Hvorfor har vi sommer og vinter i Danmark?

Når nordpolen hælder ind mod Solen, har vi sommer på den nordlige halvkugle. Et halvt år senere, når nordpolen hælder væk fra Solen, har vi vinter på vores breddegrader. Jordaksens hældning er hele tiden den samme mens den bevæger sig rundt i sin bane omkring Solen (Wikimedia Commons).

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på fysikleksikon.nbi.ku.dk

Hvorfor har vi forskellige årstider i Danmark?

Årstiderne skyldes, at Jordens omdrejningsakse hælder 66,55° i forhold til dens baneplan (se klima); det gør nemlig, at solindstrålingen på et givet sted på Jorden varierer i løbet af året, mest ved polerne, mindst ved ækvator.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på denstoredanske.lex.dk

Hvorfor er der varmere om sommeren end om vinteren i Danmark?

Hvis jordens akse var lodret, ville sommer og vinter have samme temperatur. Men eftersom jordens akse hælder skråt, føles solen varmere om sommeren i Danmark. Det skyldes at solens stråler går mere lodret ned imod jorden om sommeren end om vinteren, og der modtages derfor mere energi pr. m2.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på webmatematik.dk

Hvorfor har vi dag og nat i Danmark?

Dag og nat skyldes Jordens rotation omkring dens akse. Når den roterer, ser det ud som om Solens position på himlen ændres. I løbet af 24 timer har Jorden roteret én gang om sin egen akse.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på astra.dk

Hvorfor er det koldt om vinteren i Danmark?

Hundekoldt vintervejr hænger ofte sammen med vindretningen. Når vinden går over i det nordlige og østlige hjørne, trækker den nemlig iskold polarluft ned til landet. De nordlige og østlige vinde får vi, når der er højtryk nord og nordøst for Danmark, og bliver højtrykket liggende, bliver det koldt over længere tid.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på dmi.dk

Årstiderne - efterårsjævndøgn - vintersolhverv - forårsjævndøgn - sommersolhverv - astronomi



Hvornår var Danmarks varmeste dag?

Den absolut højeste temperatur i Danmark er 36,4°C målt ved Holstebro i august 1975. Den absolut laveste temperatur er -31,2 °C målt i Thy i januar 1982.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på dmi.dk

Hvorfor stiger temperaturen i Danmark?

På de godt 150 år er temperaturen i Danmark steget med ca. 1,5 ˚C. Den globale opvarmning er menneskeskabt og skyldes udledningen af drivhusgasser til atmosfæren. Det betyder, at temperaturstigningen i Danmark afhænger af, hvor store mængder drivhusgas der udledes på globalt plan.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på klimatilpasning.dk

Hvorfor står Solen op og går ned igen?

Vi er vant til at se Solen bevæge sig hen over himlen fra opgang i øst til nedgang i vest. Men denne bevægelse er blot en illusion. Den er kun tilsyneladende. Det er Jordens rotation i den modsatte retning – fra vest mod øst – der får det til at se ud, som om Solen flytter sig mod vest.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på kosmosklubben.dk

Hvad betyder sommersolhverv og vintersolhverv?

Solhverv er de to dage i løbet af året, hvor Solen midt på dagen når sin henholdsvis højeste og laveste højde over horisonten. På den nordlige halvkugle falder sommersolhverv, årets længste dag, omkring den 21. juni, mens vintersolhverv, årets længste nat, falder omkring den 21. december.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på denstoredanske.lex.dk

Hvorfor er der forskel på dag og nat?

Jordens rotation om sin egen akse er årsag til skiftet mellem nat og dag. I praksis er en "dag" ofte det samme som et døgn, altså tiden fra solopgang til næste dags solopgang. Derfor bestemmes døgnets længde i virkeligheden af hastigheden af Jordens rotation og dens omløbshastighed om Solen.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på da.wikipedia.org

Hvorfor bliver det varmere i Danmark?

På de godt 150 år er temperaturen i Danmark steget med ca. 1,5 ˚C, og fra midten af 1900-tallet begynder temperaturen at følge den udvikling, som ifølge klimamodellerne forventes frem mod år 2100. Den globale opvarmning skyldes primært udledningen af drivhusgasser til atmosfæren.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på dmi.dk

Hvilket klima er der i Danmark?

Vores placering resulterer i kølige somre med middeltemperaturer omkring 16 °C og ikke særligt kolde vintre med middeltemperaturer omkring 0,5 °C. Danmark er således placeret i den tempererede klimazone.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på denstoredanske.lex.dk

Hvad er Danmarks varmeste måned?

Men der er ikke meget normalt over hverken vejr eller klima i år. Sidste måned blev med 16,3 grader i gennemsnit den varmeste september, der nogensinde er målt herhjemme, og den overgik både juli og august.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på politiken.dk

Hvem opfandt årstider?

For 4000 år siden opfandt babylonierne den første kalender, der opdelte tiden efter, hvordan planeterne bevægede sig. Babylonierne observerede himmellegemer og skabte den første kalender. Vores tidsinddeling er tilpasset over flere tusinde år.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på illvid.dk

Hvorfor har de omvendte årstider i forhold til Danmark?

Jorden hælder i forhold til sine poler

Faktisk hælder Jorden med 23,5 grader i sin akse om sig selv. Som resultat af denne hældning skifter nord og sydpol pr halve år med at pege mod Solen. For det tager netop Jorden et år at rotere om Solen. Det passer altså med, at vi i Danmark, med et års mellemrum, har vinter.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på experimentarium.dk

Hvorfor bliver der ikke lige så varmt i Danmark som på ækvator?

Om vinteren hælder jordaksens sydende ind imod solen (billede 1 ved 4 tallet) og så har den sydlige halvkugle det varmt dvs. sommer. Hvis landmasserne var ens på begge sider af ækvator, ville de endda have det lidt varmere end på den nordlige halvkugle om sommeren, fordi jorden er lidt nærmere solen på det tidspunkt.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på nbi.ku.dk

Hvad hedder Danmarks længste dag?

Onsdag den 21. juni 2023 går vi mørkere tider i møde, når fænomenet sommersolhverv opstår på den nordlige halvkugle. I København vil dagen være hele 17 timer 32 minut og 17 sekunder lang. Ved vintersolhverv, årets korteste dag, er dagen kun 7 timer 1 minut og 16 sekunder lang.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på illvid.dk

Kan Solen stå i zenit i Danmark?

Solen står i zenit over 23,44 grader nordlig bredde ved dansk sommersolhverv, cirka 21. juni, og den står i zenit over 23,44 grader sydlig bredde ved dansk vintersolhverv cirka 21. december.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på da.wikipedia.org

Hvad er den længste dag på året?

Det er sommersolhverv onsdag klokken 06.24 danske sommertid. Dermed er tirsdag nat årets korteste nat og onsdag årets længste dag. Onsdag er det sommersolhverv i Danmark og store dele af resten af verden. At det er solhverv, betyder, at den nordlige ende af Jordens omdrejningsakse hælder direkte ind mod Solen.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på dmi.dk

Hvor i verden går solen aldrig ned?

Svalbard. Halvvejs mellem det norske fastland og Nordpolen ligger Svalbard-øerne, hvor isbjørnene hersker. Her kan man i den grad tale om uendelige dage - i hele fire måneder er der sol hele døgnet rundt.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på visitnorway.dk

Hvad hedder det når solen aldrig går ned?

Midnatssol er et naturfænomen, hvor solen ikke går ned under horisonten, hvorfor der er sol døgnet rundt. Fænomenet skyldes, at jorden roterer i en skrå aksehældning i forhold til banen rundt om solen.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på greenland-travel.dk

Er solen aldrig i nord?

Ved vintersolhverv står Solen ikke op i området nord for den nordlige polarcirkel og Solen står lodret over den sydlige vendekreds (Wikimedia Commons). Ved sommersolhverv på den nordlige halvkugle er den del af Jorden, der ligger nord for polarcirklen i sollys hele døgnet.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på fysikleksikon.nbi.ku.dk

Hvordan bliver sommeren 2023?

Global temperatur for sommeren (1979-2023)

Med en middeltemperatur på 16,82 grader blev august den varmeste registeret. De to varmeste måneder målt globalt er nu juli og august 2023, der ifølge Copernicus er 1,5 grader varmere end i den førindustrielle tid (1850-1900).

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på dr.dk

Hvorfor stiger varmen?

Afbrænding af fossile brændstoffer, skovfældning og avl af husdyr påvirker i stigende grad klimaet og jordens temperatur. Dermed tilføjer vi store mængder drivhusgasser til dem, der findes naturligt i atmosfæren, hvilket øger drivhuseffekten og den globale opvarmning.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på climate.ec.europa.eu

Hvor meget kommer temperaturen til at stige de næste 100 år?

DMI og klimaforskere verden over laver beregninger af fremtidens klima ud fra disse scenarier. Klimapanelet forudser, at den globale middeltemperatur i slutningen af århundredet vil være steget med 1,4 ºC i forhold til 1850–1900 for det laveste udledningsscenarie og 4,4 ºC for det højeste scenarie.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på klimatilpasning.dk