærgården.
Hvor mange liter mælk til 1 Kg smør?
Der skal bruges fløde fra ca. 20 kg mælk for at fremstille 1 kg smør.
Er Kærgården sundere end smør?
Videnskaben vil sige, at det ikke har nogen betydning, og at Kærgården på grund af et større indhold af omega-3 er sundere end smør. Hvorimod mere alternative kostskoler vil sige, at Kærgården er et dårligt produkt, og at transfedtsyrerne kan gå ind og forandre cellernes funktionsdygtighed.
Hvorfor er smør så dyrt i Danmark?
Der skal produceres foder til de dyr, der skal producere mælken. Derefter skal smørret produceres på et mejeri og fragtes ud i butikkerne. Det seneste år har vi set prisstigninger både i den produktionskæde og i mange andre. Derfor stiger den endelige pris også.
Er der mælk i smør?
Produktionen af smør sker ved kærning, efter fløden er blevet skilt fra mælken. Når man kærner fløde, deles fløden i fedtpartikler og en tyndere mælk - kærnemælken. Kærnemælk er altså et bi-produkt fra smørproduktionen.
Hvad er flødeskum lavet af?
Piskefløde laves på mejeriet ved at centrifugere den rå mælk fra koen. Derved skilles fløde og mælk af sig selv. Herefter standardiseres fløden ved igen at tilsætte den til skummetmælken indtil den ønskede fedtprocent er opnået. Forskellen mellem kaffefløde, piskefløde og double cream er indholdet af mælkefedt.
Er smør billigere i Tyskland?
Tyske grænsebutikker var 20 procent billigere end Netto i et pristjek. De fleste forbinder grænsehandel med øl, vin og vand, men faktisk er der også penge at spare på kød, pålæg og smør.
Er Lurpak dansk?
Lurpak er et dansk smørmærke, der siden 2012 har været ejet af Arla Foods. Inden da var Lurpak-mærket ejet af mejeriforeningen, og alle mejerier i Danmark kunne producere Lurpak på licens fra Mejeriforeningen.
Hvorfor er der papir på smør?
Polyethylenen i bunden af folien gør, at fedt fra produktet ikke suges op af papiret, og aluminium-laget på toppen gør, at folien bliver lys-, vand- og lufttæt. Selvom folien ikke er svejset på bægeret, vil den klæbe til produktet og på den måde sikre, at luft og lys ikke kommer ind til produktet.
Hvornår er smør dårligt?
Duft eller lugt til maden: Med din lugtesans vil du hurtigt kunne afgøre, om maden har fået en anderledes eller dårlig lugt og dermed er blevet for gammel. Mad, der er fordærvet, vil indeholde svovlbrinte, ammoniak eller smørsyre, som får maden til at lugte råddent eller harsk.
Kan smør blive harsk?
Holdbarheden af smør afhænger typisk af hvornår det bliver harsk. Et harsk produkt er ikke farligt, men smager ubehageligt. Harskning er en kemisk proces der fremmes af lys, varme og ilt og smør opbevares derfor bedst mørkt, køligt og godt pakket ind, som i et køleskab.
Hvor lang tid tager det smør at blive blødt?
Smør er hårdt når du tager det ud af køleskabet, men bliver blødt efetr ½ time på køkkenbrodet. Du kan smøre smør på et stykke brød. Smør kan du også bruge, når du bager kokoskage og muffins.
Kan man opbevare smør uden for køleskab?
Smør: Smør og margarine skal opbevares i køleskab, og de kan holde sig i 2-3 måneder. De skal pakkes ind, så lys, varme og ilt bliver udelukket, og så de ikke optager smag fra andre madvarer. Ost: Skæreoste og parmesanost opbevarer du bedst i madpapir eller voksbehandlet papir i en plastikboks eller pose.
Kan smør holde sig uden for køleskabet?
I køleskab har smør en lang holdbarhed, og flere dage ved stuetemperatur. Hvorfor er det så svært at tage den del af pakken man kan forbruge de næste 2-3 dage og have stående i en smørkrukke på køkkenbordet.
Hvorfor er olie sundere end smør?
I modsætning til smør og margarine, som både indeholder fedt og vand, består planteolie af 100 % fedt. Derfor er der mere fedt i 100 gram planteolie end i 100 gram smør eller margarine, men planteolier har en sundere sammensætning af fedt, da det indeholder en større andel af umættede fedt.