Gløgg blev serveret på tyske slotte Det fortælles, at man på de tyske slotte langs Rhinen fandt på at opvarme rødvin, tilsætte forskellige krydderier og drikke den som glühwein for at holde varmen i de klamme vintermåneder. Efterhånden blev det til en juletradition, der bredte sig til store dele af Nordeuropa.
Hvem lærte danskerne at drikke gløgg?
Man kunne nemt tro, at traditionen med at drikke gløgg til jul er oldgammel. Men det er faktisk en ny tradition, vi har fået fra vores svenske naboer.
Hvem lærte vi at drikke gløg af?
Fra glühwein til gløgg
Historiske kilder beretter om, at man i Tyskland på slotte langs Rhinen i 1400-tallet fandt på at opvarme vin, tilsætte forskellige krydderier og drikke den varme drik for at holde varmen i de kolde vintermåneder.
Hvad betyder gløgg?
Ordet gløgg kommer fra svensk glögg, oprindelig glödgad (brännvin) 'glødet brændevin', af glödga 'få til at gløde' (om fremstillingsmåden). Gløgg er oprindelig en stimulerende skandinavisk vinterdrik, ligesom glühwein er i Europas alpeområder. I Danmark er gløgg blevet en traditionel juledrik.
Er der alkohol i gløgg?
Gløgg består i sin enkelthed af en varm væske tilsat krydderier, sukker og evt. alkohol. Gløgg kan altså laves på et utal af forskellige måder med og uden alkohol, på rødvin, hvidvin, saft, cider, juice og med forskellige krydderier og andre smagsgivere.
Mulled Wine Recipe | How to Make Mulled Wine
Er gløgg sundt?
Julen er indbegrebet at gløgg, men den krydrede varme drik er på grund af dens høje indhold af sukker, alkohol, rosiner og mandler en heftig cocktail, der ikke kun beruser, men også bugner af fedende kalorier. Spiser du tre æbleskiver til, ender du med at have indtaget omkring 500 kcal.
Hvornår drikker man gløgg?
At drikke gløgg i december er for mange en gammel tradition, men faktisk er denne tradition ikke så gammel, som man måske skulle tro. Gløggen kom for alvor ind i den danske jul fra Sverige i 1900-tallet sammen med mange andre svenske juletraditioner indenfor blandt andet julepynt og -fejring.
Hvem startede med at drikke gløgg?
Gløgg blev serveret på tyske slotte
De tidligste historiske referencer til gløgg stammer fra 1400-tallet. Det fortælles, at man på de tyske slotte langs Rhinen fandt på at opvarme rødvin, tilsætte forskellige krydderier og drikke den som glühwein for at holde varmen i de klamme vintermåneder.
Hvor kan man drikke gløgg?
- Noorbohandelen: Prisvindende gløgg i Torvehallerne.
- Bevar's: Kraftfuld, lys gløgg på Nørrebro.
- Ewalds Café & Brasserie: Folkets gløgg 2022.
- Hviids Vinstue: Historisk god gløgg.
- Café Europa: Ægte julehygge i hjertet af København.
Hvad er den bedste gløgg?
Danmarks bedste gløgg er fra Nyord. Her har Wolfgang Sürth, som er manden bag Noorbohandlen, brugt otte år på at udvikle opskriften. Den består af nelliker, kanel, kardemomme, appelsin, krydderiet Allehånde, rødvin, vodka, Calvados, mørk rom og en smule hvid portvin.
Hvorfor hedder det gløgg?
Glögg betyder en "glödgad" - dvs. "afbrændt" drik, og har sit udspring i de forskellige former for toddyer, grogg o. lign. som var populære i 1800-årenes borgerlige miljøer.
Hvad skal vi drikke?
Dagligt anbefales 1½ – 2 liter væske hovedsageligt fra postevand. Sluk tørsten i vand og gem andre drikkevarer til nydelse. Af hensyn til din sundhed er det vigtigt, at du begrænser, hvor meget du drikker af alkohol og søde drikkevarer som fx sodavand, saftevand, sports- og energidrikke.
Kan gløgg blive for gammel?
Spiritus. Alkohol og spiritus kan som sådan ikke blive for gammelt, men en åben flaske kan forårsage, at spiritusen mister noget af sin smag eller der kan dannes bundfald.
Hvor meget alkohol er der i et glas gløgg?
Stockholm Gin Glögg 18%, 50 cl
Stockholm Gin Glögg er indbegrebet af svensk gin, gløgg og julehygge i højeste potens. Den er krydret med tonickrydderier, rønnebær, nelliker, kanel og kardemomme.
Hvor meget procent er der i gløgg?
Alkoholprocent. Blossa Gløgg 10% 2 l.
Hvor mange kalorier er der i et glas gløgg?
Et glas gløgg: 180 kalorier pr.
Hvornår fordamper alkohol i gløgg?
Vigtigst af alt er det, at gløggen ikke i længere tid er varmere end de 78 grader, som vinens alkohol fordamper ved.
Hvad koster gløgg på Hviids?
HVIIDS VINSTUE: Hviids Vinstue er en klassiker – ingen jul uden Hviids. Der er altid masser af mennesker, hvilket ikke er så attraktivt her i pandemien, men til gengæld har de takeaway-gløgg og udendørsservering, så deres glas kan nydes med afstand. Varianten er stærk, så lad være med at tage bilen derhen. Pris: 94 kr.
Hvor varmt skal gløgg være?
Når du opvarmer din gløgg, skal du være opmærksom på, at den ikke må koge, da alkoholen fra hvidvinen og andet spiritus da fordamper. Ideelt set skal din hvide gløgg være 70-75 grader. Rygende varm, men ikke kogende!
Hvad betyder glühwein?
Glühwein er en krydret og varm rødvinstoddy, som mange måske kender fra en skiferie eller tur til julemarked i Tyskland og Østrig. Sådan et varmt bæger toddy er perfekt at lune de kolde fingre på og varmen breder sig også inden i, når man nyder duften og smagen af den lækre drik.
Hvor køber man den bedste gløgg?
- 1 Hviids Vinstue. ...
- Noorbohandelen i Torvehallerne. ...
- R Vinbar. ...
- Bevar's. ...
- Whammy Bar. ...
- Hotel Sanders. ...
- Christianshavns Bådudlejning. ...
- Vesterbro Vinstue.
Hvor kan man købe gløgg ekstrakt?
Blomberg's Luksus Glögg Ekstrakt er en videreudvikling af en gammel svensk opskrift. Ekstrakten indeholder de traditionelle krydderier som nellike, kardemomme, kanel og vanilje, som giver den helt rigtige julesmag. Perfekt til den hjemmelavede juleglögg.
Hvilken vin skal man bruge til gløgg?
Undgå fadlagrede vine og vine med meget garvesyre. Gode vine til gløgg kunne være en generisk Cotes du Rhone med højt indhold af Grenache eller en syditaliensk Primitivo vin, eller måske en Chilensk Merlot eller Carmenere. Alle vine med blød garvesyre og højt alkoholniveau, men stadig en vis fylde og koncentration.
Kan man opvarme gløgg?
Lad være med at varme din gløgg i kobberkedler eller vandkedler. Du bør også undgå at opvarme din gløgg i en almindelig elkedel, som du normalt bruger til at koge vand i. Vandet indeholder nemlig små mængder af kobber, som aflejres i kedlen.
Kan man drikke 20 år gammel rødvin?
Mange rødvine kan fint holde sig 5 år efter de er kommet på flaske. De fleste almindelige konsumvine, bør dog drikkes inden for de første par år, da de ikke bliver bedre med alderen. Når vinen begynder at blive for gammel, vil frugtsmagen og kraften i vinen forsvinde og den vil få en mere fad og slap smag.