Ser du spor fra vinen løbe ned af glassets inderside, så har din vin 'gardiner'. Det fortæller dig, at alkoholindholdet er forholdsvis højt, eller at der er restsukker i vinen.
Hvad gør tannin i vin?
Tannin (og garvesyre) i vin er med til at give vinen en snerpende smag og kan mærkes på gummer, gane og tænder. Det er også den, der er med til at give en fornemmelse af tørhed i munden. Vin, der generelt indeholder mere tannin, er mørkere i farven.
Hvad betyder tanniner?
Tanniner – eller garvesyre – er et stof, der sidder naturligt i rødvinsdruernes skal, i kernerne og i druernes stilke. Nogle druer, fx Cabernet Sauvignon, Nebbiolo (Barolo) og Syrah, har flere tanniner end andre. Tanninerne findes også i egetræet, som bruges til de fade, hvor man lagrer vinen.
Hvornår skal man dekantere vin?
En god tommelfingerregel er at åbne en kraftig rødvin mindst 2 timer, før du skal drikke den. Ældre Cabernet'er, Bordeaux'er og Rhône-vine bør dekanteres kort inden servering for at undgå, at de bliver flade og kedelige, mens en traditionel Barolo eller Amarone er et par timer om at åbne op.
Hvornår skal en vin iltes?
Vin iltes, når den kommer i kontakt med luft. Ved kun at tage proppen ud, men lade vinen blive i flasken, er kontakten mellem vin og luft meget begrænset, da flaskens hals er meget smal. Det er derfor simpelthen ikke nok at tage proppen ud af flasken.
Johns Gardiner - Når du rigtigt skal trække for (1)
Hvor gammelt kan vin blive?
Kort og godt – så længe kan vin holde sig:
Ganske almindelige ”hverdagsvine” skal nydes indenfor 2-3 år. Hvidvin og rosévin skal nydes indenfor de første par år. Tanninholdige rødvine – evt. med fadlagring har det største lagringspotentiale.
Hvor mange år kan vin ligge?
Det gælder for hvid som for rød vin, selvom hvidvin i reglen ikke kræver lagring. Alle vine udvikler sig på flaske. Daglige vine måske kun 6-12 måneder, mens en stor rødvin kan gemmes på flaske i 5-10 år, afhængig af årgangen. En exceptionel vin kan gemmes i 10-20 år, af og til længere endnu.
Hvilke vine skal iltes?
Kan med fordel iltes: Unge vine på tanninrige druesorter som Cabernet Sauvignon, Syrah, Nebbiolo, Malbec, etc. Klik her for at se Supervins oxytwister, der er et nemt redskab til at ilte en vin. Nogle vil ikke have, at deres vin bliver dekanteret, fordi de mener, at den ekstra iltning er lig med mindre smag.
Hvor lang tid kan en flaske rødvin holde sig?
Rødvin holder sig længere, fordi den har tanniner.
Rødvin kan holde sig op til 6 uger i køleskabet, men det afhænger af, hvor meget du drikker, og om den blev kølet ned, inden den blev åbnet. Det er bedst at sætte den på køl efter åbning, hvis du ikke har planer om at drikke flasken op inden for 2-4 dage.
Hvor længe kan vin holde sig ved stuetemperatur?
Stuetemperatur. Har du flasken til at stå ved stuetemperatur er vores klare anbefaling ikke at vente mere end 3-4 dage med at drikke den. Herefter vil vinen ikke længere være særligt interessant. Finessen, elegancen og smagsnoter vil efter 4 dage være forsvundet.
Hvorfor får man ondt i hovedet af vin?
Rødvin kan indeholde stoffet tyramin, der kan trigge migrænelignende hovedpine. Løsning: Pas især på rødvin fremstillet på druen Cabernet sauvignon. Bourgognens drue Pinot noir er et bedre valg, da den danner meget lidt tyramin.
Hvorfor får man blå tænder når man drikker rødvin?
Det er stoffet, vi kender som tannin - eller garvesyre der farver både læber og tandsæt. Den kemiske process som sker i din mund, når du drikker rødvin med et højt indhold af tannin, hedder plantepolfenol. Risikoen for de blålilla bisser er altså direkte forbundet til mængden af tannin i den vin du drikker.
Hvorfor får man røde tænder af rødvin?
Rødvin indeholder farvepigment fra drueskallerne, og det sætter sig som misfarvninger på tænderne og tungen. Har man f. eks. ikke spist forinden og er munden lettere udtørret, vil man i højere grad være tilbøjelig til at tage imod farvestofferne fra vinen.
Hvad gør rødvin ved blodtryk?
Evidensen taler dog for, at alkoholindtag medfører forhøje blodtryk. Et systematisk review og metaanalyse fandt, at ethvert indtag af alkohol øger risikoen for forhøjet blodtryk hos mænd sammenlignet med dem, der var helt afholdende. Hos kvinderne sås denne risiko først ved tre genstande eller flere dagligt (4).
Hvad er sundest at drikke rødvin eller hvidvin?
Generelt set siger man, at et stort glas rødvin svarer til 100 kalorier, mens det ligger på cirka 90 kalorier for et stort glas hvidvin. Ergo: Du kan ikke bare hælde vin i dig og forvente, at det ikke vejer (tungt) i kalorieregnskabet.
Hvorfor skal rødvin ligge ned?
Flasker med korkprop skal ligge ned for at sikre det rette fugtindhold i korken. Når vinen står op, bliver proppen tør, når den ikke er i kontakt med vinen. Med tiden vil en tør prop krympe, og dermed kan ilt sive ind.
Hvor mange glas rødvin går der på en flaske?
Hvor mange glas er der i en flaske vin? Hvis vi tager udgangspunkt i en vinflaske på 75 cl, vil en rødvinsflaske indeholde 6 glas vin. En hvidvin eller rosévin vil indeholde 8 glas.
Hvor mange grader skal rødvin opbevares ved?
Opbevaring af vin, der skal drikkes om lang tid
Det handler om temperatur, lys og fugtighed. Vinen har bedst af en nogenlunde stabil temperatur, og den udvikler sig bedst ved ca. 12–14 grader. Er temperaturen lavere, går udviklingen langsomt, og ved højere temperatur sættes der unaturlig fart i udviklingen.
Kan man fryse rødvin?
Frys vinen ned.
Har du en smule vin til overs, så hæld det i en isterningbakke, og lav isterninger af vinen. De er nemme at tage frem på et senere tidspunkt, hvis der skal bruges vin i en sauce eller en marinade, men de kan også bruges til at holde drinks kolde, uden at udvande smagen.
Hvordan ilter man bedst vin?
Iltning handler i sin essens om at give vinen luft. Den mest effektive metode er at hælde vinen fra flasken over på en anden beholder. Du kan eksempelvis hælde din vin over i en ren skål eller kasserolle, og svinge det forsigtigt rundt, hvorefter du bruger en tragt til at hælde det tilbage på flasken.
Hvor meget vin skal man hælde op?
Hvor meget skal du hælde i glasset? At ramme den rigtige mængde vin i glasset, betyder næsten lige så meget, som at vælge det rigtige glas til vinen. Her er tommelfingerreglen, at du skal fylde glasset til det bredeste sted – til ”knækket”, hvor glasset begynder at gå ind igen – og ikke højere end det.
Hvornår skal en Barolo drikkes?
Langt hovedparten af Barolo vine er optimale efter 15-18 år - giv og tag et par år - når de kommer fra rigtigt gode årgange. Er året godt men ikke bedre end godt, så vil de toppe mellem 12-15 år, og kommer vinene fra et mindre heldigt år, så bør du faktisk ikke gemme dem længere end maksimalt 6-8 år.
Hvor gammel er den ældste vin?
Vin historien er mange tusinde år gammel. For 8000 år siden opdagede man (højest sandsynligvis ved et tilfælde) at man kunne lave en alkoholholdig drik ved at gære druer. Vinen udviklede sig hurtigt til at få stor økonomisk betydning såvel som socialt, ritualt og medicinsk.
Kan uåbnet vin blive for gammelt?
Hvidvin og rosévin kan, som en tommelfingerregel, holde sig i et par år uåbnet, men igen afhænger det af vintypen. Flere hvidvine fra Bordeaux har f. ex. et lagringspotentiale på 10-15 år.
Hvor koldt skal vin opbevares?
Men ved du at vinen skal gemmes i længere tid, f. eks. fordi du først planlægger at drikke den om måske 5 eller 10 år, skal den ligge ned. I begge tilfælde skal den stå eller ligge køligt, gerne ved en 10-14 grader, et mørkt sted hvor den ikke får sollys.