Regler, der uddyber eller præciserer reglerne i en lov. Bekendtgørelser udstedes administrativt af et ministerium. En bekendtgørelse har samme virkning over for borgerne som en lov, selv om den ikke er vedtaget af Folketinget.
Hvad er en bekendtgørelse af lov?
En bekendtgørelse har hjemmel i en lov og henviser til denne lov. En bekendtgørelse er bindende for borgere, virksomheder og myndigheder. En bekendtgørelse udstedes typisk af ministeren og offentliggøres i Lovtidende. På retsinformation.dk finder du en liste over gældende bekendtgørelser på Skatteministeriets område.
Hvad er forskellen på en lov en bekendtgørelse og en vejledning?
En bekendtgørelse er en administrativ forskrift, der udstedes med hjemmel i en lov. Formålet med en bekendtgørelse er at gennemføre eller udfylde en lovs regler. En vejledning er en ikke juridisk bindende regulering, der har til formål, at orientere om reglers indhold og baggrund.
Hvornår er en bekendtgørelse udstedt?
Når ministeren har bestemt, hvornår loven skal træde i kraft, udarbejder ministeren en ikrafttrædelsesbekendtgørelse, hvori tidspunktet for lovens ikrafttræden oplyses. I sådanne tilfælde vises den bekendtgørelse, som sætter loven i kraft under fanen ”Sætter i kraft” med et direkte link til bekendtgørelsen.
Kan en minister vedtage en bekendtgørelse?
En minister eller en anden administrativ myndighed kan derfor bemyndiges i en forordning til at udstede en bekendtgørelse. En bekendtgørelse kan således udstedes direkte med hjemmel i en forordning, hvis bemyndigelsen i forordningen til at fastsætte nærmere regler er rettet direkte til en administrativ myndighed (f.
Hvorfor får man ondt i hoften og lysken?
Hvad betyder bekendtgørelser?
Regler, der uddyber eller præciserer reglerne i en lov. Bekendtgørelser udstedes administrativt af et ministerium. En bekendtgørelse har samme virkning over for borgerne som en lov, selv om den ikke er vedtaget af Folketinget.
Er bekendtgørelser bindende?
Bekendtgørelsen henviser til den pågældende lov og er typisk udstedt administrativt af et ministerium og bliver offentliggjort i Lovtidende. Virkningen af bekendtgørelsen er den samme som en lov, og derfor er den bindende for borgere, virksomheder og myndigheder.
Er en bekendtgørelse en retskilde?
bekendtgørelser, anses som retskilder. Hertil kan næv-nes retspraksis, administrativ praksis, retssædvaner og retsgrundsætningersamt forholdets natur (retstraditioner).
Hvad er forskellen på en bekendtgørelse og et cirkulære?
Cirkulærer indeholder typisk bestemmelser, der er rettet til hierarkisk lavere placerede institutioner. Sådanne cirkulærer udstedes med hjemmel i det bestående over-underordnelsesforhold, der giver adgang til at give tjenstlige ordrer. Cirkulærer kan i modsætning til bekendtgørelser ikke forpligte borgere direkte.
Hvor finder jeg bekendtgørelser?
Love og bekendtgørelser finder du i regeldatabasen Retsinformation. Retsinformation er den danske regeldatabase. Her kan du finde alle gældende danske love og bekendtgørelser og de fleste cirkulærer, vejledninger m.v.
Hvordan refererer man til en bekendtgørelse?
Henvisninger til love og andre bekendtgørelser kan udformes ved angivelse af lovens eller bekendtgørelsens fulde titel, men uden nummer og dato. Har loven en forkortet titel (»populærtitel«) angivet i parentes til sidst i titlen, bør denne anvendes.
Hvordan forkortes bekendtgørelse?
bek. forkortelse (opslaget er forkortet – læs hele artiklen på ordnet.dk) • = bekendtgørelse bkg.
Hvordan skriver man en bekendtgørelse?
Bekendtgørelser bør som hovedregel alene indeholde regler, der retter sig til borgerne, virksomhederne m.v. Regler af tjenstlig karakter, der alene er bindende for myndigheder, og rent vejledende udtalelser bør i almindelighed ikke optages i en bekendtgørelse, da en sådan placering vil kunne tilsløre stoffets særlige ...
Er en lovbekendtgørelse en lov?
En lovbekendtgørelse er en administrativ sammenskrivning af en oprindelig hovedlov og de efterfølgende ændringslove. Mange af de lovforslag, som Folketinget vedtager, er ændringer af eksisterende love.
Hvem kan lave en lovbekendtgørelse?
Hvem kan lave en lovbekendtgørelse? Myndigheder, såsom justitsministeriet eller andre relevante ministerier, har normalt ansvaret for udarbejdelsen og offentliggørelsen af lovbekendtgørelser.
Hvad er Danmarks første lov?
Christian 5. s Danske Lov var den første samlede lovbog for hele Danmark. Ca. en tredjedel af lovens bestemmelser stammer fra landskabslovene fra middelalderen, først og fremmest fra Jyske Lov fra 1241.
Er bekendtgørelser og anordninger det samme?
Bekendtgørelser (bkg) (tidligere kaldet anordninger): De udstedes af de administrative myndigheder.
Hvad er forskellen på en anordning og en bekendtgørelse?
Anordninger retter sig mod borgerne, mens et internt forskrift i forvaltningsmyndighederne kaldes et cirkulære. Ministerielle anordninger kalder også bekendtgørelser.
Hvad er forskellen på et cirkulære og en vejledning?
Cirkulærer er mere overordnede og generelle, mens vejledninger typisk er mere detaljerede og specifikke. Cirkulærer er rettet mod myndigheder, mens vejledninger ofte er målrettet både myndigheder, fagpersoner og offentligheden.
Hvordan vedtages en bekendtgørelse?
Lovforslag vedtages med flertal. Du kan selv stille et spørgsmål til Folketingets Oplysning. Brug linket herunder. Hvis du sender dit spørgsmål inden klokken 15.00 på hverdage, kan du regne med at få svar samme dag.
Hvad er forskellen på LBK og bek?
På retsinformation.dk bruges forkortelserne: LOV: Lov. LBK: Lovbekendtgørelse. BEK: Bekendtgørelse.
Hvilke retskilder har vi i Danmark?
Der er i Norden stort set enighed om at systematisere retskilderne i fire hovedgrupper: lovgivning og andre generelle regler (grundlov, EU-retsakter, love, anord- ninger, bekendtgørelser og cirkulærer), retspraksis (domstolsaf- gørelser), sædvaner (retssædvane og kutyme) og »forholdets na- tur«.
Er retningslinjer juridisk bindende?
AT-vejledninger er ikke bindende for virksomhederne, arbejdsmiljøorganisationerne eller andre, men vejledninger bygger på regler (lov og bekendtgørelser), der er bindende. Arbejdstilsynet vil ikke foretage sig mere i de situationer, hvor fx en virksomhed har fulgt en AT-vejledning.
Hvilke produkter er omfattet af bekendtgørelse 1793?
BEK nr 1793 af 18/12/2015. § 1. Bekendtgørelsen omfatter ethvert arbejde med stoffer og materialer, herunder fremstilling, anvendelse og håndtering, samt enhver risiko for udsættelse på arbejdspladsen for stoffer og materialer.
Hvilke love er præceptive?
Præceptive love er love, der fastsætter bestemmelser eller regler, som er obligatoriske og ufravigelige. Disse love er bindende og forpligtende for alle parter og kan ikke fraviges eller ændres gennem en aftale mellem parterne.