OOA og danskerne protesterede imod regeringens planer om at bygge danske atomkraftværker, som et modtræk til oliekrisen i 1973. Der var en frygt for radioaktive udslip, ulykker og atomkrig i befolkningen. I 1985 vedtog Folketinget, at der ikke skulle være atomkraft på dansk grund.
Kan vi få atomkraft i Danmark?
Atomkraft i Tyskland og Frankrig leverer el til Danmark, men et a-kraftværk i Danmark vil tidligst kunne stå klar i 2030'erne. Hvis vi venter nogle år med at bestille et a-kraftværk, så kan man sagtens forestille sig, at det kan være et værk baseret på små, modulære reaktorer, siger sektionsleder på DTU Bent Lauritzen.
Hvorfor nej tak til atomkraft?
Atomkraftværker er dyre, og de har hidtil kun haft en gennemsnitlig levelalder på ca. 30 år. En konsekvens af atomkraft, er de store mængder af radioaktivt affald, som har en meget lang halveringstid, og som der endnu ikke er fundet en løsning til. Der er også et sikkerhedsmæssigt perspektiv i udbygningen af atomkraft.
Er der forbud mod atomkraft i Danmark?
Vi har ikke atomkraft i Danmark, da politikerne i 1985 besluttede, at det ikke skulle indgå i vores energiforsyning. Beslutningen bundede især i folkelig modstand mod atomkraft, som var særdeles udbredt i 1970'erne.
Hvor skulle man placere et atomkraftværk i Danmark?
Med oliekrisen blussede interessen for atomkraft op hos elværkerne, som efterhånden var blevet slået sammen til større enheder. Den jysk-fynske elværksorganisation Elsam meddelte i 1973-74, at det ville opføre et atomkraftværk. Værket skulle placeres på Gyllingnæs.
Hvorfor har Danmark ikke atomkraft?
Hvilket atomkraftværk er tættest på Danmark?
Danmark har ikke kernekraftværker på eget område. Det kernekraftværk, der ligger tættest på Danmark er svenske Ringhals nær Gøteborg, der er placeret ca. 60 km fra Læsø. Den nærmeste kreds af kernekraftværker omfatter derudover det nordtyske værk Brokdorf med en afstand til dansk landområde på 105 km.
Hvor ligger Europas største atomkraftværk?
Ødelæggelsen af Nova Khakovska-dæmningen i Kherson-regionen i det sydlige Ukraine er en trussel for sikkerheden på Zaporizjzja-værket, der er Europas største atomkraftværk.
Hvornår sagde Danmark nej til atomkraft?
EF afstemningen og oliekrisen
I 1972 blev der afholdt folkeafstemning om dansk medlemskab af EF. Resultatet blev 63,3% for og 36,7% imod.
Hvor mange vil have atomkraft i Danmark?
Nu ønsker et flertal af danskerne atomkraft på dansk jord
I den nye rundspørge, der blev gennemført blandt 1 005 personer i perioden 25. til 30. august 2022, svarer 46 procent, at de ville stemme ja til atomkraft i Danmark, hvis der var folkeafstemning i morgen. 39 procent ville stemme nej.
Hvor får Danmark atomkraft fra?
Særligt i form af norsk og svensk vandkraft, men i stigende grad også el produceret på vindmøller og solceller fra Tyskland. Vi importerer også en andel af atomkraft, særligt fra Sverige. Samlet set betyder det at den danske opgørelse af hvor strømmen kommer fra, er et miks af udenlandsk og indenlandsk produktion.
Hvad er der dårligt ved atomkraft?
Ulemper ved atomkraft:
Radioaktivt affald: Kernefission producerer langvarigt radioaktivt affald, som kræver sikker opbevaring i tusinder af år for at undgå miljøskader og sundhedsrisici. Affaldshåndtering: Håndtering af radioaktivt affald er en udfordrende opgave, der kræver sikker langtidsopbevaring og bortskaffelse.
Hvad er atomkraft lavet af?
Atomkraft er den kraft, der udvindes af atomer, og det vil vi forklare nærmere lidt senere. Selve atomet består af en atomkerne, der er omringet af en sky af elektroner. Atomkernen er opbygget af både protoner og neutroner, og antallet af protoner bestemmer det grundstof, som atomet tilhører.
Hvilke fordele og ulemper har atomkraft?
- Fordel 1 – Leverer stabil og (næsten) CO2-neutral energi. ...
- Ulempe 1 – Mangler accept i befolkningen. ...
- Fordel 2 – Høj forsyningssikkerhed og god økonomi. ...
- Ulempe 2 – Vi mangler knowhow.
Hvad er billigst atomkraft eller vindmøller?
Sammenlignet med sol- og vindkraft er atomkraft langt dyrere og langsommere.
Hvor lang tid tager det at bygge et atomkraftværk i Danmark?
Historiske data viser, at et atomkraftværker tager ca. 6-7 år at bygge.
Hvem bruger mest atomkraft?
I Japan anvendes der 42 atomkraftværker, mens der i Kina er sluttet 36 reaktorer til deres forsyningsnet. Rusland ligger lige efter Kina med 35 atomkraftværker, og derefter finder man Sydkorea med 25 driftsklare reaktorer. Indien (22), Canada (19), Ukraine (15) og Storbritannien (15) ligger på plads 7 til 10 på listen.
Hvad er danskernes holdning til atomkraft?
40 pct. af danskerne ser nu atomkraft som en energikilde, der kan have plads i dansk forsyning. Øget klimabevidsthed samt energikrisen har givet atomkraft mere medvind, forklarer DTU-sektionsleder. Der er ikke helt så meget ”Atomkraft – Nej Tak” i de danske hjem som tidligere.
Hvor mange vindmøller skal der til et atomkraftværk?
For hvert atomkraftværk skal der produceres + transporteres + opstilles + nedtages ca. 2.000 vindmøller hvert 12. år. Atomkraftværker kan levere stabil el og fjernvarme i 80 år.
Hvor meget af Danmarks energi kommer fra atomkraft?
Kul: 52%, atomkraft: 20%, naturgas: 14%, vind, sol og vand: 9%, affald: 4% og olie: 1%.
Hvor længe holder atomkraft?
De fleste atomkraftværker i dag kan holde op til 80 år og endda endnu længere.
Hvorfor ja til atomkraft?
Atomkraft er en sikker og grøn energikilde på niveau med vind- og solenergi. Rundt om i verden leverer atomkraften stabil og klimavenlig elektricitet til en lang række lande. Flere FN-organer ser atomkraften som en nødvendig energikilde i kampen mod den globale opvarmning.
Hvad er det største atomkraftværk i verden?
Kashiwazaki-Kariwa er verdens største atomkraftværk.
Hvor mange atomkraftværker er der i Finland?
Olkiluoto-atomkraftværket er et af Finlands to atomkraftværker, – det andet er Loviisa-atomkraftværket (som har 2 sovjetisk-byggede VVER-reaktorer).
Hvad er ulempen ved atomkraftværk?
Modstanderne mener til gengæld, at kernekraftværker er farlige, fordi de producerer radioaktivt affald, som det er kompliceret at opbevare sikkert. Her er der tale om stærkt radioaktivt affald, som kan give alvorlige sundhedsskader.