En opgørelse fra VidenOmVind viser, at det kræver ca. 34 gange så meget areal på land at producere en kilo- watt-time på sol fremfor vind. Der er således mange gode grunde til fortsat at opstille vindmøller på land i Danmark.
Hvorfor stopper danske vindmøller?
Vi producerede sidste år knap fire procent mindre grøn strøm, end vi kunne have gjort, fordi danske vindmøller bliver sat i stå, selv om vinden blæser. Det skyldes primært et under-udbygget tysk elnet og rigid tysk lovgivning.
Er Danmark det land med flest vindmøller?
Selvom der kommer flere og flere vindmøller i verden, er det stadig kun en meget lille del af verdens elektricitet, der kommer fra vindenergi. I mange år var Danmark det land i verden, der lavede mest vindenergi, men nu har lande som Tyskland, Spanien, England, Frankrig og Italien overhalet.
Hvor mange vindmøller skal der til for at forsyne hele Danmark?
Står en 3 MW-vindmølle alternativt inde i landet, kan den producere i størrelsesordenen 9 mio. KWh om året, og det giver så behov for omkring 1.900 møller til at dække halvdelen af landets elforbrug.
Hvorfor er der så mange vindmøller i Danmark?
Danmark er velegnet til vindenergi, fordi vi har mange kyster, hvor vinden er kraftig. Vindmøllen bruger vindens kræfter til at lave strøm, ved at møllens vinger fanger vinden og presses rundt. På toppen af vindmøllen sidder møllehuset med en fane, der måler, hvor vinden kommer fra.
The truth about wind turbines - how bad are they?
Hvad er problemet med vindmøller?
Ulempen er, at vindmøllen kun producerer elektricitet, når vinden blæser. Den kan altså ikke klare vores energibehov alene. Den skal suppleres med andre energiformer. Man har heller ikke fundet en effektiv måde at gemme den ekstra elektricitet der produceres, hvis det blæser meget.
Hvilket land har flest vindmøller per indbygger?
Ifølge de nyeste internationale tal producerer danske vindmøller over 2.300 kWh/indbygger om året, hvilket er det højeste i OECD og næsten dobbelt så meget som nummer to på listen, Sverige.
Er vi selvforsynende med strøm i Danmark?
Danmarks selvforsyningsgrad for energi var i 2021 på 55 pct. Hermed menes, at Danmarks produktion af energi sidste år dækkede 55 pct. af den energi, som Danmark forbrugte i form af råolie, naturgas og vedvarende energi mm. Året 2012 er det seneste, hvor Danmark var selvforsynende med en selvforsyningsgrad på 101 pct.
Hvilket land laver flest vindmøller?
Det er mere hav-vindkraft end alle andre lande i verden har opført i de seneste fem år tilsammen. Og med de nye vindmøller står Kina nu for over halvdelen af al verdens samlede vindkraft, hvis man både ser på møller på land og på havet.
Kan det betale sig med vindmøller?
Vindmøller er konstrueret, så de producerer elektricitet så billigt som muligt. Derfor producerer vindmøller normalt mest energi ved ca. 15 m/s. Det kan ikke betale sig at optimere vindmøller til kraftigere vind, da det kun sjældent blæser så meget.
Hvem har flest vindmøller i Europa?
De lande i Europa, der har mest vindkraft, er Tyskland, Spanien, Storbritannien, Frankrig og Italien. Men vind fylder også meget i Danmark, Sverige, Polen og Portugal.
Hvem laver flest vindmøller i Danmark?
Vestas var den største vindmølle-producent i 2020: Konkurrent rasler ned af topliste. Vestas var den største vindmølleproducent i 2020. Det viser en opgørelse fra den globale brancheorganisation GWEC. Vestas installerede vindmøller med en samlet kapacitet på 16.186 MW.
Hvor meget af Danmarks energi kommer fra vindmøller 2023?
67 procent af den strøm, vi forbruger, kommer fra vindmøller og solceller. Det viser en opgørelse af elproduktionen i første halvår af 2023, som Green Power Denmark har lavet ud fra Energinets energidata.
Hvorfor betaler Tyskland for at danske vindmøller står stille?
Tyskland køber nedregulering i Danmark
ved at slukke de tyske vindmøller. Derfor vælger Tyskland ofte at betale danske aktører for at reducere produktionen eller øge forbruget, f. eks. ved at betale danske vindmøller for at stoppe.
Hvorfor graver man vindmøller ned?
På det seneste er det kommet frem, at dele af vindmøllerne og solcellerne er vanskelige at affaldsbehandle på tilfredsstillende vis. Vingerne brænder heller ikke særligt godt, og havner derfor ikke i et af Danmarks mange forbrændingsanlæg. Derfor havner de på deponilager (gravet ned i jorden på lossepladser).
Hvem ejer de danske vindmøller?
Vindmøller ejes i stigende grad af store selskaber som Ørsted (det tidligere DONG), E-ON og Vattenfall. En aktiv energipolitik bør ændre denne udvikling, så vi sikrer nærejerskab af vindmøllerne gennem andels- og forbrugerejerskab.
Hvor i Danmark er der flest vindmøller og hvorfor?
Både i forhold til antal landvindmøller og den samlede kapacitet for vindmøllerne, er det Region Midtjylland, der ligger højest. Når vinden blæser henover landet, er der i de danske kommuner næsten 4.200 landvindmøller med en kapacitet til at danne omkring 4,7 mio. kW energi i timen, hvis det blæser helt optimalt.
Hvor mange vindmøller ejer Danmark?
Danmark har 15 etablerede havvindmølleparker, hvor den samlede kapacitet ligger på 2298,1 MW.
Hvor er der mest vind i Danmark?
De fleste steder i Danmark kommer der mest vind fra vest og sydvest, i Nordvestjylland dog mest fra nordvest. Hvor meget det blæser, varierer fra år til år. Udsving på op til 20 % er ikke unormale.
Hvorfor er Danmark ikke selvforsynende med el?
Hvor kommer strømmen fra? Til trods for at Danmark selv er en stor producent af elektricitet, er vi ikke selvforsynende, når det kommer til at forsyne landet med strøm. En del af den strøm, der kommer ud af vores stikkontakter, kommer fra andre europæiske lande.
Kan Danmark blive selvforsynende?
Danmark har været selvforsynende helt frem til sidste år, men eftersom man i 2019 begyndte at renovere Tyra-feltet i Nordsøen, der trængte til en ordentlig overhaling, så ødelagde det balancen mellem produktion og forbrug. Ifølge prognosen bliver Danmark først selvforsynende med gas igen i 2024.
Hvor køber Danmark strøm fra?
OK køber strøm på den nordiske elbørs, Nord Pool, ligesom alle andre elselskaber. Du kan som elforbruger ikke skelne nøjagtigt hvor den el, der kommer ud af din stikkontakt, kommer fra. Du kan dog vælge, at dit elprodukt skal være grønt og dermed bidrage til investeringen i vedvarende energikilder.
Hvornår har en vindmølle tjent sig selv ind?
Og hvor mange år skal en vindmølle producere strøm, før den har lavet mere strøm, end der er blevet brugt på at lave den? Det korte svar er 9,5 måneder. Det er den tid, en vindmøllepark skal være operationel, før den har produceret grøn energi, svarende til den energi, der er brugt til at producere den.
Hvad er forskellen på landvindmøller og havvindmøller?
Førhen satte man vindmøller op på land, men indenfor de seneste år er flere vindmølleparker blevet oprettet i havet ud for kysten. Fordelen ved havvindmøller er, at placeringen på havet giver en kraftigere og mere jævn vind. Som en tommelfingerregel producerer havvindmøller 50 % mere end møllerne på land.
Hvilket land opfandt vindmøller?
Man mener, at møllen blev opfundet i det 9. århundrede på det sted, der i dag er Iran og Afghanistan. De første vindmøller kom til Danmark i 1100-1200-tallet. De hed stubmøller og havde det problem, at hvis vinden skiftede retning, skulle hele møllen flyttes.