De Vestindiske Øer (Dansk-Vestindien) er betegnelsen for Danmark-Norges besiddelser i Caribien, nemlig de tre øer Sankt Thomas,
Hvorfor hed det De Vestindiske Øer?
Betegnelsen Vestindien er ikke nogen dansk opfindelse, idet den anvendtes bredt af alle europæiske kolonimagter om øerne i det Caribiske Hav. Når de Caribiske Øer blev navngivet efter et land på den anden side af jordkloden, hænger det sammen med, at Columbus fandt øerne under sin søgen efter en vestvej til Indien.
Hvordan fik vi De Vestindiske Øer?
Da De Vestindiske Øer i 1917 blev solgt til USA blev det enden på et 245-årigt dansk kolonieventyr i Caribien. I starten var øerne ejet af Vestindisk-guineisk Kompagni, men i 1755 overtog Kong Frederik 5. dem og de fik status af dansk kronkoloni.
Hvem købte de Dansk Vestindiske Øer?
Danmark prøvede i flere omgange at sælge eller bytte De Vestindiske Øer væk i slutningen af 1800-tallet og begyndelsen af 1900-tallet. Øerne blev til sidst solgt for 25 millioner USD (svarende til ca. 554 mio. USD i 2020) til USA, som overtog administrationen 31.
Hvem opdagede de Dansk Vestindiske Øer?
Spanieren Christoffer Columbus var den første europæer, der ankom til Caribien. Det skete i 1492. Columbus var sejlet fra Spanien til Caribien, som han troede var det vestlige Indien, derfor gav han øerne, som han fandt, navnet "De Vestindiske Øer".
Koloniseringen af Jomfruøerne
Hvad hedder de Dansk Vestindiske Øer i dag?
Den 31. marts 1917 solgte Danmark de tre caribiske øer, der tilsammen udgjorde kolonien Dansk Vestindien, til USA. Øerne Sankt Thomas, Sankt Croix og Sankt Jan har siden da været kendt under navnet US Virgin Islands, eller på dansk: De amerikanske Jomfruøer.
Hvorfor hedder det Jomfruøerne?
Jomfruøerne, øgruppe i Caribien øst for Puerto Rico bestående af nogle få større og talrige små øer; navnet er givet af Columbus efter legenden om kongedatteren Ursula og de 11.000 jomfruer.
Hvornår solgte vi dansk De Dansk Vestindiske Øer?
De tre øer, Sankt Thomas, Sankt Jan og Sankt Croix blev derfor solgt til USA den 31. marts 1917 for 25 mio. dollar.
Hvad fik slaverne at spise?
Roti, majspandekage foldet om kød og grøntsager eller rejer. Brødfrugt var slavernes vigtigste basisføde. På restauranter serveres den som suppe, men den fås også syltet og hedder barb. Pomfritter, laves af alt muligt: kartofler, jo, men også græskar, bananer og conch.
Hvor mange bor der på De Vestindiske Øer?
US Virgin Islands har omkring 87.146 (2020) indbyggere, hvoraf kun 49 pct. er født i USVI.
Er Jomfruøerne et land?
Jomfruøerne er et amerikansk territorium og fungerer således ikke som en egentlig stat. Øen har både en guvernør og et senat med 15 medlemmer. Desuden er Jomfruøerne repræsenteret i den amerikanske kongres med et medlem. Jomfruøerne ligger øst for Puerto Rico mellem det Caribiske hav og Atlanterhavet.
Hvad spiste slaverne på De Vestindiske Øer?
I 1830'erne var der et sildeeventyr i Storebælt. Men sildene var lidt magre, og man begyndte faktisk at bruge dem som gødning på markerne. Men på Lerchenborg fik man den idé, at man kunne salte sildene, sende dem til Vestindien og bruge dem der som kost til slaverne.
Hvem købte Danmark øen Sankt Croix af?
Den sydligere ø St. Croix udmærkede sig til gengæld ved at være mere plan – ideelt til sukkerproduktion. Danmark købte derfor øen af Frankrig i 1733.
Hvor mange kolonier har Danmark?
Geografisk var de fordelt i Nordatlanten, Sydatlanten og Asien. De nordatlantiske områder omfattede Grønland, Island og Færøerne. I Sydatlanten omfattede de Dansk Vestindien i Caribien og Guldkysten i Ghana og i Asien havde Danmark interesser i Tranquebar og Serampore.
Hvad er Frikulørte slaver?
Udover disse to store grupper fandtes i slavetiden en mellemgruppe, nemlig den frie farvede befolkning – kaldet ”de frikulørte”. Den bestod både af tidligere slaver, som havde købt sig selv fri eller var blevet frigivet, og af farvede som var født frie.
Hvornår solgte Danmark Guldkysten?
Hvornår blev kolonierne afhændet? Kolonien på Trankebar blev solgt til Storbritannien i 1845. Fem år senere købte englænderne også de danske kolonier på Guldkysten og gjorde dem til en del af den i forvejen omfattende britiske Guldkyst-koloni. De tre vestindiske øer blev solgt til USA for 25 millioner dollars i 1917.
Hvorfor stoppede Danmark med slavehandel?
Baggrunden for forbuddet var først og fremmest økonomisk. For det første var slavetransporten for dyr i drift i forhold til indtægterne. For det andet regnede den danske regering med, at et engelsk forbud mod slaveri var på trapperne.
Hvornår stoppede man med at have slaver?
Slaveriets afskaffelse 1848
Forbuddet mod den transatlantiske slavehandel i 1792 varslede begyndelsen på enden for selve slaveriet. 50 år senere, i 1847 besluttede den danske stat, at slaveriet skulle afvikles over en 12-årig periode begyndende med alle nyfødte børn af slaver.
Hvornår startede slaveriet i Danmark?
Dansk slavehandel foregik fra ca. 1670 til 1802. Tæt ved 100.000 slaver blev transporteret over Atlanterhavet på danske skibe.
Hvilke øer solgte Danmark til USA?
De Vestindiske Øer (Dansk-Vestindien) er betegnelsen for Danmark-Norges besiddelser i Caribien, nemlig de tre øer Sankt Thomas, Sankt Jan og Sankt Croix. Øerne var i dansk-norsk besiddelse fra henholdsvis 1672, 1718 og 1733, indtil de blev solgt til USA den 31. marts 1917.
Hvad hedder De Vestindiske Øer på engelsk?
Oversættelse af "De dansk-vestindiske øer" til engelsk. Danish West Indies, United States Virgin Islands er de bedste oversættelser af "De dansk-vestindiske øer" til engelsk.
Hvor i verden havde Danmark kolonier?
Efter 1848 blev udgifterne til De Vestindiske Øer desuden større og større, og Danmark ønskede at komme af med de dyre øer. Øerne blev solgt for 25 millioner dollars til USA i 1917 efter en folkeafstemning. Danmark har også (haft) kolonier andre steder end i troperne - Grønland, Island og Færøerne.
Hvad er Trekantsruten?
De oversøiske handelsruter, som europæerne benyttede til slavehandel i 16- og 1700-tallet danner en visuel trekant, når de tegnes på et kort. Bl. a. derfor kaldes slavehandelen også for trekantshandelen.
Hvem drev Trekantshandlen?
Trekantshandlen kort fortalt
Man købte som regel slaver fra afrikanske slavehandlere. De slavegjorte afrikanere blev sejlet til De Vestindiske Øer. Her arbejdede de i sukkerplantagerne. Fragten af slaver fra Afrika var vigtig, fordi der døde flere slaver i plantagerne end der blev født nye.
Hvad hedder de caribiske øer?
- Cuba (6)
- De Vestindiske Øer (9)
- Puerto Rico (1)
- British Virgin Islands (1)
- Antigua (1)
- Barbados (1)
- St. Lucia (1)
- St. Maarten (1)