Ved vintersolhverv fejrede vikingerne, at solen igen begyndte at vende tilbage. Det er den tid på året, hvor solen står lavest på himlen, og i Danmark er det blot lyst i knap syv timer. I dag fejrer vi ikke vintersolhverv, men i stedet jul.
Hvad betyder et solhverv?
Solhverv er de to dage i løbet af året, hvor Solen midt på dagen når sin henholdsvis højeste og laveste højde over horisonten. På den nordlige halvkugle falder sommersolhverv, årets længste dag, omkring den 21. juni, mens vintersolhverv, årets længste nat, falder omkring den 21. december.
Hvem fejrer solhverv?
Sommer solhverv er et fænomen, som i århundreder har været fejret af mange forskellige kulturer verden over. Men for de gamle nordiske og keltiske folk har det haft en særlig betydning. Solhvervet står som en hyldest til solens magt og livgivende kraft, der både påvirker naturen og menneskelivet.
Hvordan fejrede vikingerne vintersolhverv?
Lørdag holdt de vikingemarked, og efter et veloverstået marked, gik de i et stemningsfyldt fakkeloptog for at fejre, at dagene snart ikke kan blive kortere. I vikingetiden blev vintersolhvervet fejret med drikkegilder, kappestrid og ofringer.
Hvad er solhverv og hvad er jævndøgn?
Mens jævndøgn markerer det tidspunkt, hvor dag og nat er lige lange, markerer sommer og vintersolhverv henholdsvis den længste og korteste dag på året. Nærmere betegnet er solhverv de to dage i løbet af året, hvor solen, midt på dagen når sin henholdsvis højeste og laveste højde over horisonten.
How did the Old Norse Celebrate Summer Solstice?
Hvad er det modsatte af solhverv?
Jævndøgn er de to tidspunkter på året, hvor Solen står præcis over Ækvator. Der er altså trods navnet ikke tale om døgn, men om præcise tidspunkter. Omkring disse tidspunkter er nat og dag astronomisk set omtrent lige lange overalt på Jorden.
Hvad betyder vintersolhverv?
Mandag den 21. december 2020 kl. 11.03 er det vintersolhverv. Det betyder, at Jordens nordakse i det øjeblik hælder mest mulig væk fra Solen.
Hvad drak vikingerne af?
Mange forbinder vikingerne med mjød, men i virkeligheden drak de mest øl. Ifølge samtidige skriftlige kilder drak vikingerne øl i store mængder. Øl blev fremstillet af byg, og tilsat enten porse eller humle for at give en bitter smag.
Hvad kaldte vikingerne jul?
Jul eller Kristmesse
Julen – har vi lært - er en kristen fest. Men det, at holde fester om vinteren startede længe før Danmark blev kristent. Dengang kaldtes fejringerne for Jól. Trods århundreders ihærdige forsøg på at få festerne omdøbt til Kristmesse, kalder vi stadig vinterens festligheder for jul.
Hvorfor ofrer man?
Formålet med et offer er at give guderne gaver, hvorved de ofrende forventer en slags gengave i form af held og frugtbarhed. Verdens inddeling skabtes i urtiden af et offerdrab på Ymer. Ved at ofre i et blót deler man et offerdyr med guderne, og på en måde gentager man derved dannelsen i urtiden af orden i verden.
Hvad symboliserer midsommer?
Midsommer blev oprindeligt en folkelig tradition på grund af kristendommen, som i 300-tallet begyndte at fejre Johannes Døberens fødsel den 24. juni. I flere lande kaldes begivenheden Johannesdagen eller sankthans, men i Sverige fik den kirkelige højtid konkurrence.
Hvornår udkom solhverv?
'Solhverv' er oprindeligt en sang af Humørekspressen fra 2019. Hvordan opstod din version af nummeret?
Hvor lang er den længste dag?
Onsdag den 21. juni 2023 går vi mørkere tider i møde, når fænomenet sommersolhverv opstår på den nordlige halvkugle. I København vil dagen være hele 17 timer 32 minut og 17 sekunder lang. Ved vintersolhverv, årets korteste dag, er dagen kun 7 timer 1 minut og 16 sekunder lang.
Hvad sker der ved vintersolhverv?
På dagen for vintersolhverv er Jorden i en position i sit omløb om Solen, hvor Nordpolen på grund af Jordens hældning vender mest muligt væk fra Solen. Her vil Solen nå sin sydligste position på himlen, hvorefter den igen bevæger sig nordpå. Ved sommersolhverv når Solen sin nordligste position på himlen.
Hvad betyder en solnedgang?
Solnedgang er betegnelsen for det daglige fænomen, hvor Solen forsvinder bag horisonten. Fysisk set sker dette, fordi Jorden drejer om sin egen akse med en omdrejningstid på et døgn. Når solen stiger op over horisonten kaldes det for solopgang.
Hvor i Danmark er dagen længst?
Den korteste 'længste dag' har Gedser med fortsat anseelige 17 timer og 16 minutter. Længere mod nord er dagen endnu længere: 17 timer og 28 minutter i Odense. 17 timer og 32 minutter i København.
Hvilken religion har vikingerne?
Vikingerne troede på asatroen. Det er en tro med flere guder, hvoraf den enøjede Odin og krigsguden Thor er de mest kendte. Fire af vores ugedage er opkaldt efter de nordiske guder. Tirsdag har fået sit navn efter guden Tyr, onsdag er Odins dag og torsdag er Thors dag.
Hvilket land kommer vikingerne fra?
Hvor levede vikingerne? Vikingerne havde deres oprindelse i Danmark, Sverige og Norge, og derudover etablerede vikingerne bosættelser i Rusland, Finland, de baltiske lande, Normandiet (Frankrig), England, Irland, Færøerne, Island, Grønland og så langt som til Nordamerika.
Hvem fandt på navnet jul?
I midten af 900-tallet skal den norske kong Håkon 1. Adalsteinsfostre have besluttet, at julen for fremtiden skulle begynde på samme tid, som de kristne fejrede Jesu fødsel; tidligere var den begyndt midvinternatten, mellem 13. og 14. januar.
Hvor gammel blev man i vikingetiden?
De mangeartede fund af skeletter og genstande fra vikingetiden er grunden til at vi i dag har et godt billede af hvordan vikingernes krop så ud. Bevarede skeletter viser, at de i gennemsnit var 8-10 cm lavere end vi er i dag og de blev sjældent mere end 35-50 år gamle. Kvinderne blev ofte lidt ældre end mændene.
Hvad spiste vikingerne til aftensmad?
Hos den store del af befolkningen har hverdagskosten været grød (kogt af byg eller havre) surdejsbrød af rug og pålæg som smør, ost og evt. pølse. Varme måltider har primært været supper og stuvning med kød, fisk og grøntsager. Dertil drak man mælk, saft af bær, valle eller urtete.
Hvor drog vikingerne hen?
Vikingeskibene førte vikingerne så langt som til Grønland og det amerikanske kontinent i vest og på vej til Kalifatet i Bagdad og Konstantinopel i det byzantinske rige i øst. I anden halvdel af 800-årene blev det mere og mere almindeligt, at vikingerne bosatte sig i de lande, de havde hærget.
Hvorfor skinner Solen?
Gennem sammensmeltning af brint- og helium-kerner ved fusionsprocesser i Solens indre, skabes ekstrem varme og energi, som får Solen til at skinne. På Solens overflade er plasmaets temperatur ca. 5500 grader, mens temperaturen stiger ind mod centrum, og Solens kerne er ca. 15 millioner grader varm.
Hvad kalder man den korteste dag?
Denne tirsdag er det vintersolhverv, hvilket betyder, at årets korteste dag er over os. Midt i decembermørket finder vi dog også et lyspunkt, for nu vender mørke til lys - når dagenes længde ganske langsomt tiltager i de næste mange måneder.
Hvornår står Solen op vintersolhverv?
Det ene solhverv, hvor solen er længst nord for ækvator, indtræder omkring 21. juni (i Danmark kaldet sommersolhverv), og det andet, hvor solen er længst syd for ækvator, indtræder omkring 21. december (i Danmark kaldet vintersolhverv).